Sałatka z grillowanym bakłażanem, pomidorkami i fetą
Sezon na grillowanie rozpoczyna się właściwie od pierwszych cieplejszych dni. Zaraz na początku maja już wszyscy jesteśmy pewni, że pora zejść do piwnicy po grill. Oprócz aromatycznych mięs z chrupiącą skórką warto zastanowić się dodatkami. Bogate w witaminy warzywa nadadzą się do tego wręcz idealnie. Sprawdź nasz przepis na świeżą sałatkę z bakłażanem i innymi grillowanymi elementami.
Sałatka z grillowanym bakłażanem — niezbędne składniki
Składniki oczywiście mogą być dowolnie zmieniane, a przepis modyfikowany. Jednak w najbardziej klasycznej wersji, która sprostała najbardziej wymagającym podniebieniom, są zawsze te same produkty. Zatem...
Przygotuj
Do klasycznej sałatki potrzebujesz:
1 główkę sałaty lodowej lub masłowej,
1 bakłażan,
250 g pomidorków cherry,
1 opakowanie sera feta light,
6 ząbków czosnku,
Połówkę limonki,
Oliwę z oliwek,
Sól, pieprz, zioła prowansalskie, mielone chilli.
Opcjonalnie (jako dodatki):
Grzanki smażone na maśle ziołowym,
Ziarna słonecznika,
Orzechy włoskie,
Wędzony boczek.
Co jest najważniejsze w tym przepisie? Grillowanie bakłażana. Nie wynika to tylko z wywindowania wrażeń smakowych. To kwestia bezpieczeństwa, ponieważ bakłażana nigdy nie spożywa się na surowo. Cukinię, marchewkę, a nawet niektóre dynie — tak. Bakłażana — nigdy. Wynika to z zawartości solaniny, która dopiero po obróbce termicznej przestaje być toksyczna dla człowieka. W pierwszej kolejności umyj bakłażan, dopraw go odpowiednio i połóż blisko grilla. Lekko podpieczony i uwędzony żarzącymi się węgielkami będzie smakować obłędnie.
Przepis na sałatkę pełną zdrowia
Wszystkie składniki dokładnie umyj, a sałatę... odwiruj. Przyda się do tego wirówka do sałaty. Dość zabawny przyrząd, który jednak zyskał niemałą popularność. Co ciekawe na stronach poświęconych sprzętom kuchennym można spotkać rankingi tego typu urządzeń. Warzywa kroimy, natomiast ser feta łatwiej będzie zwyczajnie pokruszyć rękami. Wybraliśmy wersję light, ponieważ grillowane jedzenie (mimo że zdrowe) spożywane w większych ilościach może spowolnić metabolizm.
Ważne jest, aby posolić bakłażan ok. 30 min przed grillowaniem. Dzięki temu pozbędziesz się jego gorzkiego smaku i nadmiaru wody (szybciej się zgrilluje).
Pomidorki cherry połóż na aluminiowej tacy, polej oliwą, posól i obłóż przekrojonymi na pół ząbkami czosnku. Możesz także przykryć je srebrną folią, aromat czosnku lepiej przejdzie na warzywa.
Sypkie przyprawy i sok z limonki zmieszaj z oliwą z oliwek i odstaw na ok. 2 h, aby smaki się przegryzły. Ułóż wszystkie składniki na talerze, polej smakową oliwą i na samym końcu połóż grillowany bakłażan w towarzystwie aromatyzowanych czosnkiem pomidorków chilli.
Zaskakująco proste, niesamowicie pyszne!
Sałatka z grillowanym bakłażanem, pomidorkami i fetą — substancje odżywcze
Sałatki należą do ulubionych towarzyszy kiełbasek i mięsiwa z grilla. To także przysmak i ukłon w stronę wegetarian, których z rok na rok przybywa m.in. ze względów zdrowotnych. Jedno jest pewne: sałatki i zioła wspierają trawienie. Zawierają także szereg ważnych dla organizmu witamin. Np. witaminy A i E (które wpływają na zdrowy wygląd skóry), a także magnez, którego niedobory objawiają się skurczami mięśni i drgającą powieką. Oliwa z oliwek natomiast jest nośnikiem smaku, nawilża gardło i pobudza perystaltykę jelit.
Bakłażan natomiast jest warzywem dietetycznym, ponieważ... prawie nie ma kalorii. Dodatkowo, pobudzą prawidłowa przemianę materii.
Inne przepisy na sałatkę z bakłażanem i fetąSałatka z grillowanym bakłażanem i serem feta może być dowolnie modyfikowana. Możesz skusić np. na słodką wersję tej potrawy, dodając do niej morele suszone lub słodkie suszone śliwki. W składnikach, które znajdują się na samej górze przepisu na grillowaną sałatkę umieściliśmy mięsne dodatki. To kolejna odsłona sałatki z bakłażanem. Wędzony boczek z grilla to przysmak, któremu ciężko oprzeć się wielbicielom mięsa. Natomiast grzaneczki z masłem ziołowym dodadzą delikatnej wiosennej sałatce chrupkości. Wspomniane orzechy i pestki słonecznika możesz zastąpić suszonymi pomidorami, popychając cały przepis nieco na południe. Do słonecznych Włoch.