Ile smażyć frytki w oleju?
Frytki są doskonałym dodatkiem do obiadu lub jako szybka przekąska na ciepło. Smażone na oleju ziemniaki są miękkie w środku i mają złocistą, chrupiącą skórkę. Smażenie frytek wymaga odpowiedniej temperatury i ilości oleju, a także czasu smażenia, uzależnionego od ich rodzaju. Ile smażyć frytki na oleju?
Frytki są pysznym dodatkiem do dań głównych. Świetnie smakują z mięsem, rybami i obiadem w amerykańskim stylu, czyli burgerami . Frytki w prosty sposób przygotujesz samodzielnie w domu, możesz kupić również gotową, mrożoną porcję karbowanych ziemniaków.
Frytki, niezależnie od tego, czy domowe, czy kupione, wymagają smażenia na dużej ilości oleju, jeśli chcesz usmażyć dużą porcję frytek, możesz zużyć nawet 1l tłuszczu. Do przygotowania frytek potrzebny jest olej o wysokiej temperaturze dymienia, np. olej rzepakowy.
Frytki zrobisz również z batatów- tu poznasz przepis na smażone frytki z batatów , doskonałe na przekąskę lub dodatek do obiadu.
Ile smażyć frytki w oleju?
Czas smażenia frytek zależy od ich grubości i tego, czy przygotowane są ze świeżych ziemniaków, czy masz już gotowy, mrożony produkt. Cienkie, mrożone frytki smaż od 7 do 12 minut, aż będą złociste. Frytki ze świeżych ziemniaków wymagają dłuższego smażenia, czyli około 15 minut.
Jeśli natomiast chcesz usmażyć frytki belgijskie, musisz podzielić smażenie na dwa etapy. W pierwszym smaż je na średnim ogniu przez 8 minut, następnie na kolejne 2-3 minuty zwiększ moc palnika, aby olej osiągnął temperaturę 180-190 stopni C.
Po usmażeniu gotowe frytki przełóż na chwilę na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu, następnie oprósz je solą i ciesz się doskonałym smakiem.