Frytki z batatów smażone na oleju
Frytki z batatów smażone są fenomenalnym dodatkiem do obiadu, domowych burgerów oraz jako szybka i pożywna przekąska dla całej rodziny. Frytki są słodkie, miękkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz, są świetną alternatywą dla klasycznych, ziemniaczanych frytek. Sprawdź, jak przygotować frytki z batatów smażone.
Bataty to słodka odmiana ziemniaków pochodząca z Ameryki Południowej. Bataty cechuje nieregularny kształt, twarda skóra i słodki, pomarańczowy miąższ. Ze względu na swoje właściwości smakowe i uniwersalne zastosowanie w kuchni, bataty szybko podbiły serca smakoszy na całym świecie. Bataty są mało kaloryczne i mają niski indeks glikemiczny.
Frytki smażone z batatów w mojej kuchni zastąpiły frytki ziemniaczane, ponieważ są o wiele smaczniejsze, bardziej chrupiące i wyglądają zjawiskowo. Przed smażeniem frytek, słupki batatów koniecznie przełóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na 15-20 minut, aby były jeszcze smaczniejsze.
Frytki z batatów możesz również upiec w piekarniku. Tu poznasz przepis na wyśmienite, pieczone frytki z batatów.
Przepis na frytki z batatów
Składniki na 3 porcje:
3 bataty
sól, pieprz
1 l oleju do smażenia
Jak przygotować frytki z batatów smażone?
Bataty obierz ze skóry, pokrój w słupki i włóż na 20 minut do miski z zimną wodą, dzięki czemu frytki będą bardziej chrupiące. Następnie przełóż je na ręcznik papierowy i bardzo dokładnie osusz.
W dużym garnku rozgrzej olej, musi mieć wysoką temperaturę. Bataty oprósz solą i pieprzem i przełóż do garnka, następnie smaż do momentu uzyskania chrupiącej skórki. Usmażone frytki wyłóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar oleju.
Smacznego.