Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Frytki z batatów smażone na oleju
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.11.2021 01:00

Frytki z batatów smażone na oleju

Frytki z batatów smażone
canva/Olga Yastremska's Images

Frytki z batatów smażone są fenomenalnym dodatkiem do obiadu, domowych burgerów oraz jako szybka i pożywna przekąska dla całej rodziny. Frytki są słodkie, miękkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz, są świetną alternatywą dla klasycznych, ziemniaczanych frytek. Sprawdź, jak przygotować frytki z batatów smażone.

Bataty to słodka odmiana ziemniaków pochodząca z Ameryki Południowej. Bataty cechuje nieregularny kształt, twarda skóra i słodki, pomarańczowy miąższ. Ze względu na swoje właściwości smakowe i uniwersalne zastosowanie w kuchni, bataty szybko podbiły serca smakoszy na całym świecie. Bataty są mało kaloryczne i mają niski indeks glikemiczny.

Frytki smażone z batatów w mojej kuchni zastąpiły frytki ziemniaczane, ponieważ są o wiele smaczniejsze, bardziej chrupiące i wyglądają zjawiskowo. Przed smażeniem frytek, słupki batatów koniecznie przełóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na 15-20 minut, aby były jeszcze smaczniejsze.

Frytki z batatów możesz również upiec w piekarniku. Tu poznasz przepis na wyśmienite, pieczone frytki z batatów.

Przepis na frytki z batatów

Składniki na 3 porcje:

  • 3 bataty

  • sól, pieprz

  • 1 l oleju do smażenia

Jak przygotować frytki z batatów smażone?

Bataty obierz ze skóry, pokrój w słupki i włóż na 20 minut do miski z zimną wodą, dzięki czemu frytki będą bardziej chrupiące. Następnie przełóż je na ręcznik papierowy i bardzo dokładnie osusz.

W dużym garnku rozgrzej olej, musi mieć wysoką temperaturę. Bataty oprósz solą i pieprzem i przełóż do garnka, następnie smaż do momentu uzyskania chrupiącej skórki. Usmażone frytki wyłóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar oleju.

Smacznego.

Bataty