Ile smażyć wątróbkę?
Wątróbka smażona to pomysł na smaczny i pożywny posiłek. Dobrze przygotowana i usmażona wątróbka jest delikatna, miękka i świetnie łączy się z wieloma dodatkami. Jak przygotować i ile smażyć wątróbkę, aby była najsmaczniejsza?
Wątróbka jest bardzo charakterystycznym podrobem, jest gorzkawa, ale bardzo smaczna i delikatna. Jeśli natomiast źle ją przygotujesz i usmażysz, uzyskasz twarde, gumowate i niedobre mięso.
Wątróbka doskonale łączy się z cebulką i owocami. Podsmaż ją z jabłkiem, gruszką, żurawiną lub malinami, a uzyskasz rewelacyjną potrawę o słodko-gorzkawym, przełamanym smaku. Wątróbkę podaj z kromką świeżego chleba i rozkoszuj się delikatnym mięsem z pysznymi dodatkami.
Przed smażeniem wątróbki umyj ją i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, dopiero później obtocz w mące pszennej. Pieprzem i solą dopraw mięso dopiero po usmażeniu, dzięki czemu wątróbka nie będzie twarda.
Nie wiesz, jak przygotować wątróbkę wieprzową? W tym artykule dowiesz się, jak długo smażyć wątróbkę wieprzową, aby byłą delikatna i miękka.
Ile smażyć wątróbkę?
Wątróbkę drobiową zawsze smaż na dobrze rozgrzanym oleju o wysokiej temperaturze dymienia, np. na oleju rzepakowym.
Czas smażenia uzależniony jest od tego, jakie mięso chcemy uzyskać. Krwista wątróbka będzie gotowa po 3 minutach smażenia z każdej strony. Całkowicie usmażone mięso natomiast potrzebuje 5 minut na stronę.
Podczas smażenia wątróbki nie nakłuwaj jej widelcem, ponieważ zacznie pryskać, mięso przewracaj drewnianą łyżką.