Kurczak, a dokładniej kura domowa, stanowi jedno z najpopularniejszych na świecie zwierząt hodowlanych. Nie ma w tym zakresie konkurencji ani wśród innego rodzaju drobiu, ani wśród większych z ssaków hodowlanych, takich jak krowy, czy świnie. Powodem dla którego kurczaki są tak chętnie hodowane na całym świecie są niskie koszty produkcji mięsa uzyskiwanego z tych zwierząt. Ponadto, hodowla kur może przynieść ich posiadaczowi także jajka, bez których trudno jest sobie wyobrazić współczesną kuchnię.
Kurczaki nie występują w środowisku naturalnym, a za ich ewolucyjnych przodków (sprzed udomowienia które nastąpiło ok. 5 tysięcy lat temu) uważa się rozmaite podrodziny bażantów. Najbardziej prawdopodobnym przodkiem współczesnych kurczaków wydaje się być kur bankiwa.
Mięso z kurczaka jest wyjątkowo popularne w sztuce kulinarnej wielu państw i kultur, często stanowiąc istotny składnik potraw tradycyjnych – przykładem tego może być polski rosół. Kurczak charakteryzuje się tym, że przyrządzić go można na wiele różnych sposobów. Do częstych wariantów w tym zakresie należy kurczak z rożna czy kurczak pieczony.
Do elementów jadalnych kurczaka zaliczymy niemalże wszystko – udko z kurczaka, pałka, skrzydełka, filet, a nawet serca. Każdy z nich można przyrządzić na wiele różnych sposobów, ciesząc się unikalnym smakiem drobiowego mięsa.
Kurczak może być także gotowany i smażony. W pierwszym z przypadków stanowić on będzie składnik zup, sałatek czy przystawek, choć w takiej formie podany może być także kurczak z ryżem. Popularne w kuchni polskiej są panierowane kotlety z piersi z kurczaka.
Wśród innych dań z kurczaka na wymienienie zasługuje kotlet de volaille, makaron z kurczakiem (w różnych wariantach), kurczak katsu (kurczak na chrupko), kurczak zapiekany czy kurczak grillowany. W ogólnym rozrachunku mięso z kurczaka jest niezwykle uniwersalne i można je wykorzystać do przyrządzenia setek różnych, przepysznych potraw, gdzie jedynym ogranicznikiem jest wyobraźnia kucharza.
Kurczak to zdrowe i lekkie mięso, charakteryzujące się dużą zawartością łatwo przyswajalnego białka. Poza tym w kurczaku znajdziemy znaczne ilości potasu, fosforu czy sodu, a także szereg witamin. Warto jednak pamiętać, że w zależności od spożywanej części kurczaka, wartości odżywcze jakie w nim znajdziemy mogą się nieznacznie różnić. Tak czy inaczej, kurczak to zdrowe mięso które warto jeść.
Pokaż więcej
W Polsce szaleje ptasia grypa. Ze względu na coraz to nowe ogniska choroby wybijane są całe stada kur. Co się stanie jednak, jeśli mięso lub jajko zarażonego ptaka przypadkiem trafi na nasz talerz? W sprawie wypowiedzieli się eksperci.
Mężczyzna wybrał się na zakupy do jednej z największych sieci sklepów i przeprowadził test mięsa. Urządzenie pomiarowe pokazało, że poziom azotanów znacząco przekracza dozwoloną normę. Udostępniony w mediach społecznościowych film z przebiegu testu podzielił opinię internautów.
Oto superprosty przepis na obiad z kurczakiem. Sycąca, odświeżająca i warzywna, będzie świetnym obiadem na pierwszy dzień wiosny. A jej przygotowanie jest tak szybkie, że zostaje nam dużo czasu by cieszyć się słońcem dnia równonocy.
Bez jajek mało kto wyobraża sobie śniadanie. Pożywne, pełne witamin i minerałów sprawiają, że mamy dużo energii do rozpoczęcia dnia. Dodatkowo mnogość sposobów przygotowania oraz podania powodują, że chętnie po nie sięgamy.Regularnie spotykamy się z różnymi kolorami żółtek, jak i skorupek. Większość z nas zbytnio się nad tym nie zastanawia. Niektórzy mogą jednak zadać sobie pytanie: które z nich jest najzdrowsze? W poniższym tekście na nie odpowiem.
Przepisy na szybkie obiady to jest coś, co lubi każdy. Na tygodniu, w ciągu dnia nie zawsze mamy czas, który moglibyśmy poświęcić na dłuższe gotowanie. Dlatego też książki kucharskie, a przede wszystkim Internet są kopalnia pomysłów na szybkie posiłki, a my przedstawiamy wam jeden z nich.
Galareta z kurczakiem to danie, które uwielbia wiele osób. Jaka każda potrawa, ma ona swoich sympatyków, dlatego też warto znać fantastyczny przepis na to danie, który będzie nie tylko prosty, ale tez szybki w przygotowaniu, a efekt smakowy zachwyci wszystkich, którzy jej go spróbują.
Czasem od pysznego obiadu dzieli nas tylko rozmrożenie kurczaka. A czasem nie. Taki sposób pokazuje nam Anna Zyśk. Jej obiad z zamrożonego kurczaka jest pełny, pyszny i urozmaicony.
Galaretka jak galaretka, ale forma podania tej świątecznej przekąski zwala z nóg. Takie jajka z pewnością będą ozdobą każdego stołu. Wywołają też lawinę pochlebnych komentarzy.
Prosty przepis na obiad z pieczonego kurczaka typu wszystko-w-jednym. Dzięki towarzystwu warzyw będzie on pełen smaku i aromatu. Nie wspominając już o wartościach odżywczych, które czynią go pełnym, choć łatwym posiłkiem.
To, że jest to niezwykle prosty przepis na smażonego kurczaka, nic mu nie ujmuje. Będzie ciekawym niedzielnym obiadem nawet na okazje. Smaku dodają mu dodatki, które, choć nie zawierają mąki ani bułki tartej, zmieniają się w rodzaj panierki.
Oto niezwykłe kotlety drobiowe w marynacie i panierce w jednym. Dzięki bogactwu składników zwykły kotlet zmienia się w niezwykłe danie. Jest sycący, soczysty i bardzo smaczny.
Foliowy rękaw do pieczenia to jeden z najlepszych sposobów na zachowanie soczystości pieczenia mięsa. To także bardzo uniwersalne narzędzie kuchenne. Ten przepis jest na to niezłym dowodem.
Na dzisiejszy obiad nie przygotowuj tradycyjnych schabowych i mielonych. Postaw na coś nowego i wypróbuj przepis na kotlety z piersi z kurczaka. Są rewelacyjne w smaku, a rodzina będzie nimi zachwycona.
Szybki obiad to coś, co lubi wiele osób, ponieważ fajnie przygotować smaczny posiłek w bardzo krótkim czasie. Szczególnie jak mamy mało czasu, a głód nas męczy. Przepisów na takie dania jest mnóstwo, a my mamy Wam do zaproponowania jeden z nich, który z pewnością zostanie z Wami na dłużej.
Oto proste mięsne danie na złożony w smaku obiad. Pierś z kurczaka przyrządzamy tu w aromatycznym, słodkim sosie z pikantnymi akcentami. To klasyczne, ale rzadko spotykane zestawienie.
Oto niezwykle prosty przepis na pieczoną pierś z kurczaka. Można podać ją na obiad, ma jednak tę zaletę, że doskonale smakuje również na zimno. Zachęcamy więc do przygotowania podobnej wędliny.
Nasze tradycyjne kotlety mają poważną konkurencję. Tym razem mielone mięso i schab będą zbędnymi dodatkami, bo z banalnego przepisu zrobisz kotlety z kurczaka. Ich smak jest obłędny, a to wszystko dzięki dosyć nietypowym składnikom. Wypróbuj sposób, a domownicy przez długi czas nawet nie spojrzą na schabowe.
Mięso z kurczaka jest dobrym i dietetycznym wyborem dla tych, którzy nie chcą zrezygnować z tego składnika w diecie. Jednak nie wszystkie kawałki tej drobiowej tuszy są sobie równe. Których warto szczególnie się wystrzegać?
Rodzina jest w drodze powrotnej do domu, a przygotowanie obiadu jest w proszku? To wcale nie jest powód do zmartwień, bo z naszym przepisem przygotujesz szybki obiad, który zachwyci każdego. Wykonanie jest łatwe i co najważniejsze nie zajmuje zbyt wiele czasu. Zrób i przekonaj się, jakie to danie jest pyszne.
Klasyczne obiady to coś, czego potrzebujemy cały czas. W książkach kucharskich i w Internecie znajdziemy mnóstwo przepisów na różne dania. Naprawdę jest w czym wybierać i sposoby przygotowania tych posiłków często są nowatorskie. Taki też przepis mamy Wam dzisiaj do zaproponowania.
Branża producentów drobiu boryka się z problemem złej passy, jaką cieszy się przede wszystkim kurczak. Warto jednak przyjrzeć się obiegowym opiniom na jego temat. Czy rzeczywiście ma tak wiele niepożądanych składników? Okazuje się, że nie.
Znudziła Ci się klasyczna jarzynowa lub popularny gyros? Wypróbuj tę sałatkę z przepisu Ani Zyśk. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a jej smak z pewnością zrobi furorę wśród gości. Przygotuj ją na próbę już teraz, być może zagości też w tym roku na Twoim wielkanocnym stole.
Te nietypowe kotlety z kurczaka można porównać do bryzoli. Podobnie jak tamte, także i te składają się z drobno krojonego mięsa. Dodajemy do nich warzywa i wychodzi niezwykłe danie.
Kotlety po czesku to mięso w bardzo nietypowej panierce. Czyni je ona bogatym daniem, w sam raz na pełny, suty obiad. Przygotowanie jest bardzo proste, a efekt – rewelacyjny.
Blogerka kulinarna Ania Zyśk ma pomysł na to, jak ciekawie zaserwować banalny kotlet. Dzięki kilku prostym dodatkom i jednej sztuczce danie zmienia się na naszych oczach. Nabiera przy tym niecodziennego wymiaru, a więc lepiej smakuje.
Dania z kurczakiem są bardzo popularne w Polsce. Przede wszystkim bardzo powszechne są u nas kotlety. Czy to schabowe, czy właśnie z piersi z kurczaka. Nic dziwnego. Są bardzo pyszne. Jednak od czasu do czasu warto zrobić coś innego, nowego. Coś, co pozwoli nam poznać nowe smaki. Taki właśnie jest przepis, który mamy Wam dzisiaj do zaproponowania.
Dania z kurczakiem są bardzo popularne. Kiedy smażymy go na patelni, często możemy zaobserwować białą plamę, która się pojawia. Czy to oznacza, że z naszym kurczakiem jest coś nie tak? Jest nieświeży? Czy powinniśmy się obawiać tego, że zawiera niebezpiecznie substancje? Odpowiedź może Cię zaskoczyć.
Krokiety to proste, pełne w smaku danie. Pozwalają zmienić przeciętne składniki w niezwykły obiad. Zwłaszcza w tym wydaniu są sycące, aromatyczne i pyszne. Przepis na te krokiety mam od koleżanki. To nie jest danie z kapustą, grzybami, czy mięsem. Wyśmienity farsz zaskoczył całą, moją rodzinę.