Kurczak, a dokładniej kura domowa, stanowi jedno z najpopularniejszych na świecie zwierząt hodowlanych. Nie ma w tym zakresie konkurencji ani wśród innego rodzaju drobiu, ani wśród większych z ssaków hodowlanych, takich jak krowy, czy świnie. Powodem dla którego kurczaki są tak chętnie hodowane na całym świecie są niskie koszty produkcji mięsa uzyskiwanego z tych zwierząt. Ponadto, hodowla kur może przynieść ich posiadaczowi także jajka, bez których trudno jest sobie wyobrazić współczesną kuchnię.
Kurczaki nie występują w środowisku naturalnym, a za ich ewolucyjnych przodków (sprzed udomowienia które nastąpiło ok. 5 tysięcy lat temu) uważa się rozmaite podrodziny bażantów. Najbardziej prawdopodobnym przodkiem współczesnych kurczaków wydaje się być kur bankiwa.
Mięso z kurczaka jest wyjątkowo popularne w sztuce kulinarnej wielu państw i kultur, często stanowiąc istotny składnik potraw tradycyjnych – przykładem tego może być polski rosół. Kurczak charakteryzuje się tym, że przyrządzić go można na wiele różnych sposobów. Do częstych wariantów w tym zakresie należy kurczak z rożna czy kurczak pieczony.
Do elementów jadalnych kurczaka zaliczymy niemalże wszystko – udko z kurczaka, pałka, skrzydełka, filet, a nawet serca. Każdy z nich można przyrządzić na wiele różnych sposobów, ciesząc się unikalnym smakiem drobiowego mięsa.
Kurczak może być także gotowany i smażony. W pierwszym z przypadków stanowić on będzie składnik zup, sałatek czy przystawek, choć w takiej formie podany może być także kurczak z ryżem. Popularne w kuchni polskiej są panierowane kotlety z piersi z kurczaka.
Wśród innych dań z kurczaka na wymienienie zasługuje kotlet de volaille, makaron z kurczakiem (w różnych wariantach), kurczak katsu (kurczak na chrupko), kurczak zapiekany czy kurczak grillowany. W ogólnym rozrachunku mięso z kurczaka jest niezwykle uniwersalne i można je wykorzystać do przyrządzenia setek różnych, przepysznych potraw, gdzie jedynym ogranicznikiem jest wyobraźnia kucharza.
Kurczak to zdrowe i lekkie mięso, charakteryzujące się dużą zawartością łatwo przyswajalnego białka. Poza tym w kurczaku znajdziemy znaczne ilości potasu, fosforu czy sodu, a także szereg witamin. Warto jednak pamiętać, że w zależności od spożywanej części kurczaka, wartości odżywcze jakie w nim znajdziemy mogą się nieznacznie różnić. Tak czy inaczej, kurczak to zdrowe mięso które warto jeść.
Pokaż więcej
Jeśli nie znasz jeszcze przepisów Marchewy, coraz popularniejszej influencerki gotującej radykalnie tanie obiady, koniecznie spójrz na jej profile. Tym razem pokazała, jak gotuje zupę, której cztery porcje kosztują złotówkę. Na dowód pokazała paragony.
W tym prostym przepisie zapiekamy w jednym naczyniu wszystkie składniki dobrego obiadu: mięso, ziemniaki i warzywa. Dzięki temu łatwo i sprawnie przygotowujemy sycący i smaczny posiłek. Warto wypróbować go w letnie dni, kiedy nie mamy zbytniej ochoty na kuchenną harówkę.
Kurczak i kapusta mogą stanowić smaczne połączenie. Ostatnio z tych produktów przyrządzam obiad, który po prostu uwielbiam. Udka kurczaka kładę na plastry kapusty, a resztę robi już piekarnik. Wychodzi danie, któremu nie brakuje smaku.
Polskie pierogi sławne są być może na całym świecie, ale z pewnością nie są jedyne. Te meksykańskie pierogi składają się z mięsa kurczaka i warzyw. Są łatwe w przygotowaniu i gwarantują odmianę na talerzu. Wypróbuj je choćby dziś
Gdy upał daje się we znaki, nie chce nam się gotować. Nie mamy też ochoty na ciężkie i bardzo sycące dania. W takich właśnie dniach z chęcią sięgam po tę sałatkę z nektarynką. Lepszego dania na upały nie mogłabym sobie wymarzyć.
Ta zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami stanowi doskonały i prosty obiad. Jej składniki są niedrogie, a efekt wynagradza chwilę włożoną w przygotowanie takiego dania.
Papier do pieczenia służy nie tylko do przygotowywania ciast. Wykorzystaj ten produkt i z jego pomocą zrób smaczny obiad dla całej rodziny. Wyjdzie nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Prosty przepis zaskoczy każdego.
Chcesz spróbować kurczaka w zupełnie nowym wydaniu? Zawiń wszystko w kurczaka i pokrój na plastry. Wyjdzie danie, że palce lizać, które już stało się hitem.
Jeśli jesteś smakoszem soczystego mięsa, to poznaj ten przepis. Dzięki niemu przyrządzisz roladki z kurczaka z ananasem. Do tego apetyczne dodatki i pyszny obiad niebawem trafi na twój stół.
Mięso z kurczaka jest najbardziej uniwersalnym produktem na obiad. Można zrobić z niego naprawdę wiele. Ja chcę wam dziś pokazać przepis, który jest prosty, ale robi wrażenie na każdym, kto się z nim zetknie. Przekonaj się sama.
„Naprawdę zaskakujące danie, które smakuje zupełnie inaczej niż zwykły sznycel” - zachwala swoje danie Jasiek Kuroń i ma wiele racji. O ile bowiem kotlet z piersi kurczaka nie jest niczym nowym, o tyle ta panierka… zresztą, spróbujcie sami.
Tomasz Strzelczyk pokazał przepis na smaczne danie obiadowe. Filety z kurczaka nigdy nie smakowały lepiej. Wypróbuj sposób, tego znanego kucharza, a to danie będziesz przygotowywać bardzo często.
Pierś z kurczaka nigdy nie smakowała lepiej. Poznaj prosty przepis na sos z tego mięsa i zaskocz domowników tym obiadem. Smak zachwyci każdego, na pewno poproszą o dokładkę. Zrób to danie, a o wszystkich jego zaletach przekonasz się sama. Smak jest wart tej próby.
Wiszące udka z kurczaka to pyszny sposób na wyjątkowo soczyste i mięciutkie mięso. Dzięki temu przepisowi robię od razu cały obiad, a danie rozpływa się w ustach. Polecam każdemu patent na przyrządzenie znakomitego obiadu dla całej rodziny.
Oto łatwy przepis na kurczaka w prostej marynacie pieczonego w cebuli. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, a podane z ulubionymi dodatkami mięciutkie mięso to doskonały obiad na co dzień i od święta.
W tym prostym przepisie smażymy kurczaka w bardzo nietypowej marynacie, składającej się głównie z cebuli. Choć wszystko wygląda zwyczajnie, receptura ta jest całkiem nieoczywista i daje świetne rezultaty.
Prosty przepis na duszone pałki z kurczaka w doskonałej marynacie zadowoli każdego. Sekretem jest pełen smaku sos, który zmienia ten prosty produkt w niezwykły obiad. Przepis przypadnie do gustu zwłaszcza amatorom… złocistego trunku. Koniecznie sprawdź, co jeszcze wchodzi w skład potrawy.
Zrobienie smacznego obiadu nie musi być pracochłonne. Biorę mięso z kurczaka i przyrządzam apetyczną marynatę. Raz- dwa pożywny i pyszny posiłek jest gotowy. Polecam przepis na soczyste kotlety, które każdy zje z przyjemnością.
Poznaj szybki sposób na przekąskę z piersi kurczaka. Robi się ją bardzo łatwo, a co najważniejsze, jej smak zachwyca. Wypróbuj ten sprytny patent, a te kurczaki będziesz robiła już na każde spotkanie ze znajomymi. Zakochają się w nich od pierwszego kęsa.
Kurczaka jak z KFC teraz możesz zrobić w swojej kuchni. Wystarczy sięgnąć po ten przepis, przygotować ciasto, znakomitą marynatę i panierkę. Danie jak z popularnej sieci restauracji wkrótce zagości na twoim stole.
Chcesz zrobić obiad który zachwyci domowników? Weź kurczaka, białą fasolę, kilka dodatków i przygotuj apetyczną potrawkę. Danie zrobisz na jednej patelni, ale na jednej dokładce na pewno się nie skończy.
Nie wszystkie mięsa są sobie równe – w każdym razie nie jeśli chodzi o gotowanie rosołu. Z których warto skorzystać, a które lepiej zostawić do innych potraw? Mamy kilka wskazówek i spieszymy z podpowiedziami.
Ta pierś z kurczaka zapiekana na patelni z ziemniakami to niezwykle prosty sposób na tani obiad. Wystarczą dwa składniki i tyleż czynności, by w kilka chwil mieć gotowe ciekawie i nietypowo podane mięso.
Kotlet de volaille to jedno z tych dań, których historia jest równie ciekawa jak smak. Francuską nazwę nadali mu Polacy, którzy do dziś gustują w tej potrawie, zwanej na świecie kotletem po kijowsku.
Prosty i szybki sposób na marynatę do mięsa, która nie tylko przepełni je doskonałym smakiem, lecz także sprawi, że mięso będzie soczyste, kruche i delikatne. Przyrządzone w ten sposób drobiowe steki zachwycą wszystkich uczestników grillowej imprezy w majówkę.
Ten przepis gwarantuje pyszny i szybki obiad. Apetyczne danie zjesz ze smakiem i zachwyci ono domowników. Wystarczy, że składniki zawiniesz w papier do pieczenia, a reszty dokona już piekarnik. Wyjdzie obiad, że palce lizać!
Ugotuj zupę, która nasyci cię na wiele godzin. Pełna smaku i pysznych warzyw wystarczy na niejeden obiad. Dzięki temu przepisowi pyszny posiłek przygotujesz prosto i szybko.
Te superproste i niezwykłe w smaku kotleciki nadają się świetnie zarówno jako przekąska, jak i podstawa dobrego, zrównoważonego obiadu. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie kilka chwil, a efekt jest rewelacyjny. Każdy powinien wypróbować ten przepis.