Smakosze.pl Porady Ile soli powinno się wsypać do ogórków małosolnych? Patent Babci Stasi zawstydzi kucharzy
canva/shaith

Ile soli powinno się wsypać do ogórków małosolnych? Patent Babci Stasi zawstydzi kucharzy

8 maja 2023
Autor tekstu: Monika Dec

Babcia Stasia jest mistrzynią w robieniu ogórków małosolnych. Nie mają one przed nią żadnych tajemnic. Smaczna i zdrowa przekąska wcale nie jest trudna do zrobienia. Należy się jednak trzymać kilku zasad m.in. tej dotyczącej ilości soli.

Ile soli należy wsypać do ogórków małosolnych?

Ogórki małosolne są jednym z pierwszych smaków lata, być może dlatego wielu z nas daży je takim sentymentem. Odwieczny dylemat brzmi: ile soli do nich sypać. Według zapisków babci Stasi, ogórki małosolne wychodzą najlepsze, gdy dodajemy łyżkę soli na litr wody.

Warto również zwrócić uwagę na wybór odpowiedniej soli. Zdaniem znawców najlepiej sięgnąć po niejodowaną sól kamienną. N ie zawiera antyzbrylacza, który może popsuć smak ogórków małosolnych oraz jodu, który może przedłużyć fermentację przetworu. Niezłym wyborem może okazać się też sól himalajska . Jest ona bogata w cenne składniki odżywcze takie jak: żelazo i cynk. Poniżej podajemy niezastąpiony przepis Babci Stasi na ogórki małosolne.

Poszedł do najgorszej restauracji w Zakopanem. Szok co znalazł w jedzeniu

Niezawodny przepis babci Stasi na ogórki małosolne

Lista składników:

  • 1 kg ogórków
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli
  • 8 ząbków czosnku
  • 4 gałązki kopru
  • korzeń chrzanu

Sposób wykonania:

Dokładnie umyj ogórki i ułóż je ciasno w słoju lub kamionkowym naczyniu. Dodaj koper, chrzan i czosnek. W garnku gotujemy wodę wraz z solą i zalewamy nią ogórki.

Jeśli zdecydowałeś się na kamionkowe naczynie, ułóż w nim naprzemian ogórki, kope, chrzan i czosnek. Przysmak powinien być gotowy już następnego dnia. Smacznego!


O czym należy pamiętać przygotowując ogórki małosolne?

Przygotowując ogórki małosolne wystrzegaj się błędów. Przekąska nie będzie nadawać się do spożycia, jeśli wybierzemy do niej stare i grube ogórki. Zdecydowanie lepiej jest sięgać po młode warzywa, szczególnie na początku sezonu. Warto wystrzegać się również zbyt długiego “kiszenia” ogórków. Smakowite małosolne otrzymacie już po 1-2 po zalaniu ich zalewą.

Na naszej stronie znajdziecie również inne ciekawe przepisy na ogórki m.in. w zalewie gyros lub curry .

Wlej jajka do makaronu i wymieszaj. Ten przepis na obiad jest już hitem
Nikt nie robi szarych klusek jak Magdalena. Jej sekret tkwi w ziemniakach
Tagi: Ogórki
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy