Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ogórki

Ogórki

Ogórek – co to jest? Podstawowe informacje

Ogórek to roślina z rodziny dyniowatych, przez wzgląd na właściwości kulinarne określana jako warzywo. Na całym świecie istnieje aż 55 gatunków ogórków, z czego największe ich zróżnicowanie odnotowuje się w Afryce. Ogórki cieszą się ogromną popularnością w gastronomii na całym świecie – również w Polsce.

Niemniej, ogórki nie tylko znajdują szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej czy przemyśle spożywczym, ale używa się ich także do wyrobu kosmetyków czy niektórych produktów leczniczych. Światowym liderem w uprawie ogórków są Chiny, odpowiadając za aż 80% ich światowej produkcji.

Na co jest dobry ogórek? Wartości odżywcze ogórka

Nie bez przyczyny ogórki uchodzą w powszechnej świadomości za jedno z najzdrowszych warzyw. Regularne spożywanie ogórków znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, korzystnie wpływa na układ krwionośny i pokarmowy, pomaga pozbyć się z organizmu toksyn i nadmiaru wody i pozytywnie wpływa na odchudzanie.

Ogórki zawierają w sobie znikomą ilość węglowodanów, przez co są polecane dla osób chorych na cukrzycę czy walczących z nadmiarowymi kilogramami. Na szczególną uwagę zasługuje obecna w nich ogromna ilość potasu. Poza tym w ogórkach znajdziemy także magnez, wapń, fosfor i witaminę C.

Jakie są rodzaje ogórków?

Gatunki uprawne ogórków są niezwykle liczne, jednak to nie przez ich pryzmat zwykle kategoryzujemy to warzywo. W Polsce najpopularniejszy jest ogórek świeży (tj. ogórek zielony) oraz ogórek siewny (ogórek gruntowy), słynący z wielu różnych wariantów podania. 

To właśnie w tym ostatnim przypadku wyróżnimy ogórki konserwowe (korniszony), ogórki kwaszone (również znane jako ogórki kiszone), czy ogórki małosolne. Ogórki konserwowe przygotowuje się poprzez marynowanie ich i wekowanie w słoikach – ogórki kiszone i małosolne z kolei zakwasza się w beczkach. W zależności od regionu i sposobu przygotowania, niektóre z przepisów na ogórki mogą być formalnie uznane za produkt tradycyjny.

Najpopularniejsze dania z ogórków

Ogórki są niezwykle popularne zarówno w kuchni polskiej, jak i europejskiej, przez co dania i potrawy z ogórków są dość liczne. Ogórek może być spożywany „na surowo”, zarówno jako przekąska, jak i przystawka. Może także stanowić dodatek do kanapek czy sałatek, a nawet stanowić fundament pełnoprawnego dania. Przykład w tej materii może stanowić zupa ogórkowa.

Pokaż więcej

ogórki małosolne
23.05.2024 15:45 Wystarczy 1 błąd i małosolne będą się do wyrzucenia. Wiele osób popełnia go cały czas

Prosta domowa czynność kiszenia ogórków jest jednocześnie igraniem z dość skomplikowanymi procesami biochemicznymi. Dlatego niebezpieczeństwa mogą czaić się wszędzie. Nawet wśród najmniej podejrzanych składników. Lepiej sprawdź, czy ciebie też dotyczy ten problem.

ogórki małosolne
22.05.2024 19:04 Tak ogórki małosolne robiła moja babcia. Z tym przepisem wychodzą pyszne i chrupiące

Ogórki małosolne czarują świeżym i lekko kwaskowym, a nawet nieco słodkim smakiem. Zawsze wychodzą mi pyszne i chrupiące. Sekretem ogórków małosolnych jest przepis babci. Poznajcie go, bo warto. 

ogórki kiszone w słoikach
13.05.2024 21:59 Dodajesz to do ogórków kiszonych? Poważny błąd, przez niego wyjdą gorzkie

Twoje ogórki kiszone są zbyt gorzkie? To przez niektóre składniki, które dodaje wiele kucharek. Dowiedz się, czego nie dodawać do ogórków kiszonych, a już nigdy nie popełnisz tego błędu. Od teraz przygotowane przez ciebie ogórki będą smakowały doskonale. 

ogórki małosolne
12.05.2024 17:46 Babcia zawsze dodawała do małosolnych kawałek chleba. Powód wprawił mnie w osłupienie

Ogórki małosolne są prawdziwym przysmakiem. Te domowej roboty z przepisu mojej babci wychodzą najlepsze. Wszystko dzięki kawałkowi chleba, który trzeba włożyć do słoika. Powód ucieszy niejednego smakosza. 

ogórki w słoikach
07.05.2024 16:03 Dodaj to do słoika oprócz czosnku i soli. Z tą przyprawą ogórki kiszone wyjdą 100 razy lepiej

Czy na pewno wiesz, jak zrobić ogórki kiszone? Ten popularny specjał wcale nie jest tak łatwy w przygotowaniu. Dowiedz się, jak przyrządzić je poprawnie oraz sprawdź jakie przyprawy dodać oprócz soli i czosnku. Dzięki nim twoje ogórki kiszone będą jeszcze lepsze. O jednej z przypraw nikt by nie pomyślał.

ogórki małosolne
02.05.2024 20:00 Ile soli potrzeba do zrobienia zalewy na ogórki małosolne? Znamy najlepsze proporcje

Smakosze uwielbiają ogórki małosolne. Chrupkość i wyjątkowy smak sprawiają, że zajadamy się nimi z przyjemnością. Jednak, ile soli dokładnie potrzeba do zalewy na ogórki małosolne? Znamy najlepsze proporcje, które gwarantują wyborny efekt. 

mizeria
19.04.2024 22:37 W życiu nie jadłem lepszej surówki. Mizeria po szwedzku smakuje jak marzenie

Nie ma lepszej surówki na obiad niż mizeria. Nie każdy jednak wie, że można nieco ulepszyć jej smak. Wystarczy zrobić jej szwedzką wersję. Gwarantuję, że twojej rodzinie na pewno spodoba się jej smak i będą prosili, abyś robiła ją częściej. Poznaj przepis i przekonaj się sama. 

mizeria
12.04.2024 19:32 Dodaję to warzywo do mizerii zamiast cebuli. Jest 100 razy lepsza

Mizeria na obiad do doskonały wybór. Poznaj przepis, w którym cebulę zastąpisz znacznie lepszym składnikiem. Dowiedz się, czym jest tajemniczy zamiennik i podaj tę znakomitą mizerię na najbliższy obiad. Rodzina oszaleje z zachwytu. 

ogórki małosolne
11.04.2024 16:39 Przepis na te ogórki znalazłem w internecie. 2 dodatki do zalewy to strzał w dziesiątkę

Ogórki małosolne to jeden z tych specjałów, którymi witamy nadchodzące lato. Choć wydawałoby się, że udoskonalanie tradycyjnego przepisu to wymyślanie koła od nowa, warto przełamywać rutynę. Może nie będzie lepiej, ale na pewno będzie ciekawiej.

ogórki w słoikach
10.04.2024 09:51 W warzywniaku podsłuchałem, jak wybrać ogórki do kiszenia. Już nigdy nie wyjdą miękkie i niesmaczne

W warzywniaku usłyszałem niechcący ciekawą rozmowę. Klientka dyskutowała ze sprzedawczynią o wyborze ogórków do kiszenia. Z konwersacji udało mi się wychwycić, jak wybrać idealne warzywa do kiszenia. Czytaj dalej, a też się tego dowiesz.

ogórki małosolne
07.04.2024 16:53 Kucharz zdradził sposób na ekspresowe małosolne. Niepotrzebny jest słój ani zalewa

Znany na YouTubie kucharz zdradził swój szybki sposób na ogórki małosolne. Co najlepsze, nie musisz przygotowywać zalewy, a cały proces zajmie maksymalnie dobę. Koniecznie musisz wypróbować ten patent, ogórki będą gotowe raz-dwa. Koniecznie czytaj dalej, a dowiesz się, jak to zrobić.

swojska mizeria
07.04.2024 13:10 To mój ulubiony patent na mizerię. Z tym dodatkiem smakuje 100 razy lepiej, mało kto o nim pamięta

Jak wiadomo, mizerię można jadać w dwóch wariantach: na słono albo na słodko. Miłośnicy słodkiej mizerii zarzucają, że wytrawna wersja jest nazbyt mdła. Kiedy spróbują wariantu przyprawionego jak w tym przepisie, szybko zmienią zdanie.

ogórki kiszone w słoikach
05.04.2024 19:16 Ogórki kiszone już nigdy nie wyjadą puste w środku. Wszystko przez ten trick

Ten trick sprawi, że twoje ogórki kiszone nigdy nie będą puste w środku. Dowiesz się także, dlaczego twoje ogórki są puste oraz jak temu zapobiec. Metoda jest banalnie prosta i co najważniejsze skuteczna. Dzięki niej ogórki pozostaną twarde.

ogórek
05.04.2024 10:28 Weź ogórka i rozgnieć go ostrzem noża. Ten pomysł zasługuje na medal

Przyszła wiosna, więc warto sięgać po warzywa pełne witamin. Dlatego weź ogórka, rozgnieć go w odpowiedni sposób i dodaj kilka składników. Efekt przechodzi wszelkie oczekiwania. Koniecznie zaskocz tym domowników.

wiosenna sałatka
06.03.2024 14:54 Ta wiosenna sałatka makaronowa jest tak pyszna i oryginalna, że goście zamawiają z wyprzedzeniem

Patrząc na tę sałatkę trudno uwierzyć, że jej bazą jest makaron. Ta napakowana warzywami przekąska jest tak bogata, że wystarczy na samodzielny posiłek. Świetnie nada się na lekki obiad lub kolację. Oczywiście – można również potraktować ją jak dodatek. 

Ogórki kiszone w słoiku
23.02.2024 17:06 Czy siny czosnek w słoiku z ogórkami znaczy, że się zepsuły? Większość osób nie wie, co odpowiedzieć

Czosnek to jeden z ważniejszych składników, który musi znaleźć w słoiku z ogórkami kiszonymi. Czasami zdarza się, że czosnek zmienia kolor. Czy to powód do zmartwień? Wyjaśnię, ci to raz na zawsze i już nigdy nie będziesz mieć wątpliwości. 

sałatka jarzynowa
16.02.2024 12:24 Ta sałatka tak mi smakuje, że podam ją na Wielkanoc. Moja rodzina woli ją nawet od klasycznej jarzynowej

Od niedawna w moim notatniku mam przepis na pyszną sałatkę. Muszę przyznać, że przypasowała mi od pierwszego kęsa. Jest tak smaczna i szybka w przygotowaniu, że podam ją też na Wielkanoc. Poniżej opiszę wszystkie czynności krok po kroku.

ogórek
05.02.2024 10:26 Jesz i chudniesz. Połącz ogórka z kilkoma składnikami, super smak, boskie efekty

Jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy, to postaw na ten przepis. Połącz ogórka ze szczypiorkiem i jeszcze kilkoma produktami. Zyskasz nie tylko pyszny smak, ale też zadbasz o sylwetkę. 

sałatka
01.02.2024 20:08 Taką sałatkę zrobię w tym roku na ostatki. Jest 100 razy lepsza niż zwykła jarzynowa

Jarzynowa to przeżytek. W tym roku ta sałatka będzie prawdziwą bombą smaku. Zrób ją z tego przepisu, bo warto.  

ogórki w słoiku
18.01.2024 20:06 Dlaczego woda w ogórkach kiszonych jest mętna? Nigdy nie bagatelizuj tego znaku

Ogórki kiszone stanowią ważny składnik polskiej kuchni. Są podstawą zupy ogórkowej, którą kochają wszyscy. Sprawdź, czy mętna woda w ogórkach powinna cię niepokoić. 

Mizeria z porem
21.10.2023 19:17 Od zawsze dodaję ten składnik do mizerii. Domownicy za każdym razem kłócą się o dokładki

Mizeria jest klasyczną surówką obiadową, która w moim domu ma wielu zwolenników. Zawsze dodaję do niej jeden dodatkowy składnik, który moim zdaniem znacznie poprawia smak. Bez niego jest bez wyrazu.

ogórki konserwowe
09.09.2023 17:54 Przepis na te ogórki dostałam wiele lat temu. Od tego czasu nastawiam je co roku, sekret tkwi w zalewie

Czy robicie ogórki na zimę? Ja nastawiam je co roku. Dzięki doskonałemu przepisowi od cioci te przetwory cieszą się w mojej rodzinie dużym powodzeniem. Ich sekret tkwi w zalewie i użytych do jej zrobienia składnikach. Polecam przepis na pyszne ogórki konserwowe.

ogórki na zimę
04.09.2023 11:04 Co roku z początkiem września nastawiam te ogórki. Już podczas ich robienia nie mogę się powstrzymać od podjadania

Czy robicie ogórki na zimę? Początek września to dobry czas, by przygotować smaczne przetwory. Te ogórki do słoików nie mają sobie równych. Polecam przepis na ogórki na zimę, które będziesz podjadać nawet podczas robienia. Naprawdę trudno im się oprzeć. 

mizeria na zimę
24.08.2023 12:27 W swoim domu co roku nastawiam tę mizerię do słoików na zimę. Smakuje wybornie, a w środku nie ma ani grama octu

Czy lubicie smak mizerii? Ja za nią przepadam i dlatego przygotowuję mizerię do słoików na zimę. Sprawdza się o każdej porze roku i smakuje wybornie. Polubią ją nie tylko dorośli, ale też dzieci. W moim domu jest prawdziwym rarytasem. 

krojenie ogórków
23.08.2023 22:39 Żadna śmietana. Makłowicz zalewa surówkę z ogórków superzdrowym składnikiem

Surówka z ogórków jest smacznym i zdrowym dodatkiem do obiadu. Pasuje idealnie do posiłków, gdy żar leje się z nieba. Ogórki orzeźwiają i nawadniają. Polecamy przepis Roberta Makłowicza na surówkę z ogórków. Znany kucharz dodaje do niej superzdrowy składnik. 

Przepis na ogórki gyros
15.08.2023 18:25 Przepis na ogórki gyros dostałam od sąsiadki. Przy tej zalewie kiszone i konserwowe mogą się schować

Przepis na ogórki gyros zaskoczył mnie prostotą. Warzywa przyrządza się jeszcze łatwiej niż małosolne czy kiszone, a ich smak zdecydowanie bardziej mi odpowiada. Cieszę się, że sąsiadka pokazała mi ten przysmak. 

sałatka szwedzka
13.08.2023 14:35 Przestałam kisić ogórki, wolę zrobić sałatkę szwedzką. Pasuje do każdego drugiego dania

Zamiast kiszonych i konserwowych, robię sałatkę szwedzką z ogórków. Jest szybka, prosta i pasuje do każdego drugiego dania. Moja rodzina zawsze prosi, żebym zrobiła więcej niż jedną porcję. Ten przepis jest prawdziwym hitem w moim domu.

mizeria
12.08.2023 21:45 Znalazłam w książce kucharskiej przepis na mizerię po szwedzku. Smakuje mi 100 razy bardziej niż zwykła

Mizeria była zawsze moją ulubioną surówką. Niedawno w jednej z książek kucharskich znalazłam ciekawy przepis na jej szwedzką wersję. Choć, nie mogłam w to uwierzyć w tej wersji smakowała mi jeszcze bardziej.