Ogórek to roślina z rodziny dyniowatych, przez wzgląd na właściwości kulinarne określana jako warzywo. Na całym świecie istnieje aż 55 gatunków ogórków, z czego największe ich zróżnicowanie odnotowuje się w Afryce. Ogórki cieszą się ogromną popularnością w gastronomii na całym świecie – również w Polsce.
Niemniej, ogórki nie tylko znajdują szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej czy przemyśle spożywczym, ale używa się ich także do wyrobu kosmetyków czy niektórych produktów leczniczych. Światowym liderem w uprawie ogórków są Chiny, odpowiadając za aż 80% ich światowej produkcji.
Nie bez przyczyny ogórki uchodzą w powszechnej świadomości za jedno z najzdrowszych warzyw. Regularne spożywanie ogórków znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, korzystnie wpływa na układ krwionośny i pokarmowy, pomaga pozbyć się z organizmu toksyn i nadmiaru wody i pozytywnie wpływa na odchudzanie.
Ogórki zawierają w sobie znikomą ilość węglowodanów, przez co są polecane dla osób chorych na cukrzycę czy walczących z nadmiarowymi kilogramami. Na szczególną uwagę zasługuje obecna w nich ogromna ilość potasu. Poza tym w ogórkach znajdziemy także magnez, wapń, fosfor i witaminę C.
Gatunki uprawne ogórków są niezwykle liczne, jednak to nie przez ich pryzmat zwykle kategoryzujemy to warzywo. W Polsce najpopularniejszy jest ogórek świeży (tj. ogórek zielony) oraz ogórek siewny (ogórek gruntowy), słynący z wielu różnych wariantów podania.
To właśnie w tym ostatnim przypadku wyróżnimy ogórki konserwowe (korniszony), ogórki kwaszone (również znane jako ogórki kiszone), czy ogórki małosolne. Ogórki konserwowe przygotowuje się poprzez marynowanie ich i wekowanie w słoikach – ogórki kiszone i małosolne z kolei zakwasza się w beczkach. W zależności od regionu i sposobu przygotowania, niektóre z przepisów na ogórki mogą być formalnie uznane za produkt tradycyjny.
Ogórki są niezwykle popularne zarówno w kuchni polskiej, jak i europejskiej, przez co dania i potrawy z ogórków są dość liczne. Ogórek może być spożywany „na surowo”, zarówno jako przekąska, jak i przystawka. Może także stanowić dodatek do kanapek czy sałatek, a nawet stanowić fundament pełnoprawnego dania. Przykład w tej materii może stanowić zupa ogórkowa.
Pokaż więcej
Sposób na tę przekąskę z ogórków powinien poznać każdy. Warzywo jeszcze nigdy nie smakowało tak dobrze, dlatego wypróbuj prosty przepis, który ma ponad 100 lat i przekonaj się, jakie jest pyszne. Smak docenią wszyscy domownicy, a gotowe przysmaki już nigdy nie pojawia się w twoim domu.
Zaliczane do najzdrowszej żywności świata. Niezwykle aromatyczne i smaczne, a przy tym pełne niezbędnych wartości odżywczych. Wzmacniają kości i serce, a także pomagają pozbyć się nadprogramowych kilogramów. W Polsce są mało znane, a szkoda. Są świetnym dodatkiem do zup, dań głównych i sałatek. Jedną z propozycji podania podaliśmy w poniższym artykule.
Mizeria jest chyba najpopularniejszą surówką w Polsce. Do kotleta schabowego w niedzielę nie ma nic lepszego. Nic dziwnego, że ten kochany przez Polaków dodatek obiadowy ma wiele różnych wariantów. Wystarczy jeden prosty dodatek, by zwykłe ogórki ze śmietaną zmienić w prawdziwe arcydzieło.
Z nadejściem wiosny wypatrujemy świeżych warzyw, nie tylko na straganach, lecz także na przydomowych grządkach. Żeby jednak cieszyć się plonami, trzeba dobrze wybrać odmiany do zasadzenia. Oto garść wskazówek.
Czy ryba może pachnieć warzywami? Okazuje się, że jeden gatunek ma takie właściwości. Choć jest smaczna i wartościowa, to niewiele osób ma ją w swoim jadłospisie. Przedstawiamy rybę, którą warto znać.
Co zrobić, aby ogórki własnej uprawy obfitowały w plony oraz były bardzo smaczne? Niezwykle istotne jest ich odpowiednie pielęgnowanie. Kluczowym elementem jest właściwe odżywianie roślin. Całe szczęście, znakomity nawóz dla ogórków można łatwo przygotować w domu, a w dodatku za małe pieniądze.
Na ogórkach kiszonych pojawił się biały nalot i zastanawiasz się, czy to oznaka zepsucia przetworów? Znamy odpowiedź na to pytanie, a także powód pojawienie się niepokojącego objawu. Dowiedz się, o czym ten nalot świadczy, a także poznaj metody, dzięki którym nauczysz się rozpoznawać zepsute ogórki. Już nigdy nie narazisz się na straty.
Ostatki zbliżają się wielki krokami, dlatego też dobrze jest zacząć powoli myśleć o przekąskach, które podamy na imprezie, jeśli się na takową wybieramy lub organizujemy. Możliwości jest wiele, lecz warto przygotować coś oryginalnego i nieoczywistego. Przedstawiamy Wam przepis na pyszne roladki z szynki.
Ogórki kiszone to przysmak, bez którego nie wyobrażamy sobie naszej rodzimej kuchni. Niestety, okazuje się, że za jeden słoik od nieprofesjonalnych producentów trzeba zapłacić od kilkunastu do nawet kilkudziesięciu złotych. Sprawę skomentował nawet jeden z polityków, którego wysokie ceny w ogóle nie zaskakują.
Choć w gotowaniu zupy ogórkowej nie ma żadnej większej filozofii, łatwo popełnić błąd, który zepsuje smak dania. Niestety, przekonałem się o tym na własnej skórze, a właściwie to na podniebieniu. Dlatego naucz się na moich błędach i dowiedz się, czego podczas gotowania ogórkowej nie robić, a obiad będzie należał do udanych.
Ogórki kiszone to przysmak, który ze względu na prozdrowotne właściwości na potęgę spożywany w okresie zimowym. Nie każdy wie, że cenne jest nie tylko warzywo, ale i woda po ogórkach. Zamiast wylewać, wykorzystaj ją ponownie, a poprawisz funkcjonowanie organizmu.
Skończyły ci się pomysły na warzywne dodatki do obiadu? Wypróbuj przepis na surówkę z ogórków kiszonych, a się nie zawiedziesz. Jej smak nie ma sobie równych, a obiad zamieni się w prawdziwą ucztę. Poznaj łatwy przepis i zrób ją na najbliższy obiad.
Mizeria to w Polsce klasyczny dodatek do obiadu. Jest jedną z najpopularniejszych surówek w naszym kraju. Ludzie przyrządzają ją na różne sposoby. Jest prosta w przygotowaniu, a do tego przepyszna. Słyszeliście jednak o tym, że mizerię można zrobić bez śmietany? Wystarczy zastąpić ją innym tajemniczym składnikiem. Koniecznie sprawdź, o który chodzi.
Ogórki kiszone to prawdziwy skarb kuchni polskiej. Przepyszne i zdrowe są idealnym dodatkiem do obiadów. Czy mogą się popsuć? Co oznacza gazowanie i biały nalot na ogórkach? Rozwiewamy wszystkie wątpliwości.
Otwierasz słoik z ogórkami kiszonymi, a tam przykra niespodzianka - są puste w środku lub pokryte pleśnią. Wszystkiemu winne są częste błędy. To przez nie ogórki zamiast w surówce, lądują w koszu. Całe szczęście łatwo ich uniknąć.
Jeżeli zamierzasz przygotować sałatkę na święta, poznaj przepis na tę, którą przygotowuje sama Anna Zyśk. Smakiem i wyglądem przebija nawet popularną jarzynową, a to nie jest wcale takie łatwe. Zrób ją na święta i zaskocz rodzinę. Nikt nie oprze się temu przysmakowi.
Surówka z ogórka to nie tylko mizeria. Poznaj nieskomplikowany przepis i przygotuj według niego najlepszy dodatek obiadowy. Pasuje do wielu dań i na pewno zachwyci całą rodzinę. Zrób i przekonaj się o jego smaku.
Sieć sklepów Auchan ostrzega swoich klientów i wycofuje produkty spożywcze. Wykryto w nich wysokie stężenie pestycydów, które są szkodliwe dla zdrowia. Pod żadnym pozorem nie można ich spożywać.
Czy wiesz, co się stanie, gdy ogórka nakłujesz igłą? Warto się o tym samemu przekonać. Już wkrótce efekt pysznie zaskoczy. Wrócisz do tego triku szybciej, niż myślisz.
Ogórki kiszone mogą smakować jeszcze lepiej. Zapomnij o kiszeniu w słoikach i poznaj zupełnie inny sposób. Dzięki tej nowatorskiej metodzie ogórki wyjdą jeszcze smaczniejsze, a ty będziesz przygotowywać je co roku. Czytaj dalej, a dowiesz się, dlaczego oraz poznasz przepis.
Często mawiamy, że półki w sklepach uginają się pod ciężarem towarów. Co jednak jeśli ugną się za bardzo, a co gorsza – dosłownie, a nie w przenośni? Oto podpowiedź, co zrobić w wypadku uszkodzenia towaru w sklepie.
Zupa ogórkowa niejedno ma imię. Można na przykład przygotować ją na świeżych ogórkach. Odbiega to nieco od tradycji, ale w bardzo dobrym kierunku. Kto nie próbował, koniecznie powinien to nadrobić.
Myśląc o kotletach schabowych lub mielonych na obiad, od razu przychodzi mi do głowy również mizeria. Bez tego dodatku posiłek wydaje mi się zwyczajnie niepełny.Od lat robiłem najprostszą możliwą wersję - ogórki ze śmietaną i odrobiną cukru. Ostatnio wybrałem się do restauracji, gdzie podpatrzyłem nieco bardziej wyszukany przepis na tę sałatkę. Sekretem są dodatki, które maksymalnie podbijają smak.
Robisz ogórki na zimę? U mnie w domu właśnie trwa produkcja ogórków w zalewie musztardowej. Zawsze wychodzą pysznie, dlatego każdemu polecam przepis na najlepsze ogórki na zimę.
Niezwykłe ogórki kiszone w zalewie inspirowanej azjatycką kuchnią. Składają się na nie typowe dla Dalekiego Wschodu smaki. To jednak w dalszym ciągu swojskie, choć pikantne, ogórki kiszone.
Czy wiesz, że z kilku składników możesz przygotować domowy majonez? Ten z przepisu będzie o wiele lżejszy niż gotowy produkt ze sklepu. Przygotowanie jest łatwe i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Wypróbuj ten sposób, a taki majonez będziesz robić znacznie częściej.
Do słoików nie tylko ogórki kiszone. Poznaj przepis, z którym przygotujesz zaskakująca przekąskę z ogórków i kilku innych warzyw. Smak, jak i cała kompozycja zadziwi każdego, ale warto zaryzykować.
Lubisz ogórki? W takim razie zerknij na ten przepis. Dzięki niemu zrobisz znakomitą sałatkę z ogórków. Wyrazista w smaku zalewa sprawi, że sałatka stanie się hitem w twoim domu.