Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ogórki

Ogórki

Ogórek – co to jest? Podstawowe informacje

Ogórek to roślina z rodziny dyniowatych, przez wzgląd na właściwości kulinarne określana jako warzywo. Na całym świecie istnieje aż 55 gatunków ogórków, z czego największe ich zróżnicowanie odnotowuje się w Afryce. Ogórki cieszą się ogromną popularnością w gastronomii na całym świecie – również w Polsce.

Niemniej, ogórki nie tylko znajdują szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej czy przemyśle spożywczym, ale używa się ich także do wyrobu kosmetyków czy niektórych produktów leczniczych. Światowym liderem w uprawie ogórków są Chiny, odpowiadając za aż 80% ich światowej produkcji.

Na co jest dobry ogórek? Wartości odżywcze ogórka

Nie bez przyczyny ogórki uchodzą w powszechnej świadomości za jedno z najzdrowszych warzyw. Regularne spożywanie ogórków znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, korzystnie wpływa na układ krwionośny i pokarmowy, pomaga pozbyć się z organizmu toksyn i nadmiaru wody i pozytywnie wpływa na odchudzanie.

Ogórki zawierają w sobie znikomą ilość węglowodanów, przez co są polecane dla osób chorych na cukrzycę czy walczących z nadmiarowymi kilogramami. Na szczególną uwagę zasługuje obecna w nich ogromna ilość potasu. Poza tym w ogórkach znajdziemy także magnez, wapń, fosfor i witaminę C.

Jakie są rodzaje ogórków?

Gatunki uprawne ogórków są niezwykle liczne, jednak to nie przez ich pryzmat zwykle kategoryzujemy to warzywo. W Polsce najpopularniejszy jest ogórek świeży (tj. ogórek zielony) oraz ogórek siewny (ogórek gruntowy), słynący z wielu różnych wariantów podania. 

To właśnie w tym ostatnim przypadku wyróżnimy ogórki konserwowe (korniszony), ogórki kwaszone (również znane jako ogórki kiszone), czy ogórki małosolne. Ogórki konserwowe przygotowuje się poprzez marynowanie ich i wekowanie w słoikach – ogórki kiszone i małosolne z kolei zakwasza się w beczkach. W zależności od regionu i sposobu przygotowania, niektóre z przepisów na ogórki mogą być formalnie uznane za produkt tradycyjny.

Najpopularniejsze dania z ogórków

Ogórki są niezwykle popularne zarówno w kuchni polskiej, jak i europejskiej, przez co dania i potrawy z ogórków są dość liczne. Ogórek może być spożywany „na surowo”, zarówno jako przekąska, jak i przystawka. Może także stanowić dodatek do kanapek czy sałatek, a nawet stanowić fundament pełnoprawnego dania. Przykład w tej materii może stanowić zupa ogórkowa.

Pokaż więcej

ogórki
21.11.2024 19:01 Złap za ogórka i wbij w niego igłę. Za ten trik ktoś powinien dostać medal

Czy wiesz, co się stanie, gdy ogórka nakłujesz igłą? Warto się o tym samemu przekonać. Już wkrótce efekt pysznie zaskoczy. Wrócisz do tego triku szybciej, niż myślisz. 

ogórki w pojemniku
01.11.2024 20:11 Te ogórki kiszone chrupią mocniej od chipsów. Do tego nie gazują się i nie mętnieją

Ogórki kiszone mogą smakować jeszcze lepiej. Zapomnij o kiszeniu w słoikach i poznaj zupełnie inny sposób. Dzięki tej nowatorskiej metodzie ogórki wyjdą jeszcze smaczniejsze, a ty będziesz przygotowywać je co roku. Czytaj dalej, a dowiesz się, dlaczego oraz poznasz przepis. 

słoiki ogórków
23.09.2024 14:52 Stłuczony słoik w sklepie spożywczym. Przepisy są jasne, kto za to płaci

Często mawiamy, że półki w sklepach uginają się pod ciężarem towarów. Co jednak jeśli ugną się za bardzo, a co gorsza – dosłownie, a nie w przenośni? Oto podpowiedź, co zrobić w wypadku uszkodzenia towaru w sklepie.

podsmażanie ogórków
04.09.2024 12:43 Podsmażam świeże ogórki i przekładam do garnka. Sam nie mogę uwierzyć, co z tego wychodzi

Zupa ogórkowa niejedno ma imię. Można na przykład przygotować ją na świeżych ogórkach. Odbiega to nieco od tradycji, ale w bardzo dobrym kierunku. Kto nie próbował, koniecznie powinien to nadrobić.

Mizeria
31.08.2024 13:04 Sprawdziłem, jak robią mizerię w restauracji. Teraz podaję ją 100 razy lepiej, przepis na medal

Myśląc o kotletach schabowych lub mielonych na obiad, od razu przychodzi mi do głowy również mizeria. Bez tego dodatku posiłek wydaje mi się zwyczajnie niepełny.Od lat robiłem najprostszą możliwą wersję - ogórki ze śmietaną i odrobiną cukru. Ostatnio wybrałem się do restauracji, gdzie podpatrzyłem nieco bardziej wyszukany przepis na tę sałatkę. Sekretem są dodatki, które maksymalnie podbijają smak.

ogórki
26.08.2024 11:44 Wrzuć do garnka, zagotuj i wlej do słoików. Nie zrobisz lepszych ogórków na zimę

Robisz ogórki na zimę? U mnie w domu właśnie trwa produkcja ogórków w zalewie musztardowej. Zawsze wychodzą pysznie, dlatego każdemu polecam przepis na najlepsze ogórki na zimę. 

ogórki po azjatycku
22.08.2024 19:21 Te ogórki to absolutny hit w moim domu. Najważniejszy jest składnik dodany do zalewy

Niezwykłe ogórki kiszone w zalewie inspirowanej azjatycką kuchnią. Składają się na nie typowe dla Dalekiego Wschodu smaki. To jednak w dalszym ciągu swojskie, choć pikantne, ogórki kiszone.

blendowanie
21.08.2024 22:00 Weź jajko, ogórek kiszony oraz jogurt i odpal blender. Nie uwierzysz, jaki przysmak z tego wyjdzie

Czy wiesz, że z kilku składników możesz przygotować domowy majonez? Ten z przepisu będzie o wiele lżejszy niż gotowy produkt ze sklepu. Przygotowanie jest łatwe i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Wypróbuj ten sposób, a taki majonez będziesz robić znacznie częściej. 

nacięty ogórek
21.08.2024 06:00 Nacinam ogórka, wkładam czosnek i pakuję do słoika. To patent na medal

Do słoików nie tylko ogórki kiszone. Poznaj przepis, z którym przygotujesz zaskakująca przekąskę z ogórków i kilku innych warzyw. Smak, jak i cała kompozycja zadziwi każdego, ale warto zaryzykować. 

słoiki z ogórkami
20.08.2024 06:00 Ta sałatka z ogórków to prawdziwy hit. Sekret smaku tkwi w zalewie

Lubisz ogórki? W takim razie zerknij na ten przepis. Dzięki niemu zrobisz znakomitą sałatkę z ogórków. Wyrazista w smaku zalewa sprawi, że sałatka stanie się hitem w twoim domu. 

ogórki
17.08.2024 11:11 Zjedli ogórki, a później pojawiły się groźne objawy. Setki osób w szpitalu

Trwa niebezpieczna dla zdrowia epidemia w USA. Amerykańska agencja kontrolująca między innymi żywność przedstawiła dane, według których przyczyną zachorowań mogą być skażone ogórki. Bakteria jest śmiertelnie groźna i aż dziwi, że znalazła się w tym warzywie. 

ogórki
16.08.2024 15:59 Weź ogórka i wbij w niego igłę. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

Ogórki najlepiej smakują latem, ale uwielbiamy je też zimą. Wypróbuj ciekawy i sprawdzony patent na ogórki. Przyda się igła i jeszcze kilka składników, a efekt zaskoczy każdego.

mizeria
12.08.2024 07:00 Pokrój ogórki w plastry i zalej tym sosem. Klasyczna mizeria może się schować

Na dzisiejszy obiad doskonale sprawdzi się sałatka ze świeżych ogórków. Jest lepsza niż tradycyjna mizeria, a w dodatku pasuje do każdego dania. Przygotowanie jest łatwe i zajmuje chwilę, więc nie zastanawiaj się dłużej, poznaj przepis i zrób z niego sałatkę. 

ogórki w sloikach
05.08.2024 20:23 Najgorsza woda do kiszonych ogórków. Tracą wszystkie cenne właściwości

Czy wiesz, że smak kiszonych ogórków zależy także od wody, z której przygotowujesz roztwór? Jeden błąd może wiele kosztować. Dlatego dowiedz się, jakiej wody nie używać i jakich jeszcze błędów nie popełniać. Dzięki temu górki kiszone wyjdą doskonałe za każdym razem. 

mizeria
05.08.2024 15:27 Ogórki do obiadu podaję zawsze z tym sosem. Smakują mi 100 razy bardziej, niż mizeria

Jeśli lubisz mizerię, to poznaj przepis na ogórki z wybornym sosem. Robię go z aromatycznych i zdrowych składników. Ogórki w takim wydaniu kuszą smakiem i są dużo lepsze od tradycyjnej mizerii. 

zupa ogórkowa
02.08.2024 21:04 Żadne kiszonki. Latem ogórkową gotuję inaczej, wszyscy ją uwielbiają

Zwykle zupę ogórkową gotuję tradycyjnie z ogórków kiszonych. Natomiast, gdy nadchodzi lato, zmieniam swoje przyzwyczajenia. Przyrządzam zupę w sposób, który daje pyszny efekt. Każdy prosi o dokładkę tej wybornej zupy ogórkowej ze świeżych ogórków. 

ogórki kiszone w słoiku
01.08.2024 14:27 Każdy chwali moje ogórki kiszone. Dodaję do nich tylko ten koper

Ogórki kiszone są kultowymi przetworami, które masowo przygotowujemy pod koniec każdego lata. Domowe kiszonki są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Każdy z nas wie, że do przetworów dodajemy również chrzan, czosnek, koper. Mało kto jednak ma świadomość, że to właśnie ten ostatni składnik jest najważniejszy. Do kiszenia ogórków wybieram tylko ten koper. Dzięki niemu kiszonki są jędrne i pyszne.

ogórki kiszone
29.07.2024 18:36 Ogórki kiszone pleśnieją? Wszystko przez ten błąd, jest niewybaczalny

Czy zdarzyło ci się, że ogórki kiszone spleśniały? Wszystko przez jeden błąd popełniony przy kiszenia. Dowiedz się, czego nie robić podczas przygotowań tych znakomitych przetworów, a ogórki wyjdą za każdym razem. 

Ewa Wachowicz i ogórki małosolne
27.07.2024 17:22 Wachowicz dodaje dokładnie łyżkę na słoik. Małosolne smakują jak marzenie

Poznaj przepis Ewy Wachowicz i ulepsz swoje ogórki małosolne. Jeden dodatek sprawi, że nabiorą wyjątkowego smaku. Wypróbuj ten sposób, a już nigdy nie przyrządzisz ich tradycyjną metodą. Smak trafi w gusta każdego. 

sałatka z ogórków z gyros
24.07.2024 19:13 To najlepsza sałatka z ogórków, jaką jadłem. Sekret ich smaku tkwi w zalewie

Marynowane sałatki rozszerzają paletę naszych przetworów o dziesiątki nieoczekiwanych smaków. Warto spróbować tej sałatki z warzywnej z przewagą ogórków. Za jej smak odpowiada nietypowa przyprawa.

ogórki po koreańsku
23.07.2024 07:06 Moja mama nie kisi zwykłych ogórków. Robi je po koreańsku, są chrupiące i intensywne

Sezon na ogórki trwa w najlepsze. To dobry powód na poznanie zupełnie innego przepisu na kiszone ogórki. Niektórzy twierdzą nawet, że są smaczniejsze niż te kiszone tradycyjną metodą. Wypróbuj ten przepis, a smak ogórków zachwyci całą rodzinę i będziesz robiła je co roku.

ogórki w zalewie
22.07.2024 12:18 Ania miesza z musztardą i zalewa nią ogórki. Są lepsze nawet niż kiszone

Tradycyjne przetwory z ogórków to przeszłość. Wypróbuj przepis znaleziony w Internecie, a tego typu ogórki będziesz robić, co roku. Smak bierze się z zalewy, którą przygotujesz między innymi z musztardy. Dzięki niej ogórki nigdy nie smakowały lepiej. 

ogórki
21.07.2024 07:15 Jaką wodą zalewać ogórki kiszone? Ten temat budzi sporo emocji

Ogórki kiszone są zdecydowanie największym rarytasem wśród przetworów. Niezmiennie, od lat cieszą się ogromną popularnością w wielu domach. O czym należy pamiętać w ich przygotowaniu? Okazuje się, że nawet niepozorne szczegóły mogą decydować o ich smaku.

ogórki kiszone
19.07.2024 17:59 Ogórki kiszone wychodzą gazowane i mętne? Wszystko przez 1 błąd

Nieprzezroczysta woda i wydobywające się ze słoika bąbelki mogą niepokoić, a także zepsuć uciechę z jedzenia ogórków kiszonych. Choć nie są to zjawiska nienormalne, można się ich ustrzec. Warto wtedy dokładniej przestrzegać kilku zasad kiszenia ogórków.

ogórki
18.07.2024 12:12 Sprawdź, zanim kupisz. Po tym poznasz idealne ogórki do kiszenia

Wakacje to idealny moment na przygotowanie wyśmienitych przetworów na zimę. Jak co roku królują oczywiście ogórki kiszone. Warzywa na przetwory najczęściej kupujemy u lokalnych sprzedawców, na targowiskach. Podczas zakupów zwracaj uwagę na kilka szczegółów. To właśnie po nich poznasz idealne ogórki do kiszenia.

kiszenie ogórków
17.07.2024 12:26 Tak szybko zrobisz najlepsze ogórki kiszone i małosolne. Genialny trik

Czy jest lepszy sposób na świeże ogórki gruntowe niż kruche małosolne lub aromatyczne kiszone? Nic nie przebije tych sposobów przetwarzania, dzięki którym ogórki zyskują nowy wymiar smaku i zachowują swoje wartości odżywcze na dłużej. Prezentujemy świetny sposób na ogórki małosolne i kiszone z małym “twistem”.

mizeria po szwedzku
17.07.2024 06:00 Ostatnio do obiadu podaję tylko mizerię po szwedzku. Ten dodatek to strzał w 10

Mizeria doskonale łączy się z każdym daniem. Zamiast tej klasycznej podaj tę w szwedzkiej wersji. Smakuje o wiele lepiej, a rodzina będzie prosić o nią za każdym razem. 

chłodnik
15.07.2024 21:34 Ten przepis na chłodnik dostałem od babci. Wszyscy się dziwią, z czego go robię

Upały dają ci się we znaki? Przygotuj chłodnik, który podasz na obiad, a zupa przyniesie orzeźwienie całej rodzinie. Nie jest to jednak ten tradycyjny, litewski chłodnik. Ten z przepisu przygotujesz z zupełnie innego warzywa, a jego smak zachwyci i wprawi w zdumienie wszystkich.