Ogórek to roślina z rodziny dyniowatych, przez wzgląd na właściwości kulinarne określana jako warzywo. Na całym świecie istnieje aż 55 gatunków ogórków, z czego największe ich zróżnicowanie odnotowuje się w Afryce. Ogórki cieszą się ogromną popularnością w gastronomii na całym świecie – również w Polsce.
Niemniej, ogórki nie tylko znajdują szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej czy przemyśle spożywczym, ale używa się ich także do wyrobu kosmetyków czy niektórych produktów leczniczych. Światowym liderem w uprawie ogórków są Chiny, odpowiadając za aż 80% ich światowej produkcji.
Nie bez przyczyny ogórki uchodzą w powszechnej świadomości za jedno z najzdrowszych warzyw. Regularne spożywanie ogórków znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, korzystnie wpływa na układ krwionośny i pokarmowy, pomaga pozbyć się z organizmu toksyn i nadmiaru wody i pozytywnie wpływa na odchudzanie.
Ogórki zawierają w sobie znikomą ilość węglowodanów, przez co są polecane dla osób chorych na cukrzycę czy walczących z nadmiarowymi kilogramami. Na szczególną uwagę zasługuje obecna w nich ogromna ilość potasu. Poza tym w ogórkach znajdziemy także magnez, wapń, fosfor i witaminę C.
Gatunki uprawne ogórków są niezwykle liczne, jednak to nie przez ich pryzmat zwykle kategoryzujemy to warzywo. W Polsce najpopularniejszy jest ogórek świeży (tj. ogórek zielony) oraz ogórek siewny (ogórek gruntowy), słynący z wielu różnych wariantów podania.
To właśnie w tym ostatnim przypadku wyróżnimy ogórki konserwowe (korniszony), ogórki kwaszone (również znane jako ogórki kiszone), czy ogórki małosolne. Ogórki konserwowe przygotowuje się poprzez marynowanie ich i wekowanie w słoikach – ogórki kiszone i małosolne z kolei zakwasza się w beczkach. W zależności od regionu i sposobu przygotowania, niektóre z przepisów na ogórki mogą być formalnie uznane za produkt tradycyjny.
Ogórki są niezwykle popularne zarówno w kuchni polskiej, jak i europejskiej, przez co dania i potrawy z ogórków są dość liczne. Ogórek może być spożywany „na surowo”, zarówno jako przekąska, jak i przystawka. Może także stanowić dodatek do kanapek czy sałatek, a nawet stanowić fundament pełnoprawnego dania. Przykład w tej materii może stanowić zupa ogórkowa.
Pokaż więcej
Marynowane sałatki rozszerzają paletę naszych przetworów o dziesiątki nieoczekiwanych smaków. Warto spróbować tej sałatki z warzywnej z przewagą ogórków. Za jej smak odpowiada nietypowa przyprawa.
Sezon na ogórki trwa w najlepsze. To dobry powód na poznanie zupełnie innego przepisu na kiszone ogórki. Niektórzy twierdzą nawet, że są smaczniejsze niż te kiszone tradycyjną metodą. Wypróbuj ten przepis, a smak ogórków zachwyci całą rodzinę i będziesz robiła je co roku.
Tradycyjne przetwory z ogórków to przeszłość. Wypróbuj przepis znaleziony w Internecie, a tego typu ogórki będziesz robić, co roku. Smak bierze się z zalewy, którą przygotujesz między innymi z musztardy. Dzięki niej ogórki nigdy nie smakowały lepiej.
Ogórki kiszone są zdecydowanie największym rarytasem wśród przetworów. Niezmiennie, od lat cieszą się ogromną popularnością w wielu domach. O czym należy pamiętać w ich przygotowaniu? Okazuje się, że nawet niepozorne szczegóły mogą decydować o ich smaku.
Nieprzezroczysta woda i wydobywające się ze słoika bąbelki mogą niepokoić, a także zepsuć uciechę z jedzenia ogórków kiszonych. Choć nie są to zjawiska nienormalne, można się ich ustrzec. Warto wtedy dokładniej przestrzegać kilku zasad kiszenia ogórków.
Wakacje to idealny moment na przygotowanie wyśmienitych przetworów na zimę. Jak co roku królują oczywiście ogórki kiszone. Warzywa na przetwory najczęściej kupujemy u lokalnych sprzedawców, na targowiskach. Podczas zakupów zwracaj uwagę na kilka szczegółów. To właśnie po nich poznasz idealne ogórki do kiszenia.
Czy jest lepszy sposób na świeże ogórki gruntowe niż kruche małosolne lub aromatyczne kiszone? Nic nie przebije tych sposobów przetwarzania, dzięki którym ogórki zyskują nowy wymiar smaku i zachowują swoje wartości odżywcze na dłużej. Prezentujemy świetny sposób na ogórki małosolne i kiszone z małym “twistem”.
Mizeria doskonale łączy się z każdym daniem. Zamiast tej klasycznej podaj tę w szwedzkiej wersji. Smakuje o wiele lepiej, a rodzina będzie prosić o nią za każdym razem.
Upały dają ci się we znaki? Przygotuj chłodnik, który podasz na obiad, a zupa przyniesie orzeźwienie całej rodzinie. Nie jest to jednak ten tradycyjny, litewski chłodnik. Ten z przepisu przygotujesz z zupełnie innego warzywa, a jego smak zachwyci i wprawi w zdumienie wszystkich.
Youtuberka kulinarna - Ania Bardowska - pokazała swój sposób na ogórki. Robi je zupełni inaczej niż tradycyjne kiszone czy małosolne. W dodatku dodaje jedną przyprawę, o której nigdy byś nie pomyślała. Wypróbuj jej sposób, a do pysznych ogórków będziesz wracać co roku.
Latem wszyscy zaczynamy przygotowywać ogórki kiszone na zimę. To jedne z najbardziej popularnych przetworów. Są również bardzo zdrowe i rewelacyjnie podkreślają aromat wielu potraw. Do kiszonek zwykle dodajemy chrzan, koper i czosnek.Warto jednak wydobyć z nich jeszcze lepszy smak. Do słoików dodaj coś jeszcze. Dzięki tym składnikom ogórki kiszone wyjdą doskonale, a domownicy od razu zauważą i docenią różnicę.
Jaka sałatka będzie najlepiej smakować podczas upałów? Stawiam na orzeźwiający rarytas z ogórków. Taka sałatka jest pyszna, zdrowa i robię ją w kilka chwil. Choć podobna niego do mizerii, smakuje mi od niej 100 razy bardziej.
Czy na pewno wiesz, jak przygotować ogórki małosolne? Wszystko zależy od ilości soli. Dowiedz się, ile należy dodać jej do zalewy, a wyjdą doskonałe w smaku i lekko chrupiące.
Zwykle zajadamy się ogórkami kiszonymi i małosolnymi. Jednak ogórki warto też przyrządzić z innym popularnym warzywem. Taka kiszonka będzie jak znalazł do kanapek i sałatek. Doda im wyrazistego smaku.
Zapomnij o klasycznych kiszonych. Wypróbuj ogórki z przepisu, który znajdziesz poniżej. Pomysłowa zalewa gwarantuje doskonały smak warzyw. Wystarczy połączyć kilka prostych składników.
Ogórki małosolne to smak lata, z którego tak chętnie korzystamy. Podczas przygotowywania tych smakołyków należy wystrzegać się szczególnie jednego błędu. Dzięki temu ogórki wyjdą pyszne i chrupiące.
Jak ogórki to nie tylko kiszone i małosolne. Zrób je z tego przepisu, a smakiem zachwycą każdego. Ich sekret tkwi w zalewie, którą przygotujesz z niezwykłego składnika.
Zapomnij o małosolnych i kiszonych. W tym roku wypróbuj przepis na ogórki po kołobrzesku. Do przygotowania tego regionalnego produktu potrzebujesz składnika, który dostępny jest tylko nad morzem. Ich unikatowy smak zaskoczy wszystkich.
Tomasz Strzelczyk pokazał autorski sposób na szybkie ogórki małosolne. Z jego przepisem przygotujesz je bez zalewy, a nawę bez słoików. Dowiedz się, jak to zrobić, a smak i łatwość przygotowania na pewno cię zaskoczy. Ten sposób zostanie z tobą na dłużej.
Przejadły ci się ogórki małosolne i kiszone? Poznaj nowy przepis, z którego stworzysz niezwykle smaczny dodatek do obiadu. Sekret tych ogórków tkwi w zalewie, do której dodaje się charakterystyczną przyprawę. Nigdy byś nie pomyślała, aby zrobić z niej zalewę do ogórków. Dowiedz się jak je przygotować. Smak na pewno zaskoczy twoją rodzinę.
Sezon na ogórki rozpocznie się już wkrótce. W tym roku oprócz kiszonych i małosolnych przetworów przygotuj także sałatkę szwedzką. Jej smak zachwyci każdego smakosza, a ogórki nigdy nie były tak smaczne. Sposób jest banalnie prosty.
Jaka potrawa będzie najlepsza na upały? Biały chłodnik pełen ogórków, rzodkiewek i szczypiorku. Taka chłodna zupa zaspokoi apetyt i orzeźwi w gorący dzień. Robię ją raz- dwa i równie szybko znika z talerzy. Polecam każdemu przepis, który już stał się hitem.
Przygotowanie ogórków małosolnych nie musi być trudne. Z tym przepisem przyrządzisz je bez zalewy, a smak takich małosolnych zachwyci każdego. Uważaj, bo ich smak uwalnia i każdy będzie prosił cię o przepis.
Ogórek, który smakuje jak arbuz? To możliwe. Wystarczy posypać, go jednym składnikiem, który masz w swojej kuchni. Efekt zaskoczy każdego, a być może ogórki zastąpią nawet ten soczysty owoce. Wypróbuj sposób i o arbuzowym smaku ogórków przekonaj się sama.
Zupa ogórkowa może być jeszcze smaczniejsza. Wystarczy dodać do niej 1 niespodziewany składnik. Ten sposób dostałem od znajomej i teraz korzystam z niego nieustannie. Czytaj dalej, a chętnie się nim z tobą podzielę.
Jeśli lubisz wyraziste smaki, to przepis na ogórki kanapkowe jest właśnie dla ciebie. Te warzywa w zalewie z curry będą idealne na przekąski i kanapki. Wypróbuj recepturę dzięki, której zrobisz ogórki o wiele lepsze od kiszonych i małosolnych.
Zainspiruj się przepisem i przygotuj ogórki w musztardzie. To warzywo nigdy nie smakowało lepiej, a ta jego forma zaskoczy każdego. Wypróbuj przepis i zaskocz rodzinę. Uważaj, bo smak uzależnia, a te ogórki będziesz robiła na okrągło.
Ogórki mają mnóstwo zastosowań kulinarnych, ale, jak się okazuje, nie tylko. Oto do czego wykorzystać można skórki ogórka, których nie chcemy jeść, ale nie chcemy ich też wyrzucać.