Ogórek to roślina z rodziny dyniowatych, przez wzgląd na właściwości kulinarne określana jako warzywo. Na całym świecie istnieje aż 55 gatunków ogórków, z czego największe ich zróżnicowanie odnotowuje się w Afryce. Ogórki cieszą się ogromną popularnością w gastronomii na całym świecie – również w Polsce.
Niemniej, ogórki nie tylko znajdują szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej czy przemyśle spożywczym, ale używa się ich także do wyrobu kosmetyków czy niektórych produktów leczniczych. Światowym liderem w uprawie ogórków są Chiny, odpowiadając za aż 80% ich światowej produkcji.
Nie bez przyczyny ogórki uchodzą w powszechnej świadomości za jedno z najzdrowszych warzyw. Regularne spożywanie ogórków znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, korzystnie wpływa na układ krwionośny i pokarmowy, pomaga pozbyć się z organizmu toksyn i nadmiaru wody i pozytywnie wpływa na odchudzanie.
Ogórki zawierają w sobie znikomą ilość węglowodanów, przez co są polecane dla osób chorych na cukrzycę czy walczących z nadmiarowymi kilogramami. Na szczególną uwagę zasługuje obecna w nich ogromna ilość potasu. Poza tym w ogórkach znajdziemy także magnez, wapń, fosfor i witaminę C.
Gatunki uprawne ogórków są niezwykle liczne, jednak to nie przez ich pryzmat zwykle kategoryzujemy to warzywo. W Polsce najpopularniejszy jest ogórek świeży (tj. ogórek zielony) oraz ogórek siewny (ogórek gruntowy), słynący z wielu różnych wariantów podania.
To właśnie w tym ostatnim przypadku wyróżnimy ogórki konserwowe (korniszony), ogórki kwaszone (również znane jako ogórki kiszone), czy ogórki małosolne. Ogórki konserwowe przygotowuje się poprzez marynowanie ich i wekowanie w słoikach – ogórki kiszone i małosolne z kolei zakwasza się w beczkach. W zależności od regionu i sposobu przygotowania, niektóre z przepisów na ogórki mogą być formalnie uznane za produkt tradycyjny.
Ogórki są niezwykle popularne zarówno w kuchni polskiej, jak i europejskiej, przez co dania i potrawy z ogórków są dość liczne. Ogórek może być spożywany „na surowo”, zarówno jako przekąska, jak i przystawka. Może także stanowić dodatek do kanapek czy sałatek, a nawet stanowić fundament pełnoprawnego dania. Przykład w tej materii może stanowić zupa ogórkowa.
Pokaż więcej
Ogórki kiszone to prawdziwy skarb kuchni polskiej. Przepyszne i zdrowe są idealnym dodatkiem do obiadów. Czy mogą się popsuć? Co oznacza gazowanie i biały nalot na ogórkach? Rozwiewamy wszystkie wątpliwości.
Otwierasz słoik z ogórkami kiszonymi, a tam przykra niespodzianka - są puste w środku lub pokryte pleśnią. Wszystkiemu winne są częste błędy. To przez nie ogórki zamiast w surówce, lądują w koszu. Całe szczęście łatwo ich uniknąć.
Jeżeli zamierzasz przygotować sałatkę na święta, poznaj przepis na tę, którą przygotowuje sama Anna Zyśk. Smakiem i wyglądem przebija nawet popularną jarzynową, a to nie jest wcale takie łatwe. Zrób ją na święta i zaskocz rodzinę. Nikt nie oprze się temu przysmakowi.
Surówka z ogórka to nie tylko mizeria. Poznaj nieskomplikowany przepis i przygotuj według niego najlepszy dodatek obiadowy. Pasuje do wielu dań i na pewno zachwyci całą rodzinę. Zrób i przekonaj się o jego smaku.
Sieć sklepów Auchan ostrzega swoich klientów i wycofuje produkty spożywcze. Wykryto w nich wysokie stężenie pestycydów, które są szkodliwe dla zdrowia. Pod żadnym pozorem nie można ich spożywać.
Czy wiesz, co się stanie, gdy ogórka nakłujesz igłą? Warto się o tym samemu przekonać. Już wkrótce efekt pysznie zaskoczy. Wrócisz do tego triku szybciej, niż myślisz.
Ogórki kiszone mogą smakować jeszcze lepiej. Zapomnij o kiszeniu w słoikach i poznaj zupełnie inny sposób. Dzięki tej nowatorskiej metodzie ogórki wyjdą jeszcze smaczniejsze, a ty będziesz przygotowywać je co roku. Czytaj dalej, a dowiesz się, dlaczego oraz poznasz przepis.
Często mawiamy, że półki w sklepach uginają się pod ciężarem towarów. Co jednak jeśli ugną się za bardzo, a co gorsza – dosłownie, a nie w przenośni? Oto podpowiedź, co zrobić w wypadku uszkodzenia towaru w sklepie.
Zupa ogórkowa niejedno ma imię. Można na przykład przygotować ją na świeżych ogórkach. Odbiega to nieco od tradycji, ale w bardzo dobrym kierunku. Kto nie próbował, koniecznie powinien to nadrobić.
Myśląc o kotletach schabowych lub mielonych na obiad, od razu przychodzi mi do głowy również mizeria. Bez tego dodatku posiłek wydaje mi się zwyczajnie niepełny.Od lat robiłem najprostszą możliwą wersję - ogórki ze śmietaną i odrobiną cukru. Ostatnio wybrałem się do restauracji, gdzie podpatrzyłem nieco bardziej wyszukany przepis na tę sałatkę. Sekretem są dodatki, które maksymalnie podbijają smak.
Robisz ogórki na zimę? U mnie w domu właśnie trwa produkcja ogórków w zalewie musztardowej. Zawsze wychodzą pysznie, dlatego każdemu polecam przepis na najlepsze ogórki na zimę.
Niezwykłe ogórki kiszone w zalewie inspirowanej azjatycką kuchnią. Składają się na nie typowe dla Dalekiego Wschodu smaki. To jednak w dalszym ciągu swojskie, choć pikantne, ogórki kiszone.
Czy wiesz, że z kilku składników możesz przygotować domowy majonez? Ten z przepisu będzie o wiele lżejszy niż gotowy produkt ze sklepu. Przygotowanie jest łatwe i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Wypróbuj ten sposób, a taki majonez będziesz robić znacznie częściej.
Do słoików nie tylko ogórki kiszone. Poznaj przepis, z którym przygotujesz zaskakująca przekąskę z ogórków i kilku innych warzyw. Smak, jak i cała kompozycja zadziwi każdego, ale warto zaryzykować.
Lubisz ogórki? W takim razie zerknij na ten przepis. Dzięki niemu zrobisz znakomitą sałatkę z ogórków. Wyrazista w smaku zalewa sprawi, że sałatka stanie się hitem w twoim domu.
Trwa niebezpieczna dla zdrowia epidemia w USA. Amerykańska agencja kontrolująca między innymi żywność przedstawiła dane, według których przyczyną zachorowań mogą być skażone ogórki. Bakteria jest śmiertelnie groźna i aż dziwi, że znalazła się w tym warzywie.
Ogórki najlepiej smakują latem, ale uwielbiamy je też zimą. Wypróbuj ciekawy i sprawdzony patent na ogórki. Przyda się igła i jeszcze kilka składników, a efekt zaskoczy każdego.
Na dzisiejszy obiad doskonale sprawdzi się sałatka ze świeżych ogórków. Jest lepsza niż tradycyjna mizeria, a w dodatku pasuje do każdego dania. Przygotowanie jest łatwe i zajmuje chwilę, więc nie zastanawiaj się dłużej, poznaj przepis i zrób z niego sałatkę.
Czy wiesz, że smak kiszonych ogórków zależy także od wody, z której przygotowujesz roztwór? Jeden błąd może wiele kosztować. Dlatego dowiedz się, jakiej wody nie używać i jakich jeszcze błędów nie popełniać. Dzięki temu górki kiszone wyjdą doskonałe za każdym razem.
Jeśli lubisz mizerię, to poznaj przepis na ogórki z wybornym sosem. Robię go z aromatycznych i zdrowych składników. Ogórki w takim wydaniu kuszą smakiem i są dużo lepsze od tradycyjnej mizerii.
Zwykle zupę ogórkową gotuję tradycyjnie z ogórków kiszonych. Natomiast, gdy nadchodzi lato, zmieniam swoje przyzwyczajenia. Przyrządzam zupę w sposób, który daje pyszny efekt. Każdy prosi o dokładkę tej wybornej zupy ogórkowej ze świeżych ogórków.
Ogórki kiszone są kultowymi przetworami, które masowo przygotowujemy pod koniec każdego lata. Domowe kiszonki są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Każdy z nas wie, że do przetworów dodajemy również chrzan, czosnek, koper. Mało kto jednak ma świadomość, że to właśnie ten ostatni składnik jest najważniejszy. Do kiszenia ogórków wybieram tylko ten koper. Dzięki niemu kiszonki są jędrne i pyszne.
Czy zdarzyło ci się, że ogórki kiszone spleśniały? Wszystko przez jeden błąd popełniony przy kiszenia. Dowiedz się, czego nie robić podczas przygotowań tych znakomitych przetworów, a ogórki wyjdą za każdym razem.
Poznaj przepis Ewy Wachowicz i ulepsz swoje ogórki małosolne. Jeden dodatek sprawi, że nabiorą wyjątkowego smaku. Wypróbuj ten sposób, a już nigdy nie przyrządzisz ich tradycyjną metodą. Smak trafi w gusta każdego.
Marynowane sałatki rozszerzają paletę naszych przetworów o dziesiątki nieoczekiwanych smaków. Warto spróbować tej sałatki z warzywnej z przewagą ogórków. Za jej smak odpowiada nietypowa przyprawa.
Sezon na ogórki trwa w najlepsze. To dobry powód na poznanie zupełnie innego przepisu na kiszone ogórki. Niektórzy twierdzą nawet, że są smaczniejsze niż te kiszone tradycyjną metodą. Wypróbuj ten przepis, a smak ogórków zachwyci całą rodzinę i będziesz robiła je co roku.
Tradycyjne przetwory z ogórków to przeszłość. Wypróbuj przepis znaleziony w Internecie, a tego typu ogórki będziesz robić, co roku. Smak bierze się z zalewy, którą przygotujesz między innymi z musztardy. Dzięki niej ogórki nigdy nie smakowały lepiej.
Ogórki kiszone są zdecydowanie największym rarytasem wśród przetworów. Niezmiennie, od lat cieszą się ogromną popularnością w wielu domach. O czym należy pamiętać w ich przygotowaniu? Okazuje się, że nawet niepozorne szczegóły mogą decydować o ich smaku.