Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ogórki

Ogórki

Ogórek – co to jest? Podstawowe informacje

Ogórek to roślina z rodziny dyniowatych, przez wzgląd na właściwości kulinarne określana jako warzywo. Na całym świecie istnieje aż 55 gatunków ogórków, z czego największe ich zróżnicowanie odnotowuje się w Afryce. Ogórki cieszą się ogromną popularnością w gastronomii na całym świecie – również w Polsce.

Niemniej, ogórki nie tylko znajdują szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej czy przemyśle spożywczym, ale używa się ich także do wyrobu kosmetyków czy niektórych produktów leczniczych. Światowym liderem w uprawie ogórków są Chiny, odpowiadając za aż 80% ich światowej produkcji.

Na co jest dobry ogórek? Wartości odżywcze ogórka

Nie bez przyczyny ogórki uchodzą w powszechnej świadomości za jedno z najzdrowszych warzyw. Regularne spożywanie ogórków znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, korzystnie wpływa na układ krwionośny i pokarmowy, pomaga pozbyć się z organizmu toksyn i nadmiaru wody i pozytywnie wpływa na odchudzanie.

Ogórki zawierają w sobie znikomą ilość węglowodanów, przez co są polecane dla osób chorych na cukrzycę czy walczących z nadmiarowymi kilogramami. Na szczególną uwagę zasługuje obecna w nich ogromna ilość potasu. Poza tym w ogórkach znajdziemy także magnez, wapń, fosfor i witaminę C.

Jakie są rodzaje ogórków?

Gatunki uprawne ogórków są niezwykle liczne, jednak to nie przez ich pryzmat zwykle kategoryzujemy to warzywo. W Polsce najpopularniejszy jest ogórek świeży (tj. ogórek zielony) oraz ogórek siewny (ogórek gruntowy), słynący z wielu różnych wariantów podania. 

To właśnie w tym ostatnim przypadku wyróżnimy ogórki konserwowe (korniszony), ogórki kwaszone (również znane jako ogórki kiszone), czy ogórki małosolne. Ogórki konserwowe przygotowuje się poprzez marynowanie ich i wekowanie w słoikach – ogórki kiszone i małosolne z kolei zakwasza się w beczkach. W zależności od regionu i sposobu przygotowania, niektóre z przepisów na ogórki mogą być formalnie uznane za produkt tradycyjny.

Najpopularniejsze dania z ogórków

Ogórki są niezwykle popularne zarówno w kuchni polskiej, jak i europejskiej, przez co dania i potrawy z ogórków są dość liczne. Ogórek może być spożywany „na surowo”, zarówno jako przekąska, jak i przystawka. Może także stanowić dodatek do kanapek czy sałatek, a nawet stanowić fundament pełnoprawnego dania. Przykład w tej materii może stanowić zupa ogórkowa.

Pokaż więcej

sałatka z ogórków z gyros
24.07.2024 19:13 To najlepsza sałatka z ogórków, jaką jadłem. Sekret ich smaku tkwi w zalewie

Marynowane sałatki rozszerzają paletę naszych przetworów o dziesiątki nieoczekiwanych smaków. Warto spróbować tej sałatki z warzywnej z przewagą ogórków. Za jej smak odpowiada nietypowa przyprawa.

ogórki po koreańsku
23.07.2024 07:06 Moja mama nie kisi zwykłych ogórków. Robi je po koreańsku, są chrupiące i intensywne

Sezon na ogórki trwa w najlepsze. To dobry powód na poznanie zupełnie innego przepisu na kiszone ogórki. Niektórzy twierdzą nawet, że są smaczniejsze niż te kiszone tradycyjną metodą. Wypróbuj ten przepis, a smak ogórków zachwyci całą rodzinę i będziesz robiła je co roku.

ogórki w zalewie
22.07.2024 12:18 Ania miesza z musztardą i zalewa nią ogórki. Są lepsze nawet niż kiszone

Tradycyjne przetwory z ogórków to przeszłość. Wypróbuj przepis znaleziony w Internecie, a tego typu ogórki będziesz robić, co roku. Smak bierze się z zalewy, którą przygotujesz między innymi z musztardy. Dzięki niej ogórki nigdy nie smakowały lepiej. 

ogórki
21.07.2024 07:15 Jaką wodą zalewać ogórki kiszone? Ten temat budzi sporo emocji

Ogórki kiszone są zdecydowanie największym rarytasem wśród przetworów. Niezmiennie, od lat cieszą się ogromną popularnością w wielu domach. O czym należy pamiętać w ich przygotowaniu? Okazuje się, że nawet niepozorne szczegóły mogą decydować o ich smaku.

ogórki kiszone
19.07.2024 17:59 Ogórki kiszone wychodzą gazowane i mętne? Wszystko przez 1 błąd

Nieprzezroczysta woda i wydobywające się ze słoika bąbelki mogą niepokoić, a także zepsuć uciechę z jedzenia ogórków kiszonych. Choć nie są to zjawiska nienormalne, można się ich ustrzec. Warto wtedy dokładniej przestrzegać kilku zasad kiszenia ogórków.

ogórki
18.07.2024 12:12 Sprawdź, zanim kupisz. Po tym poznasz idealne ogórki do kiszenia

Wakacje to idealny moment na przygotowanie wyśmienitych przetworów na zimę. Jak co roku królują oczywiście ogórki kiszone. Warzywa na przetwory najczęściej kupujemy u lokalnych sprzedawców, na targowiskach. Podczas zakupów zwracaj uwagę na kilka szczegółów. To właśnie po nich poznasz idealne ogórki do kiszenia.

kiszenie ogórków
17.07.2024 12:26 Tak szybko zrobisz najlepsze ogórki kiszone i małosolne. Genialny trik

Czy jest lepszy sposób na świeże ogórki gruntowe niż kruche małosolne lub aromatyczne kiszone? Nic nie przebije tych sposobów przetwarzania, dzięki którym ogórki zyskują nowy wymiar smaku i zachowują swoje wartości odżywcze na dłużej. Prezentujemy świetny sposób na ogórki małosolne i kiszone z małym “twistem”.

mizeria po szwedzku
17.07.2024 06:00 Ostatnio do obiadu podaję tylko mizerię po szwedzku. Ten dodatek to strzał w 10

Mizeria doskonale łączy się z każdym daniem. Zamiast tej klasycznej podaj tę w szwedzkiej wersji. Smakuje o wiele lepiej, a rodzina będzie prosić o nią za każdym razem. 

chłodnik
15.07.2024 21:34 Ten przepis na chłodnik dostałem od babci. Wszyscy się dziwią, z czego go robię

Upały dają ci się we znaki? Przygotuj chłodnik, który podasz na obiad, a zupa przyniesie orzeźwienie całej rodzinie. Nie jest to jednak ten tradycyjny, litewski chłodnik. Ten z przepisu przygotujesz z zupełnie innego warzywa, a jego smak zachwyci i wprawi w zdumienie wszystkich. 

ogórki i Anna Bardowska
14.07.2024 19:20 Ania Bardowska robi ogórki w ostrej zalewie. Charakteru dodaje im ta przyprawa

Youtuberka kulinarna - Ania Bardowska - pokazała swój sposób na ogórki. Robi je zupełni inaczej niż tradycyjne kiszone czy małosolne. W dodatku dodaje jedną przyprawę, o której nigdy byś nie pomyślała. Wypróbuj jej sposób, a do pysznych ogórków będziesz wracać co roku. 

ogórki kiszone
13.07.2024 15:09 Chrzan i koper to nie wszystko. Dodaj do ogórków kiszonych, a będą jeszcze smaczniejsze

Latem wszyscy zaczynamy przygotowywać ogórki kiszone na zimę. To jedne z najbardziej popularnych przetworów. Są również bardzo zdrowe i rewelacyjnie podkreślają aromat wielu potraw. Do kiszonek zwykle dodajemy chrzan, koper i czosnek.Warto jednak wydobyć z nich jeszcze lepszy smak. Do słoików dodaj coś jeszcze. Dzięki tym składnikom ogórki kiszone wyjdą doskonale, a domownicy od razu zauważą i docenią różnicę. 

sałatka
10.07.2024 16:08 Przy tej sałatce z ogórków mizeria może się schować. Nie znam nic lepszego na upalne dni

Jaka sałatka będzie najlepiej smakować podczas upałów? Stawiam na orzeźwiający rarytas z ogórków. Taka sałatka jest pyszna, zdrowa i robię ją w kilka chwil. Choć podobna niego do mizerii, smakuje mi od niej 100 razy bardziej.

ogórki małosolne
10.07.2024 13:28 Ile soli powinno się sypać do ogórków małosolnych? Znamy najlepsze proporcje

Czy na pewno wiesz, jak przygotować ogórki małosolne? Wszystko zależy od ilości soli. Dowiedz się, ile należy dodać jej do zalewy, a wyjdą doskonałe w smaku i lekko chrupiące. 

ogórki z selerem
09.07.2024 19:38 Upchaj to warzywo w słoikach razem z ogórkami. Kiszone i małosolne mogą się schować

Zwykle zajadamy się ogórkami kiszonymi i małosolnymi. Jednak ogórki warto też przyrządzić z innym popularnym warzywem. Taka kiszonka będzie jak znalazł do kanapek i sałatek. Doda im wyrazistego smaku.

ogórki
08.07.2024 06:00 Żadne kiszone, żadne musztardowe. Najlepsze ogórki wychodzą w tej zalewie

Zapomnij o klasycznych kiszonych. Wypróbuj ogórki z przepisu, który znajdziesz poniżej. Pomysłowa zalewa gwarantuje doskonały smak warzyw. Wystarczy połączyć kilka prostych składników.

ogórki małosolne
06.07.2024 15:54 Największy błąd w przygotowaniu ogórków małosolnych. Przez to słoik ląduje w koszu

Ogórki małosolne to smak lata, z którego tak chętnie korzystamy. Podczas przygotowywania tych smakołyków należy wystrzegać się szczególnie jednego błędu. Dzięki temu ogórki wyjdą pyszne i chrupiące. 

ogórki
05.07.2024 07:30 Żadne kiszone, żadne małosolne. Te ogórki to prawdziwy hit, sekret tkwi w zalewie

Jak ogórki to nie tylko kiszone i małosolne. Zrób je z tego przepisu, a smakiem zachwycą każdego. Ich sekret tkwi w zalewie, którą przygotujesz z niezwykłego składnika. 

ogórki
01.07.2024 17:35 Moja babcia robi od lat ogórki po kołobrzesku. Po ten składnik jeździ na drugi koniec Polski

Zapomnij o małosolnych i kiszonych. W tym roku wypróbuj przepis na ogórki po kołobrzesku. Do przygotowania tego regionalnego produktu potrzebujesz składnika, który dostępny jest tylko nad morzem. Ich unikatowy smak zaskoczy wszystkich. 

ogórki małosolne w worku
29.06.2024 14:21 Strzelczyk robi małosolne bez zalewy. Są gotowe w kilka godzin

Tomasz Strzelczyk pokazał autorski sposób na szybkie ogórki małosolne. Z jego przepisem przygotujesz je bez zalewy, a nawę bez słoików. Dowiedz się, jak to zrobić, a smak i łatwość przygotowania na pewno cię zaskoczy. Ten sposób zostanie z tobą na dłużej. 

Ogórki curry
28.06.2024 17:43 Żadne małosolne i kiszone, te ogórki smakują 100 razy lepiej. Cały sekret tkwi w zalewie

Przejadły ci się ogórki małosolne i kiszone? Poznaj nowy przepis, z którego stworzysz niezwykle smaczny dodatek do obiadu. Sekret tych ogórków tkwi w zalewie, do której dodaje się charakterystyczną przyprawę. Nigdy byś nie pomyślała, aby zrobić z niej zalewę do ogórków. Dowiedz się jak je przygotować. Smak na pewno zaskoczy twoją rodzinę. 

sałatka szwedzka
25.06.2024 19:24 Zapomnij o kiszonych i małosolnych. Sałatka szwedzka z ogórków jest 100 razy lepsza

Sezon na ogórki rozpocznie się już wkrótce. W tym roku oprócz kiszonych i małosolnych przetworów przygotuj także sałatkę szwedzką. Jej smak zachwyci każdego smakosza, a ogórki nigdy nie były tak smaczne. Sposób jest banalnie prosty. 

biały chłodnik
24.06.2024 10:10 Ten biały chłodnik robię w 10 minut. Ostatnio w moim domu to prawdziwy hit

Jaka potrawa będzie najlepsza na upały? Biały chłodnik pełen ogórków, rzodkiewek i szczypiorku. Taka chłodna zupa zaspokoi apetyt i orzeźwi w gorący dzień. Robię ją raz- dwa i równie szybko znika z talerzy. Polecam każdemu przepis, który już stał się hitem. 

ogórki
23.06.2024 09:30 Najlepsze ogórki małosolne robię bez zalewy. Znajomi błagają mnie o przepis

Przygotowanie ogórków małosolnych nie musi być trudne. Z tym przepisem przyrządzisz je bez zalewy, a smak takich małosolnych zachwyci każdego. Uważaj, bo ich smak uwalnia i każdy będzie prosił cię o przepis. 

ogórki
22.06.2024 16:27 Posyp nim ogórek. Będzie smakować dokładnie tak jak arbuz

Ogórek, który smakuje jak arbuz? To możliwe. Wystarczy posypać, go jednym składnikiem, który masz w swojej kuchni. Efekt zaskoczy każdego, a być może ogórki zastąpią nawet ten soczysty owoce. Wypróbuj sposób i o arbuzowym smaku ogórków przekonaj się sama.

zupa ogórkowa
22.06.2024 08:46 Znajoma dała mi przepis na swoją słynną ogórkową. Cały sekret smaku tkwi w 1 prostym dodatku

Zupa ogórkowa może być jeszcze smaczniejsza. Wystarczy dodać do niej 1 niespodziewany składnik. Ten sposób dostałem od znajomej i teraz korzystam z niego nieustannie. Czytaj dalej, a chętnie się nim z tobą podzielę.

ogórki kanapkowe
22.06.2024 08:13 Takie ogórki kanapkowe nastawiam co sezon. Wszystkie kiszone i małosolne mogą się schować

Jeśli lubisz wyraziste smaki, to przepis na ogórki kanapkowe jest właśnie dla ciebie. Te warzywa w zalewie z curry będą idealne na przekąski i kanapki. Wypróbuj recepturę dzięki, której zrobisz ogórki o wiele lepsze od kiszonych i małosolnych. 

ogórki w słoikach
20.06.2024 12:29 Ogórki wkładam do słoików i zalewam musztardą. To hit zimy, ale większość znika latem przy grillu

Zainspiruj się przepisem i przygotuj ogórki w musztardzie. To warzywo nigdy nie smakowało lepiej, a ta jego forma zaskoczy każdego. Wypróbuj przepis i zaskocz rodzinę. Uważaj, bo smak uzależnia, a te ogórki będziesz robiła na okrągło. 

obrany ogórek
19.06.2024 20:19 Przenigdy nie wyrzucaj skórek z ogórków. Odstraszą ogrodowego szkodnika

Ogórki mają mnóstwo zastosowań kulinarnych, ale, jak się okazuje, nie tylko. Oto do czego wykorzystać można skórki ogórka, których nie chcemy jeść, ale nie chcemy ich też wyrzucać.