Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Hitowe ogórki w plasterkach w zalewie curry. Przebój wśród przetworów
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 17.07.2022 09:52

Hitowe ogórki w plasterkach w zalewie curry. Przebój wśród przetworów

Hitowe ogórki w plasterkach w zalewie curry. Przebój wśród przetworów
canva/ La_vanda

Ogórki w plasterkach w zalewie curry to prawdziwa gratka dla każdego smakosza. Ogórki są lekko pikantne i wyraźne w smaku. Są doskonałym dodatkiem do grillowanego mięsa, dań obiadowych i zimnej płyty.

Lato to idealny czas na przygotowywanie przetworów. Oprócz ogórków kiszonych i małosolnych przygotujmy również wyśmienite ogórki w zalewie curry. Ich orientalny smak z pikantną nutą zachwyci całą rodzinę.

Do ogórków w zalewie curry wybierzmy średnie ogórki gruntowe, koniecznie świeże i jędrne. Ogórki nie mogą być również uszkodzone i nie mogą mieć żadnych przebarwień, w przeciwnym wypadku przetwory mogą się zepsuć. Ogórki moczymy przez godzinę w zimnej wodzie, zanim je pokroimy i przełożymy do słoików.

Ogórki w zalewie curry musimy pasteryzować do góry dnem w dużym garnku przez około 5 minut. Dzięki pasteryzacji ogórki zachowają smak, chrupkość i świeżość aż do następnego sezonu. Gdy ogórki ostygną, przełóżmy je do spiżarni lub w zacienione, chłodniejsze miejsce.

Hitowe ogórki w plasterkach w zalewie curry, pyszny dodatek do obiadu

Składniki:

  • 2 kg średnich ogórków gruntowych

  • cebula

  • papryczka chili

  • po pół łyżeczki ziaren gorczycy na słoik

Składniki na zalewę:

  • 1 l wody

  • łyżka soli niejodowanej

  • 2 łyżki przyprawy curry

  • szklanka octu

  • szklanka cukru

Jak przygotować wyśmienite ogórki w plasterkach w zalewie curry?

Ogórki wyszoruj, przełóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na godzinę, następnie pokrój je plasterki, oprósz solą, wymieszaj i przełóż do wyparzonych i umytych słoików.

Do każdego słoika wsyp po pół łyżeczki ziaren gorczycy, włóż po grubym plasterku cebuli. Z papryczki wyjmij pestki, posiekaj i również dodaj do ogórków.

Przygotuj zalewę: do garnka wlej wodę, wsyp sól, cukier, ocet, curry. Gotuj, aż sól i cukier się rozpuszczą. Gorącą zalewę przelej do słoików, zakręć i pasteryzuj do górny dnem przez 5 minut.

Ogórki w plasterkach w zalewie curry będą świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa, grillowanej karkówki, rolad wołowych i innych dań. Sprawdzą się również doskonale jako dodatek do zimnej płyty i świetna przekąska, smacznego.

Ogórki w plasterkach w zalewie curry
canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: najlepszewkuchni.pl