Hitowe ogórki w plasterkach w zalewie curry. Przebój wśród przetworów
Ogórki w plasterkach w zalewie curry to prawdziwa gratka dla każdego smakosza. Ogórki są lekko pikantne i wyraźne w smaku. Są doskonałym dodatkiem do grillowanego mięsa, dań obiadowych i zimnej płyty.
Lato to idealny czas na przygotowywanie przetworów. Oprócz ogórków kiszonych i małosolnych przygotujmy również wyśmienite ogórki w zalewie curry. Ich orientalny smak z pikantną nutą zachwyci całą rodzinę.
Do ogórków w zalewie curry wybierzmy średnie ogórki gruntowe, koniecznie świeże i jędrne. Ogórki nie mogą być również uszkodzone i nie mogą mieć żadnych przebarwień, w przeciwnym wypadku przetwory mogą się zepsuć. Ogórki moczymy przez godzinę w zimnej wodzie, zanim je pokroimy i przełożymy do słoików.
Ogórki w zalewie curry musimy pasteryzować do góry dnem w dużym garnku przez około 5 minut. Dzięki pasteryzacji ogórki zachowają smak, chrupkość i świeżość aż do następnego sezonu. Gdy ogórki ostygną, przełóżmy je do spiżarni lub w zacienione, chłodniejsze miejsce.
Hitowe ogórki w plasterkach w zalewie curry, pyszny dodatek do obiadu
Składniki:
2 kg średnich ogórków gruntowych
cebula
papryczka chili
po pół łyżeczki ziaren gorczycy na słoik
Składniki na zalewę:
1 l wody
łyżka soli niejodowanej
2 łyżki przyprawy curry
szklanka octu
szklanka cukru
Jak przygotować wyśmienite ogórki w plasterkach w zalewie curry?
Ogórki wyszoruj, przełóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na godzinę, następnie pokrój je plasterki, oprósz solą, wymieszaj i przełóż do wyparzonych i umytych słoików.
Do każdego słoika wsyp po pół łyżeczki ziaren gorczycy, włóż po grubym plasterku cebuli. Z papryczki wyjmij pestki, posiekaj i również dodaj do ogórków.
Przygotuj zalewę: do garnka wlej wodę, wsyp sól, cukier, ocet, curry. Gotuj, aż sól i cukier się rozpuszczą. Gorącą zalewę przelej do słoików, zakręć i pasteryzuj do górny dnem przez 5 minut.
Ogórki w plasterkach w zalewie curry będą świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa, grillowanej karkówki, rolad wołowych i innych dań. Sprawdzą się również doskonale jako dodatek do zimnej płyty i świetna przekąska, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Piszinger według przepisu babci Ani Starmach. 2 łyżki sekretnego składnika robią cały efekt
Klaudyna jest mistrzynią robienia ogórków kiszonych. Wyjawiła, co dorzuca do słoika
Źródło: najlepszewkuchni.pl