Ile ząbków czosnku można zjeść dziennie? Niewiarygodne, ale lepiej nie przekraczaj tej ilości
Czosnek jest nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy. Jego popularność rośnie szczególnie w okresie gryp i przeziębień. Jednak okazuje się, że nie powinniśmy go pałaszować bez opamiętania. Najlepiej nie przekraczać 2-5 g surowego czosnku dziennie. Waga ta odpowiada 1-3 ząbków, zależnie od ich wielkości.
Czosnek jest jednym z najpopularniejszych dodatków do potraw. Chętnie wykorzystuje się go w kuchni na całym świecie. Co jednak stanie się, jeśli zjemy go w ciągu dnia zbyt dużo? Konsekwencje mogą być nieprzyjemne.
Jakie prozdrowotne działanie ma czosnek i jak go stosować?
Czosnek znany jest ze swojego antybakteryjnego i antywirusowego działania . Zawiera również wiele witamin i minerałów. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę z tego, jaki składnik czyni tę roślinę tak wyjątkową. To związek zwany allicyną .
Allicyna sprawia, że czosnek staje się naturalnym antybiotykiem . Aby cieszyć się pełnią jej działania należy roślinę potraktować w odpowiedni sposób . Allicyna powstaje głównie podczas miażdżenia, gryzienia lub krojenia czosnku. Z tego względu po rozdrobnieniu odczekaj 8-10 minut i dopiero wtedy dodaj ząbek do potrawy .
Allicyna wchodzi w reakcję z metalem . Powoduje to, że podczas krojenia nożem lub miażdżenia praską jej dobroczynne właściwości ulegają osłabieniu . Chociaż ekspozycja na metal podczas krojenia jest bardzo krótka, lepiej używać w tym celu drewnianych lub ceramicznych narzędzi, jeśli tylko mamy taką możliwość .
Czosnek najzdrowszy jest w swojej surowej postaci. Wysoka temperatura częściowo niszczy jego wartościowy skład . Jeśli Twój przepis przewiduje dodanie gotowanego lub smażonego czosnku postaraj się, aby jego obróbka termiczna była możliwie jak najkrótsza .
Jakie konsekwencje niesie za sobą spożycie zbyt dużej ilości czosnku?
Korzyści płynące z jedzenia czosnku są nieocenione . Z całą pewnością warto wprowadzić go do swojego menu. Jak ze wszystkim jednak, tak też z czosnkiem można przesadzić. Skutki tego mogą być wyjątkowo nieprzyjemne .
Przedawkowanie czosnku może objawiać się dolegliwościami ze strony układu pokarmowego . W ich skład wchodzi zwiększona produkcja gazów, biegunka, czy tez skurcze żołądka . Zjedzenie ponad 5 ząbków jednego dnia grozi zgagą, podrażnieniem śluzówki żołądka, a nawet uszkodzeniem wątroby .
Reakcją obronną organizmu na nadmiar czosnku bywa podwyższona temperatura ciała . Towarzyszą jej zazwyczaj mdłości oraz bóle lub zawroty głow y. Pamiętaj, aby tę aromatyczną i zdrową roślinę stosować mimo wszystko z umiarem. Dzięki temu będziesz cieszyć się jej właściwościami bez przykrych konsekwencji .
Sprawdź, czy można bez przeszkód spożywać czosnek, który zdążył zakiełkować . Idealnym sposobem na jedzenie zdrowego czosnku jest ukiszenie go w słoiku .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Czy ceny żywności w Polsce zaczynają się stabilizować? Eksperci nie mają wątpliwości
-
Najłatwiejsze leniwe zrobisz w 15 minut. Nie musisz nawet ubijać piany
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama