Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty sposób na kiszony czosnek. Warto mieć go w swojej spiżarni

Prosty sposób na kiszony czosnek. Warto mieć go w swojej spiżarni

czosnek
canva/luknaja

Czosnek jest zdrową, pełną cennych składników odżywczych rośliną o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Tym z was, którzy nie lubią jego smaku, ale i entuzjastom, polecamy wyjątkowy przepis na kiszoną wersję warzywa. Warto przygotować zapas i dodawać do potraw. Koniecznie spróbujcie.

Kiszony czosnek jest znacznie łagodniejszy w smaku niż surowy. Jeżeli więc mimo dobroczynnych właściwości tego warzywa nie jesteście go w stanie zjeść na czczo — ten sposób może być dla was. Dodajcie go do sałatek lub wykorzystajcie do przygotowania prostych bagietek czosnkowych z masłem. Będzie pysznie.

Przepis na aromatyczny czosnek kiszony

Składniki:

  • kilka główek czosnku

  • woda

  • sól w ilości 25 g na każdy litr wody

  • starter (opcjonalnie)

Przyprawy:

  • ziele angielskie

  • liść laurowy

  • ziarna gorczycy

  • pieprz czarny ziarnisty

  • goździki

  • korzeń chrzanu

  • baldachy kopru

Przygotowanie:

Czosnek obieramy z łupiny. Do wyparzonych słoików wkładamy przyprawy. Ich ilość dostosowujemy do swoich preferencji. Można dodać wszystkich po trochu lub tylko wybrane z listy.

Ząbki czosnku układamy w słoikach i zalewamy je ostudzoną solanką. Jeśli mamy taką możliwość, dodajemy starter w postaci łyżeczki wody z kiszonych ogórków lub kapusty. Bez niego kiszonka też się uda. Dodatek jedynie przyspiesza przebieg fermentacji.

Słoiki zakręcamy i odstawiamy w zacienione miejsce na 3-4 tygodnie. Im mniejsze będą ząbki czosnku, tym szybciej kiszonka będzie gotowa.

Wskazówka: zagotujcie wodę z solą przed wlaniem jej do słoików. Wtedy będziecie mieli pewność, że stężenie roztworu jest jednakowe w całej objętości. Pamiętajcie tylko by warzywa zalać przestudzonym płynem.

Czosnek można też marynować
Czosnek można też marynować

Źródło zdjęcia: canva/Jiri Hera

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zdrowe-kiszonki