Inna niż wszystkie mizeria po kaszubsku. Nie ma lepszej letniej surówki
Mizeria jest wyśmienitą surówką z ogórka, która pasuje do lekkiego obiadu. Wersja kaszubska, w której warzywo łączy się z wyrazistym słodko-kwaśnym sosem będzie przyjemnym urozmaiceniem klasyki. Doskonale sprawdzi się w cieplejsze dni, gdy szukamy orzeźwienia. Spróbujcie koniecznie.
Mizeria jest prostą i smacznym obiadowym dodatkiem, który zna każdy smakosz. Tradycyjnie przyrządza się ją ze śmietaną, którą niektórzy chętnie zastępują lżejszym nabiałem np. maślanką lub jogurtem naturalnym .
Kaszubska wersja słodko-kwaśna będzie idealna do dań z grilla, ale nie tylko. Smak sosu będzie pasował niemalże do każdego mięsa, a nawet do lekko słodkich warzywnych kotletów czy placków. Jeśli znudziła wam się klasyczna odsłona ogórków — wypróbujcie ją. Przyjemnie was zaskoczy.
Przepis na wyśmienitą mizerię po kaszubsku
Składniki:
-
5 większych ogórków gruntowych
-
4 łyżki cukru
-
2 łyżeczki soli
-
pół szklanki wody
-
1/4 szklanki octu
-
1 pęczek koperku
-
pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Ogórki gruntowe myjemy. Starannie je obieramy, a następnie kroimy w niezbyt grube plastry. Wrzucamy je do większej miski i solimy. Odstawiamy na kwadrans. Wodę łączymy z cukrem i octem. Całość mieszamy do czasu, aż cukier się rozpuści.
Mieszanką zalewamy ogórki i odstawiamy je na 30 minut. Odlewamy płyn i łączymy ogórki z opłukanym i posiekanym koperkiem. Podajemy do obiadu. Smacznego.
Wskazówka: zamiast cukru można wykorzystać cukier puder. Łatwiej będzie połączyć go z pozostałymi składnikami sosu.
Źródło zdjęcia: canva/xxmmxx Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepszy przepis na udka z kurczaka bez pieczenia. Sekretem jest egzotyczny sos
-
Ukryte funkcje w zwykłych piekarnikach. Są niezwykle przydatne
-
Jak zrobić miękkie ciasto na pierogi? Sekretem jest temperatura wody
Źródło: e-przepisykulinarne