Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędna mizeria na maślance. Idealny dodatek do obiadu
Renata Materlińska
Renata Materlińska 31.03.2022 16:08

Obłędna mizeria na maślance. Idealny dodatek do obiadu

mizeria
canva/Darius Dzinnik

Oto idealny dodatek do obiadu, czyli obłędna mizeria na maślance. Do jej przygotowania zamiast śmietany wykorzystaj mniej oczywisty produkt. Pamiętaj tylko o tym, że maślanka powinna być gęsta. Jeśli nie jest, bez problemu ją zagęścisz. Pamiętaj tylko o jednej zasadzie.

Mizeria jest jednym z najbardziej lubianych dodatków do obiadu. To dzięki połączeniu orzeźwiających ogórków i gęstej, kwaśnej śmietany. Dziś jednak do przygotowania mizerii wykorzystamy też maślankę. Jest mniej kaloryczna, a też bardzo zdrowa.

W dodatku do mizerii ważne jest, by był dość gęsty. Tylko wtedy sos doskonale powlecze plasterki ogórka, ciesząc nas wybornym smakiem. Jeśli, więc okaże się, że masz rzadką, świeżą maślankę, zastosuj jeden trik. Odkręć ją i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie zrobi się gęsta, jak należy.

Obłędna mizeria na maślance. Idealny dodatek do obiadu

Składniki:

  • 1 długi ogórek lub 2 krótsze

  • 1/2 szklanki gęstej maślanki

  • 1/2 szklanki śmietany 12 proc.

  • sól, pieprz, cukier

  • koperek lub szczypiorek

Przygotowanie mizerii

Ogórek umyj, obierz (jeśli ma delikatną, cienką skórkę, możesz go nie obierać), pokrój w cienkie plasterki.

Oprósz je solą, odstaw na kilka minut, by ogórki zmiękły. Jeśli jednak wolisz chrupiące ogórki, oprósz je solą i od razu przygotowuj dalej.

Jeśli masz rzadką maślankę, otwórz jej opakowanie i pozostaw na 30 minut, by maślanka zgęstniała.

Z ogórków odlej zebrany sok. Dopraw je do smaku pieprzem i cukrem. Maślankę wymieszaj ze śmietaną, dodaj do ogórków razem z posiekaną zieleniną. Wymieszaj.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na mizerię z jogurtem greckim i serem, a także na mizerię z rzodkiewek.

mizeria
mizeria

Źródło zdjęcia: canva/Ls9907 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram