Jadasz salceson? Ciasto o tej nazwie pokochasz od pierwszego kęsa
Znasz smak salcesonu? Założymy się, ze takiego jeszcze nie jadłeś. Pod tą nazwą kryje się bowiem nie tylko wyrób wędliniarski, ale również smakowite ciasto czekoladowe. Ciasto Salceson naprawdę potrafi zaskoczyć smakiem i wilgotnością.
Salceson to mocno czekoladowe ciasto, wypełnione jabłkami. Swoją wilgotność zawdzięcza dodatkowi topionej czekolady i owocom. Wypiek idealnie sprawdzi się na co dzień i od święta. Spróbuj pysznego ciasta Salceson i podziel się nim z bliskimi.
Aby ciasto Salceson udało się za każdym razem, należy pamiętać o jednej ważnej rzeczy. Wszystkie składniki użyte do jego przygotowania powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je z lodówki na 2 godziny przed rozpoczęciem pieczenia, aby zdążyły się ogrzać.
Przepis na czekoladowe ciasto Salceson
Składniki:
-
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
-
1/2 tabliczki deserowej czekolady
-
5 jajek
-
3/4 szklanki drobnego cukru
-
3/4 szklanki oleju rzepakowego
-
3 pełne szklanki mąki tortowej
-
2 łyżki kakao
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka przyprawy do piernika
-
4 średniej wielkości jabłka
Jak upiec zadziwiające ciasto Salceson?
Czekolady do ciasta roztop na gładką masę . Możesz zrobić to w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej . Następnie odstaw ją do ostygnięcia .
Do miski wbij 5 jajek, dodaj do nich cukier . Oba składniki na ciasto Salceson zmiksuj do uzyskania jasnej, puszystej masy . Dołóż do niej wszystkie sypkie składniki, a także olej i przestudzoną czekoladę . Całość miksuj krótko, do połączenia produktów.
Jabłka do ciasta obierz i pokrój w kostkę . Owoce wymieszaj z czekoladowo-jajeczną masą za pomocą łyżki . Cząstki jabłek powinny być rozłożone równomiernie w cieście .
Przygotowane ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia . Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i przecz 45-50 minut . Po upływie tego czasu gotowe ciasto Salceson odstaw do ostudzenia . Przed podaniem możesz udekorować je polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem .
Szybkie ciasto z orzechami osłodzi zimowe wieczory . Słodki zimowy puch to wyjątkowy deser bez pieczenia .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Czy trzeba usuwać białą skórkę z pomarańczy? Nigdy więcej nie popełnisz tego błędu
-
Nie wyrzucaj sałatki jarzynowej! Z niej i z makaronu zrobisz pyszne danie obiadowe
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama