Smakosze.pl

Canva / demidoffaleks

Idealne na zimę ciasto bez pieczenia - Śnieżny Puch. Rozkosznie puszyste i łatwe w przygotowaniu

6 Grudnia 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Śnieżny puch nie występuje jedynie za oknem. Pod tą typowo zimową nazwą kryje się smakowite ciasto bez pieczenia. Sernik na zimno z nutką cytryny oraz wiórkami kokosowymi idealnie osłodzi chłodne wieczory. Jago przyrządzenie jest przy tym banalnie proste.

Zimowe ciasto bez pieczenia przygotujesz z kilku prostych składników. Bitą śmietanę, twaróg i owocowe galaretki wystarczy starannie ze sobą zmiksować. Spód z maślanych herbatników pozwala przygotować ten deser błyskawicznie. Potem wystarczy schłodzić całość i cieszyć się obłędnym smakiem ciasta.

Przepis na banalnie proste ciasto bez pieczenia

Składniki:
  • 2 szklanki wody

  • 2 opakowania galaretki cytrynowej

  • 1 opakowanie herbatników maślanych (100 g)

  • 1 kg twarogu sernikowego w temperaturze pokojowej

  • 1/2 szklanki cukru pudru

  • 1 szklanka śmietanki 36% porządnie schłodzonej

  • 3 łyżki masła

  • 3 łyżki cukru

  • wiórki kokosowe do posypania

Jak przygotować cytrynowo-kokosowe ciasto bez pieczenia?

Galaretki do ciasta bez pieczenia wsyp do gorącej zagotowanej wody. Mieszaj do momentu rozpuszczenia. Cytrynowy płyn odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Formę do przygotowania ciasta bez pieczenia wyłóż folią spożywczą. Na jej dnie ułóż jedną warstwę herbatników. Ciasteczka powinny do siebie jak najściślej przylegać.

Zimną słodką śmietankę ubij z cukrem pudrem. Następnie do śmietanowej masy na ciasto bez pieczenia stopniowo dodawaj twaróg. W dalszej kolejności wlej schłodzone galaretki i miksuj wszystko na najmniejszych obrotach miksera. Starannie połączone składniki na ciasto bez pieczenia wyłóż na herbatnikowy spód i wyrównaj.

Na patelni przygotuj wierzch do ciasta bez pieczenia. Rozpuść masło, wymieszaj je z cukrem oraz wiórkami kokosowymi i podgrzewaj, aż wiórki lekko się zrumienią. Na koniec rozsmaruj powstała masę na wierzchu ciasta i wstaw całość do lodówki pod przykryciem. Ciasto bez pieczenia gotowe jest do spożycia na następny dzień. Smakowity deser możesz przygotować także na bazie budyniu . Smak uwielbianego batonika łatwo odtworzysz z tym przepisem .

Canva / ajafoto
Canva / ajafoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Aromatyczna jajecznica po turecku jest lepsza niż tradycyjna. Wszystko przez 1 dodatek
Czytaj więcej >

Przepisy

Gessler robi świąteczne galaretki inaczej niż wszyscy. Ten składnik jest najważniejszy
Czytaj więcej >

Przepisy

Najprostsza surówka z cykorii. 2 dodatki i wyjdzie lepsza niż z restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie na mleku, nie na wodzie. Dietetyk zaleca owsiankę na uwielbianym napoju
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o pieczonych ziemniakach. Talarki są jeszcze prostsze i smaczniejsze
Czytaj więcej >

Przepisy

Kucharka pokazała przepis na ciasto na pierogi. Te proporcje są najlepsze
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]