Idealne na zimę ciasto bez pieczenia - Śnieżny Puch. Rozkosznie puszyste i łatwe w przygotowaniu
Śnieżny puch nie występuje jedynie za oknem. Pod tą typowo zimową nazwą kryje się smakowite ciasto bez pieczenia. Sernik na zimno z nutką cytryny oraz wiórkami kokosowymi idealnie osłodzi chłodne wieczory. Jago przyrządzenie jest przy tym banalnie proste.
Zimowe ciasto bez pieczenia przygotujesz z kilku prostych składników. Bitą śmietanę, twaróg i owocowe galaretki wystarczy starannie ze sobą zmiksować. Spód z maślanych herbatników pozwala przygotować ten deser błyskawicznie. Potem wystarczy schłodzić całość i cieszyć się obłędnym smakiem ciasta.
Przepis na banalnie proste ciasto bez pieczenia
Składniki:
2 szklanki wody
2 opakowania galaretki cytrynowej
1 opakowanie herbatników maślanych (100 g)
1 kg twarogu sernikowego w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka śmietanki 36% porządnie schłodzonej
Składniki na wierzch:
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
wiórki kokosowe do posypania
Jak przygotować cytrynowo-kokosowe ciasto bez pieczenia?
Galaretki do ciasta bez pieczenia wsyp do gorącej zagotowanej wody. Mieszaj do momentu rozpuszczenia. Cytrynowy płyn odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Formę do przygotowania ciasta bez pieczenia wyłóż folią spożywczą. Na jej dnie ułóż jedną warstwę herbatników. Ciasteczka powinny do siebie jak najściślej przylegać.
Zimną słodką śmietankę ubij z cukrem pudrem. Następnie do śmietanowej masy na ciasto bez pieczenia stopniowo dodawaj twaróg. W dalszej kolejności wlej schłodzone galaretki i miksuj wszystko na najmniejszych obrotach miksera. Starannie połączone składniki na ciasto bez pieczenia wyłóż na herbatnikowy spód i wyrównaj.
Na patelni przygotuj wierzch do ciasta bez pieczenia. Rozpuść masło, wymieszaj je z cukrem oraz wiórkami kokosowymi i podgrzewaj, aż wiórki lekko się zrumienią. Na koniec rozsmaruj powstała masę na wierzchu ciasta i wstaw całość do lodówki pod przykryciem. Ciasto bez pieczenia gotowe jest do spożycia na następny dzień. Smakowity deser możesz przygotować także na bazie budyniu. Smak uwielbianego batonika łatwo odtworzysz z tym przepisem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak smażyć karpia, aby miał chrupiącą skórkę? Mamy sprytny patent
Koniecznie dolej go do farszu na gołąbki. Wyjdzie idealnie soczysty
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama