Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Czy trzeba usuwać białą skórkę z pomarańczy? Nigdy więcej nie popełnisz tego błędu
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 28.12.2022 16:50

Czy trzeba usuwać białą skórkę z pomarańczy? Nigdy więcej nie popełnisz tego błędu

czy trzeba obierać białą skórkę z pomarańczy
Canva / Wavebreakmedia

Zastanawiacie się, czy trzeba usuwać białą skórkę z pomarańczy? Odpowiedź jest jednoznaczna - biała skórka z pomarańczy jest prawdziwym skarbcem składników odżywczych. Dlatego choć zwykle męczycie się, by się jej pozbyć, tak naprawdę powinniście ją zjadać razem z owocem.

Niektóre osoby obierają pomarańcze wyjątkowo skrupulatnie. Pozbywają się nie tylko zewnętrznej twardej skóry, ale również białek skórki z pomarańczy. Przyjrzyjmy się dokładniej kwestii, czy trzeba usuwać białą skórkę z pomarańczy. Fakty mogą Cię zaskoczyć.

Co zawiera w sobie biała skórka z pomarańczy i czy trzeba ją usuwać?

Biała skórka z pomarańczy to tzw. albedo. Jest gąbczasta i gorzkawa w smaku. Mimo tych niezbyt zachęcających cech, odpowiedź na pytanie, czy trzeba usuwać białą skórkę z pomarańczy, brzmi "nie". Korzyści płynące z jej jedzenia są nieocenione.

Biała skórka z pomarańczy bogata jest w pektyny. Związki te wspomagają pracę jelit oraz przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi. Są również odpowiedzialne za walkę z nadmiarem złego cholesterolu.

Spożyte przez nas pektyny w żołądku zaczynają pęcznieć. Dzięki temu zapewniają długotrwałe uczucie sytości. Albedo zawiera w sobie dużą ilość błonnika, który wspomaga przemianę materii oraz funkcjonowanie układu pokarmowego.

Biała skórka z pomarańczy wspomaga odporność organizmu. Cechę tę zawdzięcza bogactwu witamin A, C oraz P. Wszystkie te cechy jednoznacznie odpowiadają na pytanie, czy trzeba usuwać białą skórkę z pomarańczy.

Czy trzeba usuwać białą skórkę z pomarańczy? Jakie korzyści płyną ze spożywania cytrusów?

Cytrusy są smaczne i bardzo zdrowe dla naszego organizmu. Biała skórka z pomarańczy to nie jedyna część owocu, którą warto jeść. Wiemy już, czy trzeba usuwać białą skórkę z pomarańczy. Przyjrzyjmy się bliżej słodkiemu miąższowi.

Pomarańcze to owoce niskokaloryczne. Najbardziej znane są z wysokiej zawartości witaminy C. Ten silny przeciwutleniacz chroni nasze komórki dzięki neutralizowaniu i usuwaniu szkodliwych wolnych rodników.

Oprócz witaminy C, pomarańcze bogate są również w potas, błonnik, cholinę, kwas foliowy i witaminę B. Owoce cytrusowe warto włączyć do swojej diety. Zachęcamy przy tym do przekonania się do jedzenia białej skórki z pomarańczy.

Dowiedz się, jak wybrać smaczne pomarańcze podczas zakupów. Znasz korzyści płynące z dodania soku pomarańczowego do kawy?

Canva / daizuoxin
Canva / daizuoxin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: