Jajecznica z aromatycznym dodatkiem
Jajecznica na śniadanie nie ma sobie równych. Puszysta, maślana, na boczku lub cebuli smakuje chyba wszystkim, a każdy ma swoją ulubioną wersję tego sycącego śniadaniowego dania. Znamy chyba tysiące dodatków, które sprawiają, że niepozorne jajka z patelni zyskują wspaniały smak.
W jaki sposób ugotować jajecznicę idealną? Poniżej zdradzamy najlepszy możliwy przepis. Zachęcamy do sięgnięcia po ziele angielskie . Aromatyczna przyprawa podkręci smak tego uwielbianego dania.
Jesteśmy ciekawi, co sądzisz o takim połączeniu smaków?
Jajecznica idealna - krok po kroku
Wiele osób zadaje sobie pytanie, z ilu jaj powinno zrobić jajecznicę . Wszystko zależy od waszych możliwości, ale przyjmuje się, że porcja dla jednej osoby składa się z 2-3 jajek. Wszystko zależy jednak od apetytu! Poniżej zdradzamy, najlepszy przepis na jajecznicę.
Składniki:
2-3 średnie jajkałyżka masłaświeża natka pietruszkiziele angielskie (mielone)sól, pieprz
Sposób wykonania:
Wbij jajka do oddzielnego naczynia. Wymieszaj żółtko z białkiem tak, aby stworzyły jednobarwny płyn. Następnie, przygotowuj patelnię. Wyłóż na nią łyżkę masła i je podgrzej. Gdy się roztopi, rozprowadź je po całej powierzchni patelni.
Wylej jajka na patelnię. Od razu wymieszaj je łyżką lub szpatułką. Zapobiegniesz w ten sposób zbyt szybkiego ścięcia jajek i będziesz mógł kontrolować ich konsystencję. Cały czas mieszaj jajecznicę. Gdy zacznie gęstnieć, dodaj do niej przyprawy: sól, pieprz i zmielone zioło angielskie.
Po ścięciu się jajek do odpowiadającej struktury odstaw patelnię z płomienia i jeszcze przez chwilę mieszaj. Lekko schłodzisz w ten sposób jajecznicę i zapobiegniesz jej dalszemu ścinaniu (gęstnieniu).
Szukasz inspiracji kulinarnych? Na naszej stronie znajdziesz między innymi wyjątkowy przepis na kotlety mielon e oraz prosty sposób na odświeżenie czerstwych pączków .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: haps