Smakosze.pl
Naleśniki w pysznej odsłonie

Pixabay / tookapic

Hitowy przepis na amerykańskie naleśniki

12 Lutego 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Naleśniki są fantastyczną propozycją kulinarna, która potrafi wywołać zachwyt nawet u najbardziej wybrednych smakoszy. Justyna Żyła na swoim Instagramie opublikowała zdjęcie wyśmienitego specjału. Puszyste, amerykańskie naleśniki wyglądają kusząco.

Naleśniki można przyrządzić na różne sposoby. Justyna Żyła postawiła na ich puszystą odsłonę z dodatkiem owoców. Zdjęcie smakołyku prezentuje się fantastycznie. Obok takich frykasów nie sposób przejść obojętnie.

Puszyste naleśniki od Justyny Żyły

Naleśniki należą do grona specjałów, które można przygotować zarówno na słodko, jak i słono. Wczorajszy tłusty czwartek sprzyjał przyrządzeniu smakołyków w tej pierwszej wersji. Justyna Żyła podzieliła się efektami swojej pracy.

Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak zrobić naleśniki jak u babci. Tym razem skoncentrujemy się na propozycji podania Justyny Żyły. Naleśniki od celebrytki wyglądają oszałamiająco i z pewnością zachęciłaby do ich zjedzenia nawet osobę będącą dopiero co po posiłku.

Justyna Żyła na swoim Instagramie opublikowała zdjęcie, na którym możemy podziwiać puszyste naleśniki z dodatkiem rozmaitych owoców. Zgodnie z opisem przygotowano je z okazji tłustego czwartku. 

Tłusty czwartek zaczynamy od słodkich pancakes, ale spokojnie pączusie tez wpadną. Stare powiedzenie mówi „duży pączek idzie w brzuch, a dwa małe pączki idą w cycki” Udanego tego tłustego — napisała Justyna Żyła pod zdjęciem, na którym zaprezentowała naleśniki. Z czego przygotować puszyste specjały?

  • 250 g mąki pszennej

  • jajko

  • 190 ml mleka

  • 30 g roztopionego masła

  • 3 g cukru waniliowego

  • 5 g cukru pudru

  • 7 g proszku do pieczenia

  • odrobina soli

Jak zrobić puszyste naleśniki?

Jajko roztrzepujemy tak, aby powstała nam jednolita masa. Wzbogacamy ją o mleko, ostudzone roztopione masło, przesianą mąkę, oba rodzaje cukru, proszek do pieczenia i sól. Całość należy starannie wymieszać. Ciasto na naleśniki nie może mieć grudek.

Tak przygotowaną masę wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Na koniec posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy owocami. Jak widać przepis na puszyste naleśniki wcale nie jest trudny.

Naleśniki można wykonać jeszcze prościej. Wystarczy zastosować jedną niecodzienną sztuczkę. Po przygotowaniu specjałów mogą one wyglądać równie zachwycająco, jak te zamieszczone na Instagramie Justyny Żyły.

Instagram / @justynazyla

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Instagram / @justynazyla; WP Kuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Polsat rusza z nowym programem kulinarnym

Show-biznes od kuchni

Nowy kulinarny program na antenie Polsatu - znamy datę

Czytaj więcej >
Magda Gessler zniszczyła telefon

Show-biznes od kuchni

Awantura podczas nagrywania "Kuchennych rewolucji"

Czytaj więcej >
Uwielbiany kucharz zmarł

Show-biznes od kuchni

Ukochany kucharz nie żyje, bardzo przykre wieści

Czytaj więcej >

Show-biznes od kuchni

Kim są synowie Roberta Makłowicza?

Czytaj więcej >
Justyna Żyła zdradziła kim jest jej mama

Show-biznes od kuchni

Kulinarne tradycje w rodzinie Justyny Żyły

Czytaj więcej >

Show-biznes od kuchni

Mateusz Gessler martwi się o przyszłość swoich restauracji

Czytaj więcej >