Smakosze.pl
Jajka i dodatek octu

Pixabay / ivabalk

Najlepsza metoda gotowania jajek

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Gotowane jajka emanują nieprzyjemną woń, która nie odpowiada wielu smakoszom. Za sprawą dodatku octu do wody, możemy w prosty sposób się jej pozbyć. Sztuczkę warto zapamiętać i wykorzystywać w praktyce.

Jajka uchodzą za jeden z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Dodajemy je do różnych potraw lub przyrządzamy z nich smakołyki, takie jak kultowa jajecznica. Często po prostu je gotujemy. Niestety ich zapach nie należy do przyjemnych.

Jajka gotowane z dodatkiem octu

Nie da się ukryć, że jajka niemal codziennie goszczą na naszych stołach. Niedawno wspominaliśmy o tym, czy powinno się je jadać na śniadanie. Tym razem poruszymy kwestię nieoczywistego dodatku, jakim jest ocet.

Każdy, kto gotował kiedyś jajka na twardo, doskonale wie, że ich zapach nie jest zbyt apetyczny. Wielu smakoszy dużo by dało, aby się go pozbyć. Okazuje się, że wystarczy wzbogacić wodę o dwie łyżeczki octu.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Wprost Zdrowie i Medycyna, coraz więcej osób gotując jajka, dodaje do wody ocet. Chodzi o jego destylowaną odsłonę. Wszystko zaczęło się od jednego wpisu na Facebooku.

Portal Wprost Zdrowie i Medycyna donosi, że na jednej z grup facebookowych pewna kobieta poleciła innym, aby gotować jajka z tym niecodziennym dodatkiem. Osoby, które wypróbowały tę sztuczkę, bardzo ją zachwalały.

Dlaczego jajka wydzielają nieprzyjemny zapach?

Podczas gotowania związki chemiczne zawarte w jajkach zaczynają zachowywać się w inny sposób. Jednymi z nich są, chociażby siarka i wodór. To właśnie ich połączenie sprawia, że jajka pachną w ten sposób.

Ocet zapobiega zachodzeniu reakcji chemicznych w jajkach. W związku z tym problem uciążliwego zapach będzie już tylko ponurym wspomnieniem. Ten trik działa również na jajka, które później kroimy na sałatkę lub kanapki.

Jajka na twardo można użyć w wielu daniach. Niestety ich zapach może zniechęcać do przygotowywania ulubionych potraw. Wystarczy pamiętać o dodatku w postaci octu. Kanapka z jajkiem w pracy nie będzie już problemem.

Jeśli lubisz jajka, warto zwrócić uwagę na dietę, która w nie obfituje. Uwielbiany produkt posiada wiele wartościowych składników odżywczych i warto uzupełniać nim swoją codzienną dietę. Nasz organizm będzie wdzięczny za takie wsparcie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Wprost Zdrowie i Medycyna

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Czy można jeść pestki arbuza? Wielkie zaskoczenie, nie każdy ma świadomość

Czytaj więcej >
gołąbki z kapusty

Porady

Jaka kapusta jest najlepsza na gołąbki? Mamy garść praktycznych porad

Czytaj więcej >
cukinia, patison, kabaczek

Porady

Czym różnią się od siebie patison, cukinia i kabaczek? Nie każdy zna odpowiedź

Czytaj więcej >
smażenie naleśników

Porady

Na czym najlepiej smażyć naleśniki? Wielkie zaskoczenie, z jednego produktu lepiej zrezygnować

Czytaj więcej >
pierogi

Porady

Najczęściej popełniane błędy podczas robienia pierogów. Unikaj ich bezwzględnie

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić rosół jak u babci? Wyjaśniamy krok po kroku. Pamiętaj o kilku zasadach

Czytaj więcej >