Smakosze.pl
Jajka i dodatek octu

Pixabay / ivabalk

Najlepsza metoda gotowania jajek

12 Lutego 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Gotowane jajka emanują nieprzyjemną woń, która nie odpowiada wielu smakoszom. Za sprawą dodatku octu do wody, możemy w prosty sposób się jej pozbyć. Sztuczkę warto zapamiętać i wykorzystywać w praktyce.

Jajka uchodzą za jeden z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Dodajemy je do różnych potraw lub przyrządzamy z nich smakołyki, takie jak kultowa jajecznica. Często po prostu je gotujemy. Niestety ich zapach nie należy do przyjemnych.

Jajka gotowane z dodatkiem octu

Nie da się ukryć, że jajka niemal codziennie goszczą na naszych stołach. Niedawno wspominaliśmy o tym, czy powinno się je jadać na śniadanie. Tym razem poruszymy kwestię nieoczywistego dodatku, jakim jest ocet.

Każdy, kto gotował kiedyś jajka na twardo, doskonale wie, że ich zapach nie jest zbyt apetyczny. Wielu smakoszy dużo by dało, aby się go pozbyć. Okazuje się, że wystarczy wzbogacić wodę o dwie łyżeczki octu.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Wprost Zdrowie i Medycyna, coraz więcej osób gotując jajka, dodaje do wody ocet. Chodzi o jego destylowaną odsłonę. Wszystko zaczęło się od jednego wpisu na Facebooku.

Portal Wprost Zdrowie i Medycyna donosi, że na jednej z grup facebookowych pewna kobieta poleciła innym, aby gotować jajka z tym niecodziennym dodatkiem. Osoby, które wypróbowały tę sztuczkę, bardzo ją zachwalały.

Dlaczego jajka wydzielają nieprzyjemny zapach?

Podczas gotowania związki chemiczne zawarte w jajkach zaczynają zachowywać się w inny sposób. Jednymi z nich są, chociażby siarka i wodór. To właśnie ich połączenie sprawia, że jajka pachną w ten sposób.

Ocet zapobiega zachodzeniu reakcji chemicznych w jajkach. W związku z tym problem uciążliwego zapach będzie już tylko ponurym wspomnieniem. Ten trik działa również na jajka, które później kroimy na sałatkę lub kanapki.

Jajka na twardo można użyć w wielu daniach. Niestety ich zapach może zniechęcać do przygotowywania ulubionych potraw. Wystarczy pamiętać o dodatku w postaci octu. Kanapka z jajkiem w pracy nie będzie już problemem.

Jeśli lubisz jajka, warto zwrócić uwagę na dietę, która w nie obfituje. Uwielbiany produkt posiada wiele wartościowych składników odżywczych i warto uzupełniać nim swoją codzienną dietę. Nasz organizm będzie wdzięczny za takie wsparcie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Wprost Zdrowie i Medycyna

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Kotlet de volaille jest prosty w przygotowaniu

Porady

Jak zwinąć kotlet de volaille, żeby się nie rozpadł?

Czytaj więcej >
Pomidory wyrosną jeszcze większe

Porady

Czym nawozić pomidory?

Czytaj więcej >
Jak oczyścić spód patelni?

Porady

Genialny trick na doczyszczenie spodu patelni

Czytaj więcej >
pomidory

Porady

Prosty sposób na przyśpieszenie wzrostu pomidorów

Czytaj więcej >
młode ziemniaki

Porady

Wysokie ceny młodych ziemniaków

Czytaj więcej >
Jednorazowy młynek do pieprzu

Porady

Jak otworzyć jednorazowy młynek do przypraw?

Czytaj więcej >