Jajecznica z aromatycznym dodatkiem
Jajecznica na śniadanie nie ma sobie równych. Puszysta, maślana, na boczku lub cebuli smakuje chyba wszystkim, a każdy ma swoją ulubioną wersję tego sycącego śniadaniowego dania. Znamy chyba tysiące dodatków, które sprawiają, że niepozorne jajka z patelni zyskują wspaniały smak.
W jaki sposób ugotować jajecznicę idealną? Poniżej zdradzamy najlepszy możliwy przepis. Zachęcamy do sięgnięcia po ziele angielskie. Aromatyczna przyprawa podkręci smak tego uwielbianego dania.
Jesteśmy ciekawi, co sądzisz o takim połączeniu smaków?
Jajecznica idealna - krok po kroku
Wiele osób zadaje sobie pytanie, z ilu jaj powinno zrobić jajecznicę. Wszystko zależy od waszych możliwości, ale przyjmuje się, że porcja dla jednej osoby składa się z 2-3 jajek. Wszystko zależy jednak od apetytu! Poniżej zdradzamy, najlepszy przepis na jajecznicę.
Składniki:
2-3 średnie jajkałyżka masłaświeża natka pietruszkiziele angielskie (mielone)sól, pieprz
Sposób wykonania:
Wbij jajka do oddzielnego naczynia. Wymieszaj żółtko z białkiem tak, aby stworzyły jednobarwny płyn. Następnie, przygotowuj patelnię. Wyłóż na nią łyżkę masła i je podgrzej. Gdy się roztopi, rozprowadź je po całej powierzchni patelni.
Wylej jajka na patelnię. Od razu wymieszaj je łyżką lub szpatułką. Zapobiegniesz w ten sposób zbyt szybkiego ścięcia jajek i będziesz mógł kontrolować ich konsystencję. Cały czas mieszaj jajecznicę. Gdy zacznie gęstnieć, dodaj do niej przyprawy: sól, pieprz i zmielone zioło angielskie.
Po ścięciu się jajek do odpowiadającej struktury odstaw patelnię z płomienia i jeszcze przez chwilę mieszaj. Lekko schłodzisz w ten sposób jajecznicę i zapobiegniesz jej dalszemu ścinaniu (gęstnieniu).
Szukasz inspiracji kulinarnych? Na naszej stronie znajdziesz między innymi wyjątkowy przepis na kotlety mielone oraz prosty sposób na odświeżenie czerstwych pączków.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: haps