jajecznica
Pixabay / Ajale

Jajecznica z aromatycznym dodatkiem

Jajecznica jest absolutnym śniadaniowym klasykiem. Warto wypróbować jej nietypową wersję. Dodatek niezwykle aromatycznego ziela angielskiego niesamowicie podkręci smak tego dania. Wypróbujesz ją raz, a potem nie będziesz chciała jeść jej w inny sposób.

Jajecznica na śniadanie nie ma sobie równych. Puszysta, maślana, na boczku lub cebuli smakuje chyba wszystkim, a każdy ma swoją ulubioną wersję tego sycącego śniadaniowego dania. Znamy chyba tysiące dodatków, które sprawiają, że niepozorne jajka z patelni zyskują wspaniały smak.

W jaki sposób ugotować jajecznicę idealną? Poniżej zdradzamy najlepszy możliwy przepis. Zachęcamy do sięgnięcia po ziele angielskie. Aromatyczna przyprawa podkręci smak tego uwielbianego dania.

Jesteśmy ciekawi, co sądzisz o takim połączeniu smaków?

Hitowy przepis na amerykańskie naleśnikiHitowy przepis na amerykańskie naleśnikiCzytaj dalej

Jajecznica idealna - krok po kroku


Wiele osób zadaje sobie pytanie, z ilu jaj powinno zrobić jajecznicę. Wszystko zależy od waszych możliwości, ale przyjmuje się, że porcja dla jednej osoby składa się z 2-3 jajek. Wszystko zależy jednak od apetytu! Poniżej zdradzamy, najlepszy przepis na jajecznicę.

Składniki:

2-3 średnie jajka
łyżka masła
świeża natka pietruszki
ziele angielskie (mielone)
sól, pieprz


Sposób wykonania:

Wbij jajka do oddzielnego naczynia. Wymieszaj żółtko z białkiem tak, aby stworzyły jednobarwny płyn. Następnie, przygotowuj patelnię. Wyłóż na nią łyżkę masła i je podgrzej. Gdy się roztopi, rozprowadź je po całej powierzchni patelni.

Wylej jajka na patelnię. Od razu wymieszaj je łyżką lub szpatułką. Zapobiegniesz w ten sposób zbyt szybkiego ścięcia jajek i będziesz mógł kontrolować ich konsystencję. Cały czas mieszaj jajecznicę. Gdy zacznie gęstnieć, dodaj do niej przyprawy: sól, pieprz i zmielone zioło angielskie.

Po ścięciu się jajek do odpowiadającej struktury odstaw patelnię z płomienia i jeszcze przez chwilę mieszaj. Lekko schłodzisz w ten sposób jajecznicę i zapobiegniesz jej dalszemu ścinaniu (gęstnieniu).

Szukasz inspiracji kulinarnych? Na naszej stronie znajdziesz między innymi wyjątkowy przepis na kotlety mielone oraz prosty sposób na odświeżenie czerstwych pączków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł