Jajecznica ze szczypiorkiem - pysznie i prosto
Jajecznica ze szczypiorkiem jest wprost idealnym pomysłem na dobry początek dnia. Jest smaczna, świeża, delikatna. Dolej odrobinę mleka do jajek i uzyskaj puszyste i niezwykle pożywne śniadanie, które doda Ci energii na cały dzień. Sprawdź, jak przygotować pyszną jajecznicę ze szczypiorkiem.
Jajecznica jest jedną z najprostszych propozycji śniadaniowych. Jest aksamitna, delikatna i niezwykle sycąca. Jajecznicę ze szczypiorkiem przygotujesz w zaledwie kilka minut. Podaj ją z jeszcze ciepłym chlebem - tak smakuje najlepiej. Jajka przed smażeniem dokładnie roztrzep z mlekiem, dzięki czemu jajecznica będzie bardziej miękka, puszysta i aksamitna.
Jajecznica ze szczypiorkiem jest zdrowym i pożywnym posiłkiem. Jajka są źródłem wapnia, fosforu, żelaza i witaminy B2. Związki te wzmacniają kości, odporność, zapobiegają chorobom krwi i anemii. Witamina B2 natomiast jest niezbędną do życia witaminą, ponieważ wspiera wszystkie procesy zachodzące w naszym organizmie. Jej niedobór grozi bardzo poważnymi dolegliwościami i chorobami.
Do jajecznicy możesz dodać ulubione dodatki. Wykorzystaj również sezon na najlepsze grzyby i przygotuj aksamitną jajecznicą z kurkami . Jest mocno aromatyczna i doskonała na początek dnia.
Przepis na doskonałą jajecznicę ze szczypiorkiem
Składniki na 2 porcje:
-
6 jajek
-
łyżka masła
-
100 ml mleka
-
szczypiorek
-
cebula dymka
-
sól, pieprz
Jak przygotować jajecznicę ze szczypiorkiem?
Jajka umyj, sparz i wbij do miseczki, następnie wlej mleko i wymieszaj.
Na maśle podsmaż dymkę, dodaj jajka, dopraw solą i pieprzem. Pod koniec smażenia jajecznicy wsyp posiekany szczypiorek, wymieszaj i podawaj od razu.
Smacznego.