Jajka nadziewane pastą z anchois idealne na wielkanocny stół
Co to jest anchois?
Anchois to przetworzone sardele. Surowe ryby zasypuje się solą i pozostawia na kilka miesięcy, aby dojrzały. Anchois znakomicie wyostrza smak potraw.
Jajka nadziewane pastą z anchois - składniki
4 jajka ugotowane na twardo, obrane,
2 łyżki majonezu,
8 łyżek drobno startego parmezanu,
2 - 3 fileciki anchois, drobno posiekane,
3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
sól morska,
świeżo zmielony czarny pieprz.
Do dekoracji:
szczypiorek,
paseczki anchois.
Sos:
Majonez z jogurtem naturalnym, wymieszane w proporcjach pół na pół.
Jajka nadziewane pastą z anchois - sposób przygotowania
Jajka kładziemy na desce i ścinamy zaokrąglone spody tak, aby jajka się nie przewracały na boki. Z górnej części jajek wycinamy mniej więcej połowę, robiąc nacięcie od góry, po ukosie celem powstania tzw. rynienki. Wyciętą część siekamy w kosteczkę. Pozostałą łódeczkę zostawiamy do wypełnienia farszem.
Posiekane jajko mieszamy z anchois, parmezanem, szczypiorkiem i majonezem. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Farszem napełniamy łódeczki z białka. Układamy na półmisku, dekorujemy szczypiorkiem i paseczkami anchois.
Serwujemy z sosem.