Smakosze.pl
Jajka nadziewane pastą z anchois idealne na wielkanocny stół

pixabay.com

Jajka nadziewane pastą z anchois idealne na wielkanocny stół

27 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Dzięciołowska Marcelina

Udostępnij:

Jajka nadziewane pastą z anchois to pomysł na zdrowe i pyszne śniadanie lub kolację. Przepis ten można wykorzystać jako np. przekąskę na Wielkanoc. Dzięki dodatkowi anchois będą miały oryginalny, niecodzienny i wyrazisty smak. Jak przygotować jajka z pastą z anchois?

Co to jest anchois? 

Anchois to przetworzone sardele. Surowe ryby zasypuje się solą i pozostawia na kilka miesięcy, aby dojrzały. Anchois znakomicie wyostrza smak potraw.

Jajka nadziewane pastą z anchois - składniki

  • 4 jajka ugotowane na twardo, obrane,

  • 2 łyżki majonezu,

  • 8 łyżek drobno startego parmezanu,

  • 2 - 3 fileciki anchois, drobno posiekane,

  • 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,

  • sól morska,

  • świeżo zmielony czarny pieprz.

Do dekoracji:

  • szczypiorek,

  • paseczki anchois.

Sos:

Majonez z jogurtem naturalnym, wymieszane w proporcjach pół na pół.

Jajka nadziewane pastą z anchois - sposób przygotowania

Jajka kładziemy na desce i ścinamy zaokrąglone spody tak, aby jajka się nie przewracały na boki. Z górnej części jajek wycinamy mniej więcej połowę, robiąc nacięcie od góry, po ukosie celem powstania tzw. rynienki. Wyciętą część siekamy w kosteczkę. Pozostałą łódeczkę zostawiamy do wypełnienia farszem.

Posiekane jajko mieszamy z anchois, parmezanem, szczypiorkiem i majonezem. Doprawiamy  solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Farszem napełniamy łódeczki z białka. Układamy na półmisku, dekorujemy szczypiorkiem i paseczkami anchois. 

Serwujemy z sosem.

Dzięciołowska MarcelinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Przepisy

Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Czytaj więcej >
jajo sadzone

Przepisy

Jak zrobić sadzone jajka bez oleju?

Czytaj więcej >
surówka z kalarepy

Przepisy

Witaminowa bomba - najlepsza surówka z kalarepy

Czytaj więcej >
śledzie

Przepisy

Jak zrobić marynowane śledzie bez octu?

Czytaj więcej >
Marchewka z groszkiem

Przepisy

Tradycyjna marchewka z groszkiem krok po kroku

Czytaj więcej >
Babka piaskowa

Przepisy

Lekkie i proste ciasto piaskowe

Czytaj więcej >