Smakosze.pl
Jajka nadziewane pastą z anchois idealne na wielkanocny stół

pixabay.com

Jajka nadziewane pastą z anchois idealne na wielkanocny stół

5 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Dzięciołowska Marcelina

Udostępnij:

Jajka nadziewane pastą z anchois to pomysł na zdrowe i pyszne śniadanie lub kolację. Przepis ten można wykorzystać jako np. przekąskę na Wielkanoc. Dzięki dodatkowi anchois będą miały oryginalny, niecodzienny i wyrazisty smak. Jak przygotować jajka z pastą z anchois?

Co to jest anchois? 

Anchois to przetworzone sardele. Surowe ryby zasypuje się solą i pozostawia na kilka miesięcy, aby dojrzały. Anchois znakomicie wyostrza smak potraw.

Jajka nadziewane pastą z anchois - składniki

  • 4 jajka ugotowane na twardo, obrane,

  • 2 łyżki majonezu,

  • 8 łyżek drobno startego parmezanu,

  • 2 - 3 fileciki anchois, drobno posiekane,

  • 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,

  • sól morska,

  • świeżo zmielony czarny pieprz.

Do dekoracji:

  • szczypiorek,

  • paseczki anchois.

Sos:

Majonez z jogurtem naturalnym, wymieszane w proporcjach pół na pół.

Jajka nadziewane pastą z anchois - sposób przygotowania

Jajka kładziemy na desce i ścinamy zaokrąglone spody tak, aby jajka się nie przewracały na boki. Z górnej części jajek wycinamy mniej więcej połowę, robiąc nacięcie od góry, po ukosie celem powstania tzw. rynienki. Wyciętą część siekamy w kosteczkę. Pozostałą łódeczkę zostawiamy do wypełnienia farszem.

Posiekane jajko mieszamy z anchois, parmezanem, szczypiorkiem i majonezem. Doprawiamy  solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Farszem napełniamy łódeczki z białka. Układamy na półmisku, dekorujemy szczypiorkiem i paseczkami anchois. 

Serwujemy z sosem.

Dzięciołowska MarcelinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach

Czytaj więcej >

Przepisy

2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, z czym Monika Mrozowska podaje pierogi. Cudowny, aromatyczny farsz

Czytaj więcej >

Przepisy

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

Czytaj więcej >
Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Przepisy

Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Zrobisz je w mgnieniu oka

Czytaj więcej >