Jajka sadzone w papryce. Apetyczne śniadanie w 5 minut
Jajka sadzone w papryce są niezwykle efektownym i smacznym pomysłem na dobry początek dnia. Apetyczne śniadanie zrobisz dosłownie w 5 minut, więc nie musisz sięgać po nudne kanapki. Jajka sadzone podaj z grzankami lub świeżym pieczywem. Wyborna uczta gwarantowana.
Jajka sadzone zwykle przygotowujemy na obiad. Podajemy je wtedy z ziemniakami, mizerią. Możemy przygotować je również z ulubionym mięsem, ryżem i warzywami. Jajka sadzone doskonale sprawdzą się także na śniadanie, które posmakuje nawet największym niejadkom.
Śniadanie nie dość, że wygląda bardzo apetycznie i kolorowo, to jeszcze smakuje fantastycznie. Jajka sadzone w papryce nachodzą delikatnie jej aromatem. Sama papryka zachowuje natomiast delikatną chrupkość. Całość oprószona solą, pieprzem i szczypiorkiem błyskawicznie znika z talerzy.
Jajka sadzone smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym lub na maśle klarowanym. Tłuszcze mają wysoką temperaturę dymienia, przez co jajka się nie przypalą. Masło dodatkowo doda całemu daniu przyjemnego, maślanego aromatu.
Jajka sadzone w papryce. Potrzebujesz tylko 5 składników
Składniki na 2 porcje:
-
papryka czerwona
-
4 jajka
-
szczypiorek
-
sól, pieprz
-
olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
Jak zrobić jajka sadzone w papryce?
Paprykę pokrój w plastry, posiekaj szczypiorek. Na patelni rozgrzej tłuszcz, następnie poukładaj plastry papryki i lekko je podsmaż. Potem w każdy plaster wbij jajko.
Jajka smaż przez kilka minut, do momentu ścięcia. Oprósz solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z pieczywem. Smacznego.
Na śniadanie równie dobrze sprawdzi się jajecznica z kurkami, a także awokado- tu poznasz 3 sprawdzone przepisy na danie z awokado na dobry początek dnia.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepsi kucharze mają prosty patent na sos pomidorowy do makaronu. Robią go w 15 minut
-
Szybkie ciasto bez pieczenia z dodatkiem owoców. Sezonowy przysmak w sam raz do kawy
-
Czy do kiszonek trzeba dodawać sól niejodowaną? Rozwiewamy wasze wątpliwości
Źródło: doradcasmaku