Najlepszy przepis na jajecznicę z kurkami. Sekret tkwi w 1 sztuczce
Jajecznica z kurkami jest jedną ze smaczniejszych wersji serwowanego o poranku dania. Sekret jej pysznego smaku tkwi w podsmażaniu grzybów na mieszaninie oliwy z oliwek i masła. Dzięki temu pięknie się rumienią, lecz nie przywierają do patelni. Warto spróbować.
Jajecznica z kurkami spodoba się wszystkim amatorom dań z grzybami. Pełna aromatu, kremowa potrawa wzbogacona o świeże zioła nie tylko nasyci, ale też sprawi, że nasz poranek będzie niezwykle przyjemny. Zróbcie od razu podwójną porcję, a wystarczy dla całej rodziny.
Przepis na wyborną jajecznicę z kurkami
Składniki:
4 jaja zerówki
100 - 200 g świeżych kurek
1 cebula średniej wielkości
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżeczki masła
koperek lub natka pietruszki do posypania
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie jajecznicy z kurkami:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Grzyby dokładnie myjemy, a większe okazy przecinamy na połówki lub ćwiartki. Na nieco głębszej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła wraz z oliwą. Wrzucamy cebulę, a po chwili kurki.
Smażymy do czasu, aż całość odparuje. Potrwa to od 5 do 7 minut. Nie warto się spieszyć — pozostała w grzybach woda może sprawić, że jajecznica będzie miała zbyt rzadką konsystencję i nawet dłuższe podsmażanie na dalszym etapie jej nie uratuje.
Jajka wbijamy do miski i mieszamy je ze sobą. Wlewamy je na patelnię, jednocześnie dodając pozostałe masło. Gdy się stopi, smażymy całość, mieszając i co kilka sekund zdejmując patelnię z kuchenki na mniej więcej 15.
Przyrządzając jajecznicę z kurkami w ten sposób, uzyskamy kremową konsystencję i niesamowity smak. Po zakończeniu smażenia danie doprawiamy solą, pieprzem oraz posypujemy wybraną zieleniną. Podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziesz inne pomysły na poranną jajecznicę. Ten artykuł przedstawia patent na wersję po turecku. Z tego natomiast dowiecie się jak zrobić ją z oscypkiem, czyli po góralsku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Sprawdzona metoda na gotowanie jajek na twardo. Zawsze się udaje, skorupka nigdy nie pęka
Niebywałe co Strzelczyk dodaje do omleta z 4 jaj. Składniki odbierają mowę, są tak pyszne
Źródło: madameedith, doradcasmaku