Co przygotować z awokado na śniadanie? Mamy 3 pyszne pomysły
Szukasz pomysłów na awokado na śniadanie? Przygotuj wyśmienitą pastę kanapkową, omlet z dodatkiem sera feta i świeżego szpinaku oraz zapiekane awokado z jajkiem podane z szynką szwarcwaldzką. Dania są pyszne, lekkie i dostarczą energii na wiele godzin.
Awokado na śniadanie jest idealnym pomysłem. Jest niezwykle zdrowe, a przy tym smaczne, sycące, przez co idealne nadaje się na rozpoczęcie dnia. Każdy posiłek z awokado to gratka dla każdego smakosza i zastrzyk energii.
Regularne spożywanie awokado na śniadanie działa zbawiennie na nasz organizm. Awokado jest szczególnie polecane osobom, które cierpią na choroby serca, wysoki cholesterol, nadwagę. Awokado to owoc o nieograniczonym, prozdrowotnym wpływie na nasz organizm.
Awokado to źródło między innymi nienasyconych kwasów tłuszczowych, potasu, magnezu. Zawiera również witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy oraz witaminy C, K, A. Awokado skutecznie obniża ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i cukru.
Pasta z awokado na śniadanie
Do przygotowania pasty z awokado na śniadanie potrzebujesz:
awokado
2 jajka ugotowane na twardo
duży ząbek czosnku
garść siekanego szczypiorku
łyżkę soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku
Awokado obierz ze skóry, wyjmij pestkę, miąższ rozgnieć widelcem i przełóż do miski. Jajka ugotowane na twardo również rozgnieć, czosnek posiekaj drobno, posiekaj szczypiorek.
Wszystkie składniki przełóż do miski z awokado, dodaj oliwę, sok z cytryny i dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładka masa, dopraw ją solą i pieprzem.
Zapiekane awokado na śniadanie z jajkiem i szynką
Do zapiekanego awokado potrzebujesz:
awokado
2 jajka
w plasterki szynki szwarcwaldzkiej
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
łyżka oliwy z oliwek
sok z cytryny
Awokado przekrój, wyjmij pestkę i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nastaw piekarnik na 180 stopni C. Połówki awokado skrop delikatnie sokiem z cytryny.
Do wgłębień po pestce wbij jajka, całość oprósz solą, pieprzem, szczypiorkiem i skrop oliwą. Blachę wstaw do piekarnika na około 12 minut, podaj z wędzoną szynką.
Omlet z awokado, serem feta i szpinakiem
Do przygotowania śniadania potrzebujesz:
pół awokado
3 jajka
garść liści szpinaku baby
ząbek czosnku
30- 40 g sera feta
łyżka masła
2 łyżki mleka
sól, pieprz
Jajka wymieszaj z mlekiem, solą i pieprzem. Na maśle zeszklij posiekany czosnek, dodaj liście szpinaku i smaż przez kilka minut, przełóż na talerz. Na patelnię wlej jajka i smaż na wolnym ogniu przez około 2 minuty.
Następnie dodaj przesmażony szpinak z czosnkiem i smaż jeszcze chwilę. Dodaj również pokrojone w kostkę awokado i ser feta, smaż, aż masa jajeczna dobrze się zetnie, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Doskonała marynata do karkówki z grilla. Rodzinna uczta jak z najlepszych restauracji
Niezwykły przepis na kwas chlebowy. Doskonały napój na upalne dni
Polacy popełniają błąd robiąc sałatkę grecką. Każdy Grek chwyciły się za głowę
Źródło: aniagotuje.pl, doradcasmaku.pl, kwestiasmaku.pl