Smakosze.pl Przepisy Jajka zięcia z sosem tamaryndowym
Jajka zięcia
encrier, Getty Images

Jajka zięcia z sosem tamaryndowym

3 kwietnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

W czasie Wielkanocy najczęściej zajadamy się jajkami faszerowanymi. Choć farsze te są z pewnością przepyszne, to jedzone co roku przez wiele lat mogą się znużyć. Na szczęście istnieją przepisy takie jak poniżej, które pozwalają wprowadzić znaczny powiew świeżości.

Jajka zięcia są nazwą, która nie każdemu przypadnie do gustu, jednak ich smak już tak. Tamaryndowiec ma słodko-kwaśny smak, który w połączeniu z jajkami doskonale się komponuje . Przygotowanie tego dania jest banalnie proste i zaskakująco szybkie.

Jajka o pysznej pomarańczowej barwie

Owoce tamaryndowca są głównym składnikiem pasty z tamaryndowca, która wprowadza ciekawe wschodnie nuty do wielu dań. Owoc ten stanowi bardzo ważny składnik sosu Worcesteshire, który najczęściej dodawany jest do dań mięsnych, takich jak potrawki czy hamburgery.

Charakterystyczna nazwa, według jednej z teorii, wywodzi się z tradycji podawania przez matki takich jajek kandydatom na mężów swoich córek. Ma to być swojego rodzaju przestroga, przed wykorzystaniem lub skrzywdzeniem kobiety.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy rady Roberta Makłowicza, które pozwolą ugotować najlepsze parówki. W tym tekście z kolei prezentujemy sposoby pozwalające na wyeliminowanie problemu pękających skorupek jaj podczas gotowania.

Źródło: Lessimol, Getty Images

Przepis na jajka zięcia

Składniki:

  • 6 jajek

  • 4 szalotki

  • 3 papryczki chilli

  • 2 gałązki kolendry

  • 2-3 łyżki cukru kokosowego

  • 1 łyżka sosu rybnego

  • 2-3 łyżki wody

  • 2 łyżeczki pasty tamaryndowej

  • olej

Zacznij od ugotowania jajek na twardo o lekko płynnym żółtku. Jajka o temperaturze pokojowej włóż do zimnej wody, doprowadź ją do wrzenia i gotuj przez 3 minuty. Po tym czasie wyjmij jajka, przełóż do zimnej wody i obierz ze skorupek. Następnie przetnij je na pół.

Na głębokiej patelni podgrzej olej i podsmaż na nim połówki jajek, aż te staną się ładnie brązowe. Na tym samym oleju skarmelizuj posiekane w drobną kostkę szalotki oraz chilli. Gdy się usmażą, zdejmij je z ognia i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.

Do rondelka wlej wodę, sos rybny, pastę tamaryndową, cukier (może być cukier brązowy lub zwykły) i podgrzewaj. Gdy sos zredukuje się, zdejmij go z ognia. Na talerzu ułóż jajka, posyp je szalotką i chilli, a następnie zalej sosem. Udekoruj całość siekaną kolendrą. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Zaczynał pracę jako redaktor w serwisie smakosze.pl. Przez lata piął się po szczeblach przez stanowiska wydawnicze, w serwisach pyszne.pl, smakosze.pl oraz domekiogrodek.pl. Przez ponad rok dbał o serwis domekiogrodek.pl jako redaktor naczelny. Profesjonalnie kulinariami zajmuje się ponad sześć lat, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuje się już od dzieciństwa. W swoich tekstach stara się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl