Niesamowite właściwości chrzanu
Historia chrzanu jest bardzo długa - nasi przodkowie znali go i cenili głównie z powodu właściwości konserwujących. Substancje zawarte w chrzanie mają działanie bakteriobójcze oraz grzybobójcze, dlatego bardzo często stosowano go do przechowywania mięsa.
Dzisiaj używamy go w naszych kuchniach jako przyprawę. Pieczona golonka czy grillowana kiełbasa nabierają zupełnie nowej jakości, gdy obok nich podaje się również miseczkę z chrzanowym sosem, lub zwykłym tartym korzeniem chrzanu.
Jak można wykorzystać chrzan?
Dawniej konserwowanie mięsa przy pomocy chrzanu pozwalało bez posiadania lodówki, przechowywać je o 1-2 dni dłużej. Aby skorzystać z tej rośliny, należy zetrzeć korzeń na cienkie wiórki i obłożyć nimi mięso. Następie owija się kawałki mięsiwa liśćmi i pozostawić w chłodnym miejscu.
Chrzan świetnie stymuluje produkcje soków trawiennych, dlatego większość ciężkostrawnych potraw podaje się właśnie z chrzanem. Korzeń usprawnia trawienie, a także przyspiesza metabolizm i ułatwia wchłanianie substancji odżywczych. Roślina ta pomaga zapobiegać uczuciu dyskomfortu po zjedzeniu zbyt dużej ilości jedzenia.
Specjaliści od ziołolecznictwa twierdzą, że chrzan pomaga przy chorych zatokach, bólach głowy, katarze, przeziębieniu, infekcjach górnych dróg oddechowych, a także reumatyzmie. Według portalu kobieta.interia.pl chrzan wykazuje działanie antybakteryjne porównywalne do antybiotyków.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy rady Roberta Makłowicza, które pozwolą ugotować najlepsze parówki. W tym tekście z kolei prezentujemy sposoby pozwalające na wyeliminowanie problemu pękających skorupek jaj podczas gotowania.
Źródło: DebbiSmirnoff, Getty Images Signature
Chrzan jedz na surowo
Niestety dużym minusem jest utrata większości pozytywnych właściwości, gdy korzeń podda się obróbce cieplnej. Substancje w nim zawarte są bowiem bardzo wrażliwe na wysokie temperatury, więc najlepiej spożywać chrzanowe dodatki na zimno.
Wielkanocny stół poza wprowadzeniem dodatkowego smaku i aromatu, zyskuje na chrzanie także aspekt symboliczny. W religii katolickiej roślina ta symbolizuje ludzką siłę i krzepę, ma także przynosić doskonałe zdrowie i wzmacniać właściwości innych potraw.
Zawarte w chrzanie izotiocyjaniany, które odpowiadają za jego ostry smak i zapach, mają działanie przeciwnowotworowe. Regularne spożywanie go może pozwolić na ograniczenie ryzyka zachorowania na raka układu pokarmowego czy nerek.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: poradnikzdrowie.pl; kobieta.interia.pl