Smakosze.pl Porady Jak doprawić buraczki na ciepło, żeby nie były mdłe?
canva/PingPongCat

Jak doprawić buraczki na ciepło, żeby nie były mdłe?

7 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Buraczki zasmażane są doskonałym dodatkiem do obiadu. A wiesz, jak doprawić buraczki na ciepło? Jakie przyprawy podbiją ich smak, a jakie przyćmią? Przeczytaj nasz materiał, a już zawsze serwowane przez ciebie buraczki będą zachwycać wspaniałym smakiem.

Buraczki na ciepło są jednym z najpopularniejszych dodatków w polskiej kuchni. Doskonale pasują do duszonych i pieczonych mięs, a także do kotletów mielonych. Najlepiej harmonizują zestawione z gotowanymi ziemniakami lub z ziemniaczanym purée.

Na smak tego obiadowego dodatku największy wypływ ma jakość buraków. Jeśli są soczyste, słodkie i aromatyczne, nie potrzebują zbyt wielu przypraw. Jeśli jednak nie są pełne smaku, musisz go podbić dodatkami.

Jak doprawić buraczki na ciepło?

Buraczkom niepowtarzalnego smaku dodaje masło, na którym są przesmażane. Dobrymi dodatkami do klasycznych buraczków są też sok z cytryny, cukier, pieprz i sól. Z dodatkiem soli trzeba jednak uważać, by słony smak nie zdominował całych buraczków.

Jeśli jednak ktoś chce nadać im nieco innego charakteru, może do nich dodać miód zamiast cukru lub ocet zamiast soku z cytryny. Niektórzy też podkręcają ich smak majerankiem, natką pietruszki, cząbrem, tymiankiem, bazylią, goździkami czy sosem sojowym. Wszystko jest oczywiście kwestią podniebienia.

Jak przygotować buraczki na ciepło?

Buraki ugotuj lub upiecz w skórkach, wystudź, obierz, zetrzyj na tarce. W rondelku rozpuść 2-4 łyżeczki masła, przesmaż na nim 1-2 łyżeczki mąki.

Do tak przygotowanej zasmażki dodaj buraczki. Smaż całość, aż buraczki będą ciepłe. Buraczki dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na buraczki z czosnkiem i śmietaną , a także na buraczki z octem balsamicznym .

burak
burak

Źródło zdjęcia: canva/schankz

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kulinarneprzeboje, przepisyjoli, przepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy