Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezawodny przepis na buraczki z czosnkiem i śmietaną

Niezawodny przepis na buraczki z czosnkiem i śmietaną

Buraczki z czosnkiem i śmietaną
canva/atlasstudio

Znudziły wam się klasyczne zasmażane buraczki? Przyrządźcie warzywo z dodatkiem czosnku i śmietany, a odkryjecie jego nowe oblicze. Zaskoczcie bliskich tym wyjątkowym specjałem przy najbliższym obiedzie.

Polecaliśmy wam już buraki smażone z porem czy z dodatkiem wyrazistego w smaku octu balsamicznego. Tym razem proponujemy do miękkiego warzywa dorzucić nieco czosnku. Delikatny sos z majonezowo-śmietanowy z jego dodatkiem idealnie skomponuje się ze słodyczą czerwonej bulwy.

Przepis na pikantne buraczki z czosnkiem

Składniki:

  • 2 nieduże buraki

  • 1 spory ząbek czosnku

  • 1 mała cebula

  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

  • 1 łyżka domowego majonezu

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Buraki szorujemy pod bieżącą wodą. Zalewamy je woda i gotujemy do miękkości. Możemy je również upiec w piekarniku, zawijając uprzednio w folię aluminiową (180 stopni Celsjusza, ok. 60 minut).

Ostudzone warzywo obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w kostkę. Dodajemy ją do buraków wraz ze śmietaną, majonezem i drobno posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Mieszamy i sprawdzamy smak dania. Doprawiamy solą oraz pieprzem i podajemy do obiadu. Będą smakowały doskonale np. z tymi kotletami mielonymi. Smacznego.

Wskazówki:

  • Jeżeli nie macie pod ręką świeżego czosnku czy cebuli, możecie wykorzystać suszone przyprawy. Ich ilość dobierzcie według własnych preferencji.

  • Danie będzie wegańskie, jeśli użyjecie roślinnego majonezu i śmietany. Polecamy zwłaszcza kokosową śmietankę, której smak jest bardzo zbliżony do mlecznego oryginału.

Starte buraczki doprawcie czosnkiem, a będą wyjątkowo smaczne
Starte buraczki doprawcie czosnkiem, a będą wyjątkowo smaczne

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram