Niezawodny przepis na buraczki z czosnkiem i śmietaną
Znudziły wam się klasyczne zasmażane buraczki? Przyrządźcie warzywo z dodatkiem czosnku i śmietany, a odkryjecie jego nowe oblicze. Zaskoczcie bliskich tym wyjątkowym specjałem przy najbliższym obiedzie.
Polecaliśmy wam już buraki smażone z porem czy z dodatkiem wyrazistego w smaku octu balsamicznego. Tym razem proponujemy do miękkiego warzywa dorzucić nieco czosnku. Delikatny sos z majonezowo-śmietanowy z jego dodatkiem idealnie skomponuje się ze słodyczą czerwonej bulwy.
Przepis na pikantne buraczki z czosnkiem
Składniki:
2 nieduże buraki
1 spory ząbek czosnku
1 mała cebula
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżka domowego majonezu
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Buraki szorujemy pod bieżącą wodą. Zalewamy je woda i gotujemy do miękkości. Możemy je również upiec w piekarniku, zawijając uprzednio w folię aluminiową (180 stopni Celsjusza, ok. 60 minut).
Ostudzone warzywo obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w kostkę. Dodajemy ją do buraków wraz ze śmietaną, majonezem i drobno posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Mieszamy i sprawdzamy smak dania. Doprawiamy solą oraz pieprzem i podajemy do obiadu. Będą smakowały doskonale np. z tymi kotletami mielonymi. Smacznego.
Wskazówki:
Jeżeli nie macie pod ręką świeżego czosnku czy cebuli, możecie wykorzystać suszone przyprawy. Ich ilość dobierzcie według własnych preferencji.
Danie będzie wegańskie, jeśli użyjecie roślinnego majonezu i śmietany. Polecamy zwłaszcza kokosową śmietankę, której smak jest bardzo zbliżony do mlecznego oryginału.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: smaker