Zniewalający przepis na biszkopt bez zwykłego cukru o głębokim miodowym smaku
Jeśli planujecie robić tort, musicie wiedzieć, że nie trzeba do niego dodawać cukru. Przetestujcie zniewalający przepis na biszkopt bez zwykłego cukru. Ma głęboki, miodowy smak, dzięki cennemu, tradycyjnemu dodatkowi. Możecie go przełożyć kremem lub upiec go z dodatkiem owoców. Z pewnością was zachwyci.
Miód, bo o nim mowa, jest tak samo słodki, jak cukier, jednak zawiera wiele cennych składników. Oczywiście najzdrowszy jest jedzony bez obróbki termicznej, bo wtedy ma leczniczą moc. Gdy zaś dodamy go do ciasta, np. zastępując nim cukier, wypiek nabierze ciekawego smaku i dłużej pozostanie świeży.
Zniewalający przepis na biszkopt bez zwykłego cukru o głębokim, miodowym smaku
Składniki:
4 jajka
100 g miodu płynnego
szczypta soli
40 g mąki ziemniaczanej
80 g mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie biszkoptu
Białka oddziel od żółtek. Żółtka zmiksuj z miodem. Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.
Do piany z białek dodaj żółtka z miodem, delikatnie wymieszaj. Dodaj obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszaj łyżką.
Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz ok. 30 minut.
Upieczony biszkopt dobrze wystudź i przygotuj z niego tort lub przełóż go ulubioną, słodką masą.
Wskazówka:
Biszkopt łatwiej przekroisz na blaty, jeśli nie będzie superświeży. Dlatego najlepiej upiecz go 1-2 dni wcześniej, niż planujesz zrobić tort.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na biszkopt cytrynowy, a także na biszkopt z patelni.
Źródło zdjęcia: canva/DAPA Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Jak ugotować ryż bez wody? Zaskakujący sposób bije rekordy popularności
Chrupiąca i pełna witamin surówka kopenhaska. Prosta i smaczna
Co zrobić, żeby sernik był puszysty i nie opadał? Garść najlepszych porad
Źródło: kucharkawbaletkach