Smakosze.pl Porady Jak ekspresowo wyczyścić przypaloną patelnię?
canva/Chalabala

Jak ekspresowo wyczyścić przypaloną patelnię?

21 października 2021

Nawet najbardziej wprawionemu kucharzowi, zdarzy się czasem przypalić danie. Nie wszyscy jednak wiedzą, że aby pozbyć się takiego zabrudzenia, nie zawsze trzeba naczynie szorować. Wystarczy jeden produkt, by je wyczyścić. Remedium na przypalony brud na patelni jest kwasek cytrynowy. Ten, sprzedawany w małych saszetkach, produkt poradzi sobie doskonale z usunięciem zapieczonych zanieczyszczeń i uratuje wasze kuchenne naczynia.

Jak dokładnie wyczyścić patelnię?

Najprostszy sposób to przygotowanie płukanki z kwasku cytrynowego. Zabrudzoną patelnię umieszczamy w naczyniu wypełnionym ciepłą wodą , w której uprzednio rozpuszczona została jedna łyżeczka kwasku cytrynowego i podstawiamy ją w niej na dłuższą chwilę.

Dla najlepszego efektu patelnie pozostawiamy zanurzoną w miksturze przez kilka godzin. Na koniec przecieramy ją ściereczką i myjemy płynem mycia do naczyń. P owinna już być lśniąco czysta i gotowa do dalszej pracy.

Jeżeli wasza patelnia ubrudziła się od spodu, możecie ja oczyścić za pomocą domowej pasty czyszczącej złożonej z sody oczyszczonej i wody utlenionej. Wystarczy, że 6 łyżek sody połączycie z ¼ szklanki wody utlenionej, a środkiem dokładnie pokryjecie spód naczynia i pozostawicie go na powierzchni przez około osiem minut. Po tym czasie należy go spłukać i umyć patelnię „jak zwykle".

Innym pomysłem na usunięcie z patelni utrwalonego termicznie brudu jest zastosowanie sody oczyszczonej i octu. Wystarczy, że na patelnię wylejemy gorącą wodę, dodamy do niej ocet i pozostawimy na kilka minut, a po upływie tego czasu posypiemy naczynie sodą oczyszczoną i dokładnie wyczyścimy przy pomocy gąbeczki lub szczoteczki. Cały brud powinien zniknąć.

Po więcej pomysłów jak sprzątać kuchnię i narzędzia zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. przydatne porady dotyczące dbania o lodówkę oraz informacje jak dokładnie pozbyć się zanieczyszczeń z piekarnika .

Kwasek cytrynowy
Kwasek cytrynowy

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: prymusagd, stylzycia.radiozet

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy