Smakosze.pl
Otwarta lodówka

canva/pixelshot

Jak dbać o lodówkę?

7 Października 2021

(Ostatnia zmiana: 15 Października 2021)

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Dobre działanie lodówki zależy nie tylko od zastosowanej w niej technologii czy jakości komponentów. Równie istotne są nasze nawyki związane z jej użytkowaniem i sposób, w jaki ją czyścimy. Podpowiadamy, co robić, aby lodówka zapewniała dobre warunki do przechowywania żywności.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Co robić, by lodówka długo na służyła?

Przede wszystkim nie należy lodówki otwierać bez potrzeby. Nawet 7% zimnej temperatury wewnątrz urządzenia jest tracone przy każdym otwarciu na dłuższą chwilę. To niepotrzebny wydatek energii zwiększający koszty użytkowania sprzętu.

Warto przygotować spis produktów, które posiadamy, a lodówkę otwierać tylko po to, by je stamtąd sprawnie wyjąć. Nie można zapomnieć również o tym, że zbyt długie i niepotrzebne otwieranie lodówki może sprawić, że jedzenie szybciej się popsuje.

Za straty energii odpowiedzialne są też puste półki. Ciepłe powietrze wypełnia bowiem puste miejsca za każdym razem, gdy urządzenie jest otwierane. Wpływa to negatywnie na jego wydajność. Wypełnienie lodówki produktami spożywczymi pomoże w utrzymaniu jej w dobrym stanie.

Suszone grzyby

Czy przed suszeniem, należy umyć grzyby?

CZYTAJ DALEJ

Produkty w lodówce nie mogą być jednak umieszczane losowo. Powinniśmy je nie tylko przechowywać w osobnych pojemnikach, foliach czy na pergaminie — co zapobiegnie przenikaniu się zapachów — ale też umieszczać je wewnątrz chłodziarki, gdy całkowicie ostygną.

Wkładanie gorących potrawo sprzyja powstaniu wilgotnego środowiska idealnego dla rozwoju pleśni. Naraża nas też na dodatkowe koszty związane z intensywnym poborem energii przez urządzenie celem obniżenia temperatury w jego wnętrzu.

Poprawne przechowywanie produktów powinno iść w parze z regularnym czyszczeniem lodówki. Warto robić to przynajmniej raz w miesiącu, do umycia wnętrza stosując roztwór wody i octu. Usunie on nie tylko większość zgromadzonych zabrudzeń, ale też ewentualne przykre zapachy. Sprzątanie prowadzimy oczywiście po wyłączeniu i opróżnieniu urządzenia.

Więcej porad dotyczących sprzątania lodówki znajdziecie w tym artykule. Serwujemy tam triki pomagające pozbyć się przykrych zapachów. Być może zainteresują was także nasze porady jak zachować czystość w piekarniku.

Czyszczenie wnętrza lodówki

Czyszczenie wnętrza lodówki

Źródło zdjęcia: canva/Pavel Muravev

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

CZY ZNASZ TE STAROPOLSKIE POTRAWY? WIELE Z NICH ZOSTAŁO ZAPOMNIANYCH

Pytanie 1 z 6

Gramatka to:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: quadra-net, wio.waw

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak zrobić placki ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Porady

Jakie ryzyko niesie ze sobą używanie mokrej rękawicy kuchennej?

Czytaj więcej >
Miękka i soczysta wątróbka

Porady

Co zrobić, żeby wątróbka wyszła miękka i soczysta?

Czytaj więcej >

Porady

Perfekcyjne, domowe frytki lepsze niż z restauracji

Czytaj więcej >
miód

Porady

Po czym rozpoznać dobry miód?

Czytaj więcej >

Porady

Jakie jest najlepsze mięso do gulaszu?

Czytaj więcej >