Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędnie pyszne racuchy ze śliwkami i cynamonem
Renata Materlińska
Renata Materlińska 20.10.2021 02:00

Obłędnie pyszne racuchy ze śliwkami i cynamonem

racuchy
canva/PiongPongCat

Mamy dla was smaczną propozycję na podwieczorek, kolację, śniadanie, a nawet obiad. Przygotujcie obłędnie pyszne racuchy ze śliwkami i cynamonem. Doskonale smakują na ciepło, ale też na zimno. Są chrupiące, puszyste i sycące.

Puszyste racuchy potrafią skusić nawet największego niejadka. Zachęcają swoim wyglądem, a po spróbowaniu jednego, trudno nie sięgnąć po następnego. Proponujemy przygotować racuchy z owocami, bo są o wiele smaczniejsze i wartościowsze niż te w wersji podstawowej. Możecie dodać do nich pokrojone jabłka, ale racuchy ze śliwkami z pewnością was zachwycą.

Obłędnie pyszne racuchy ze śliwkami i cynamonem

Składniki:

  • 2/3 szklanki mleka

  • 2 dag świeżych drożdży

  • 1 łyżka cukru

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 2 jajka

  • pół łyżeczki mielonego cynamonu

  • szczypta soli

  • 40 dag śliwek, np. węgierek

  • olej do smażenia

  • cukier puder i cukier wanilinowy do posypania

Przygotowanie racuchów ze śliwkami

Mleko podgrzej, by było ciepłe. Wkrusz do niego drożdże, rozmieszaj je z cukrem i łyżką mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka, cynamon, sól i wyrośnięty rozczyn. Rozmieszaj gładkie, dość luźne ciasto. Miskę z ciastem przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Śliwki umyj, osusz, usuń z nich pestki. Owoce pokrój na nieduże kawałki, dodaj do ciasta, wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej. Kładź na nią porcje ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor. Racuchy zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Cukier puder wymieszaj z cukrem wanilinowym, umieść je na sitku. Tą mieszanką oprósz racuchy.

Wskazówki:

  • Cynamon, zamiast dodawać do ciasta możesz wymieszać z cukrem pudrem i użyć go do posypania racuchów.

  • Jeśli po wymieszaniu ciasto jest zbyt gęste, dodaj do niego trochę więcej ciepłego mleka.

Jeśli szukasz więcej inspiracji na pyszne racuchy, zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na racuchy z jabłkiem i dynią, a także na racuchy z żółtym serem.

śliwki
śliwki

Źródło zdjęcia: canva/teine

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram