Obłędnie pyszne racuchy ze śliwkami i cynamonem
Mamy dla was smaczną propozycję na podwieczorek, kolację, śniadanie, a nawet obiad. Przygotujcie obłędnie pyszne racuchy ze śliwkami i cynamonem. Doskonale smakują na ciepło, ale też na zimno. Są chrupiące, puszyste i sycące.
Puszyste racuchy potrafią skusić nawet największego niejadka. Zachęcają swoim wyglądem, a po spróbowaniu jednego, trudno nie sięgnąć po następnego. Proponujemy przygotować racuchy z owocami, bo są o wiele smaczniejsze i wartościowsze niż te w wersji podstawowej. Możecie dodać do nich pokrojone jabłka, ale racuchy ze śliwkami z pewnością was zachwycą.
Obłędnie pyszne racuchy ze śliwkami i cynamonem
Składniki:
2/3 szklanki mleka
2 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
pół łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta soli
40 dag śliwek, np. węgierek
olej do smażenia
cukier puder i cukier wanilinowy do posypania
Przygotowanie racuchów ze śliwkami
Mleko podgrzej, by było ciepłe. Wkrusz do niego drożdże, rozmieszaj je z cukrem i łyżką mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka, cynamon, sól i wyrośnięty rozczyn. Rozmieszaj gładkie, dość luźne ciasto. Miskę z ciastem przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Śliwki umyj, osusz, usuń z nich pestki. Owoce pokrój na nieduże kawałki, dodaj do ciasta, wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Kładź na nią porcje ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor. Racuchy zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Cukier puder wymieszaj z cukrem wanilinowym, umieść je na sitku. Tą mieszanką oprósz racuchy.
Wskazówki:
Cynamon, zamiast dodawać do ciasta możesz wymieszać z cukrem pudrem i użyć go do posypania racuchów.
Jeśli po wymieszaniu ciasto jest zbyt gęste, dodaj do niego trochę więcej ciepłego mleka.
Jeśli szukasz więcej inspiracji na pyszne racuchy, zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na racuchy z jabłkiem i dynią, a także na racuchy z żółtym serem.
Źródło zdjęcia: canva/teine
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis