Wyjątkowy przepis na pierogi z mięsem w meksykańskim stylu
![Pierogi meksykańskie](https://images.iberion.media/images/1920/75_Srr_Xed0_O48b21x_Dsvdpm_Pierogi_meksykanskie_32b652ef6c.jpg)
Pierogi są daniem, które często gości w polskich domach. Przygotowane w wersji meksykańskiej mile zaskoczą niejednego smakosza. Mięsno-warzywny, farsz przyjemnie was rozgrzeje i nasyci. Spróbujcie koniecznie.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy zarówno na bardziej tradycyjne pierogi — takie jak te ruskie — ale też i te bardziej oryginalne np. z kurkami i koperkiem. Przepis na farsz inspirowany daniem kuchni meksykańskiej, chilli con carne, z pewnością ma szansę, by skraść wasze serca.
Przepis na pyszne pierogi meksykańskie
Składniki na ciasto pierogowe:
500 g mąki pszennej
60 g miękkiego masła
1 szklanka wody
1 jajo
Składniki na farsz:
250 g mielonego mięsa wołowego
2 średnie pomidory
1 nieduża czerwona papryka
½ puszki czerwonej fasoli
1 średnia cebula
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka chilli w proszku
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
oliwa lub olej do smażenia
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie nadzienia:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i delikatnie ją rumienimy. Paprykę i pomidory myjemy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne. Warzywa kroimy i dodajemy je do cebuli. Pomidory możemy dodatkowo sparzyć, aby usunąć z nich skórkę.
Do podsmażonych warzyw porcjami wkładamy mięso mielone i szybko przesmażamy. Podlewamy odrobiną wody lub wodą z dodatkiem łyżeczki sosu sojowego i dusimy przez około 20 minut.
Farsz doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie odcedzoną i wypłukaną fasolę z puszki oraz przyprawy. Zagotowujemy i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Przygotowanie ciasta na pierogi:
Mąkę wysypujemy na stolnicę lub czysty blat kuchenny. Dodajemy jajo i masło, a następnie sprawnie zagniatamy ciasto, dodając stopniowo letnią wodę.
Gdy ciasto stanie się gładkie i elastyczne, dzielimy je na dwie części, a każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm, podsypując odrobiną mąki. Z przygotowanego placka wycinamy kółka przy pomocy szklanki.
Formowanie i gotowanie pierogów:
Na każdym z przygotowanych kółek umieszczamy meksykańskie nadzienie, a następnie dokładnie zlepiamy boki, formując pierogi. Zagotowujemy 2 litry wody i dodajemy do niej łyżeczkę soli.
Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy przy użyciu durszlaka lub wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.
Wskazówki:
Pierogi możemy przygotować w wersji bezmięsnej. Wystarczy, że mięso pominiemy, a czas gotowania dania przed wrzuceniem fasoli skrócimy. Do ugotowania papryki i zredukowania pomidorów powinno wystarczyć około 5 minut.
Danie smakuje wyśmienicie z dodatkiem kwaśnej śmietany i siekanej kolendry. Możemy podkręcić smak nadzienia, dodatkowo skrapiając je sokiem wyciśniętym z limonki.
Pierożki możecie także podać z salsą pomidorową przygotowaną według tego przepisu. Pomińcie jedynie bazylię — nie będzie pasowała do aromatycznego kuminu, który dodajemy do farszu.
![Pierogi w garnku](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/sNNPwRyAUx8KYj8VUp96H/a9b5afdc6ba1326d9b94f149c737b5e4/Pierogi_w_garnku.jpg)
Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: cosdobrego
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![Otwarcie igrzysk olimpijskich w Paryżu](https://images.iberion.media/images/origin/Otwarcie_igrzysk_olimpijskich_w_Paryzu_eb417a5fb4.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Celine_Dion_fot_Instagram_0d80af72f8.jpg)
![Jakub Józef Orliński](https://images.iberion.media/images/origin/Jakub_Jozef_Orlinski_ab5884608f.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)