Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyjątkowy przepis na pierogi z mięsem w meksykańskim stylu

Wyjątkowy przepis na pierogi z mięsem w meksykańskim stylu

Pierogi meksykańskie
canva/ Dar1930

Pierogi są daniem, które często gości w polskich domach. Przygotowane w wersji meksykańskiej mile zaskoczą niejednego smakosza. Mięsno-warzywny, farsz przyjemnie was rozgrzeje i nasyci. Spróbujcie koniecznie.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy zarówno na bardziej tradycyjne pierogi — takie jak te ruskie — ale też i te bardziej oryginalne np. z kurkami i koperkiem. Przepis na farsz inspirowany daniem kuchni meksykańskiej, chilli con carne, z pewnością ma szansę, by skraść wasze serca.

Przepis na pyszne pierogi meksykańskie

Składniki na ciasto pierogowe:

  • 500 g mąki pszennej

  • 60 g miękkiego masła

  • 1 szklanka wody

  • 1 jajo

Składniki na farsz:

  • 250 g mielonego mięsa wołowego

  • 2 średnie pomidory

  • 1 nieduża czerwona papryka

  • ½ puszki czerwonej fasoli

  • 1 średnia cebula

  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1 łyżeczka chilli w proszku

  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego

  • oliwa lub olej do smażenia

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie nadzienia:

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i delikatnie ją rumienimy. Paprykę i pomidory myjemy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne. Warzywa kroimy i dodajemy je do cebuli. Pomidory możemy dodatkowo sparzyć, aby usunąć z nich skórkę.

Do podsmażonych warzyw porcjami wkładamy mięso mielone i szybko przesmażamy. Podlewamy odrobiną wody lub wodą z dodatkiem łyżeczki sosu sojowego i dusimy przez około 20 minut.

Farsz doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie odcedzoną i wypłukaną fasolę z puszki oraz przyprawy. Zagotowujemy i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Przygotowanie ciasta na pierogi:

Mąkę wysypujemy na stolnicę lub czysty blat kuchenny. Dodajemy jajo i masło, a następnie sprawnie zagniatamy ciasto, dodając stopniowo letnią wodę.

Gdy ciasto stanie się gładkie i elastyczne, dzielimy je na dwie części, a każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm, podsypując odrobiną mąki. Z przygotowanego placka wycinamy kółka przy pomocy szklanki.

Formowanie i gotowanie pierogów:

Na każdym z przygotowanych kółek umieszczamy meksykańskie nadzienie, a następnie dokładnie zlepiamy boki, formując pierogi. Zagotowujemy 2 litry wody i dodajemy do niej łyżeczkę soli.

Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy przy użyciu durszlaka lub wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.

Wskazówki:

  • Pierogi możemy przygotować w wersji bezmięsnej. Wystarczy, że mięso pominiemy, a czas gotowania dania przed wrzuceniem fasoli skrócimy. Do ugotowania papryki i zredukowania pomidorów powinno wystarczyć około 5 minut.

  • Danie smakuje wyśmienicie z dodatkiem kwaśnej śmietany i siekanej kolendry. Możemy podkręcić smak nadzienia, dodatkowo skrapiając je sokiem wyciśniętym z limonki.

  • Pierożki możecie także podać z salsą pomidorową przygotowaną według tego przepisu. Pomińcie jedynie bazylię — nie będzie pasowała do aromatycznego kuminu, który dodajemy do farszu.

Pierogi w garnku
Pierogi w garnku

Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: cosdobrego

Zapraszamy na nasz Instagram