Smakosze.pl Porady Jak gotować białą kiełbasę, żeby nie pękała? Zdradzamy najlepsze triki
canva/AHatmaker

Jak gotować białą kiełbasę, żeby nie pękała? Zdradzamy najlepsze triki

24 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Sprawdźcie, jak gotować białą kiełbasę, żeby nie pękała. Zdradzamy najlepsze triki, dzięki którym unikniecie takiej sytuacji. Ważne jest, by nie gotować kiełbasy na zbyt dużym ogniu, bo wtedy jej delikatne osłonki mogą popękać. Poznajcie też inne przydatne wskazówki.

Biała kiełbasa jest obowiązkowa na wielkanocnym stole. Można ją piec, jednak najczęściej gotuje się ją i serwuje do żurku. Jeśli podajesz ją w całości, ważne jest, by była niepopękana. Inaczej może odebrać gościom apetyt. Jak więc zapobiec pękaniu kiełbasy w czasie gotowania?

Jak gotować białą kiełbasę, żeby nie pękała?

Biała kiełbasa pakowana jest w naturalne osłonki. Są one bardzo delikatne, dlatego trzeba uważać, by nie popękały w czasie gotowania.

Istotne jest więc, by nie gotować białej kiełbasy na zbyt dużym ogniu. Kiełbaski podskakujące w garnku są znakiem, że zaraz ich osłonki mogą popękać pod wpływem wysokiego ciśnienia.

Białą kiełbasę tak naprawdę powinniśmy parzyć, a nie gotować. Będzie to proces bezpieczny dla ich osłonek. Jak to zrobić? Woda nie może wrzeć, a płomień pod garnkiem powinien być minimalny. Kiełbasę gotujemy 20-25 minut.

Można też doprowadzić wodę z kiełbasą do wrzenia, a potem wyłączyć grzanie i trzymać kiełbasę pod przykryciem przez ok. 30 minut. W takich warunkach z pewnością mięso się dogotuje.

Ważne wskazówki

Dobrym pomysłem na uniknięcie pękania kiełbasy jest ponakłuwanie jej osłonki. Można do tego celu użyć wykałaczki i ponakłuwać nią dość równomiernie skórkę. Dzięki temu ciśnienie i pęczniejące nieco mięso nie rozsadzą osłonki.

Surowa kiełbasa powinna mieć przezroczystą otoczkę. Pod wpływem wysokiej temperatury robi się ona biała, a mięso nabiera szarawej barwy. Jeśli kiełbaski mają różowe zabarwienie, jest to znak, że zawierają sól peklującą.

Sprawdź, jak przygotować białą kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym , a także, jak białą kiełbasę przyrządza Magda Gessler .

biała kiełbasa
biała kiełbasa

Źródło zdjęcia: canva/frederique wacquier

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: akademiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy