Biała kiełbasa według Magdy Gessler. Słodki dodatek nadaje jej ciekawego smaku
Dziś podamy wam przepis na białą kiełbasę według Magdy Gessler. Ciekawego smaku dodaje jej słodki dodatek, którym wystarczy polać kiełbasę przed podaniem. Koniecznie przetestujcie ten prosty przepis, a wasza rodzina z pewnością będzie zachwycona.
Magda Gessler nie tylko prowadzi „Kuchenne Rewolucje", ale też sama jest restauratorką. Na dobrym jedzeniu zna się jak mało kto. Lubi jedzenie tradycyjne, do przygotowania, którego nie szczędzi składników. Często też zaskakuje jakimś niezwykłym dodatkiem. Tak właśnie jest w przypadku pieczonej, białej kiełbasy.
Biała kiełbasa według Magdy Gessler. Słodki dodatek nadaje jej ciekawego smaku
Składniki:
1 kg surowej białej kiełbasy
1 l bulionu
4 łyżki masła
1 cebula
2 łyżki mąki
kieliszek wina
sok z cytryny
cukier do smaku
na konfiturę z cebuli:
5 cebul
6 łyżek oliwy
3 łyżki cukru trzcinowego
po 150 ml wina i wody
4 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz
Przygotowanie białej kiełbasy
Na konfiturę w rondlu rozgrzej oliwę. Dodaj obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Całość smaż na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli.
Dodaj cukier i duś całość, aż cukier się rozpuści. Dodaj wino i wodę, gotuj na małym ogniu, aż cebula będzie miękka, a płyn odparuje. Konfiturę dopraw octem, solą i pieprzem.
Kiełbasę ugotuj w bulionie z dodatkiem łyżki masła i cebuli. Na pozostałym maśle przesmaż mąkę, rozprowadź ją częścią sosu, dodaj do kiełbasy, zagotuj.
Sos, w którym gotuje się kiełbasa dopraw winem, sokiem z cytryny i cukrem. Kiełbasę podawaj polaną sosem i posmarowaną konfiturą z cebuli.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na białą kiełbasą pieczoną w zakwasie na żur. Sprawdzisz również, jak gotować białą kiełbasę, by nie pękała.
Źródło zdjęcia: canva/minadezhda Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak poprawnie przechowywać czosnek? Prosty trick pozwala cieszyć się jego smakiem o wiele dłużej
Co zrobić z mięsem i warzywami po rosole? Wiemy co zrobić aby nic się nie zmarnowało
Czekoladowo-marchewkowe babeczki wielkanocne. Goście będą zachwyceni
Źródło: obcas