Smakosze.pl Porady Jak gotować jajka, żeby nie pękały? Wystarczy dodatkowy składnik
canva/franhermenegildo, Getty Images

Jak gotować jajka, żeby nie pękały? Wystarczy dodatkowy składnik

16 kwietnia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

W czasie Wielkanocy jajka są bardzo istotnym elementem kulinarnych przygotowań - najczęściej są to jajka gotowane na twardo. Aby ich skorupka nie pękała po wrzuceniu do wrzątku, warto dodać do wody nieco soku z cytryny. Kwas zawarty w soku sprawia, że skorupka staje się bardziej elastyczna.

Gotowanie jajek może wydawać się zajęciem banalnym, o którym wszystko już wiadomo. W praktyce okazuje się, że nawet tak podstawowa czynność może zostać w łatwy sposób usprawniona.

Gotowanie jajek na twardo - pękająca skorupka

Pękająca skorupka jajka sprawia, że te po wyjęciu z wody przestają być estetyczne. Dodatkowo z ich wnętrza ucieka część białka, przez co bezpowrotnie traci się cenne wartości odżywcze.

Rozwiązaniem tego problemu jest najzwyklejsze wlanie 1 czy 2 łyżek soku z cytryny do gotującej się wody z jajkami. W smaku nie odczujesz żadnej różnicy, a skorupka pozostanie w całości.

Dzieje się tak za sprawą kwasu cytrynowego, który nadaje skorupce większej elastyczności. Dzięki temu podczas rosnącego wewnątrz ciśnienia, jajko nie ulega rozszczelnieniu i nie pęka.

Więcej porad na najlepsze jajka na twardo

Aby mieć jeszcze większą pewność, że skorupka nie pęknie we wrzątku, należy wyjąć jajka z lodówki na 30 minut przed gotowaniem. Przez ten czas ocieplą się i nie doznają szoku termicznego po nagłym skoku temperatury.

Poza sokiem z cytryny równie doskonale działa również najzwyklejszy ocet spirytusowy. W jego przypadku warto zachować umiar, ponieważ wlanie zbyt dużej ilości doprowadzi do katastrofy. Cała kuchnia zacznie pachnieć octem i zapachem tym, przejdą również jajka.

Poszukujesz więcej ciekawych przepisów na jajka? Zajrzyj do tego artykułu , z którego możesz dowiedzieć się jak przyrządzić doskonałego tatara z jajkiem. W tym tekście wyjawiamy tajniki najlepszej pasty jajecznej.

Jajka w wodzie

Źródło zdjęcia: canva/Paul Burton, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotowanie.onet; akademiasmaku

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy