Jak gotować jajka, żeby nie pękały? Wystarczy dodatkowy składnik
W czasie Wielkanocy jajka są bardzo istotnym elementem kulinarnych przygotowań - najczęściej są to jajka gotowane na twardo. Aby ich skorupka nie pękała po wrzuceniu do wrzątku, warto dodać do wody nieco soku z cytryny. Kwas zawarty w soku sprawia, że skorupka staje się bardziej elastyczna.
Gotowanie jajek może wydawać się zajęciem banalnym, o którym wszystko już wiadomo. W praktyce okazuje się, że nawet tak podstawowa czynność może zostać w łatwy sposób usprawniona.
Gotowanie jajek na twardo - pękająca skorupka
Pękająca skorupka jajka sprawia, że te po wyjęciu z wody przestają być estetyczne. Dodatkowo z ich wnętrza ucieka część białka, przez co bezpowrotnie traci się cenne wartości odżywcze.
Rozwiązaniem tego problemu jest najzwyklejsze wlanie 1 czy 2 łyżek soku z cytryny do gotującej się wody z jajkami. W smaku nie odczujesz żadnej różnicy, a skorupka pozostanie w całości.
Dzieje się tak za sprawą kwasu cytrynowego, który nadaje skorupce większej elastyczności. Dzięki temu podczas rosnącego wewnątrz ciśnienia, jajko nie ulega rozszczelnieniu i nie pęka.
Więcej porad na najlepsze jajka na twardo
Aby mieć jeszcze większą pewność, że skorupka nie pęknie we wrzątku, należy wyjąć jajka z lodówki na 30 minut przed gotowaniem. Przez ten czas ocieplą się i nie doznają szoku termicznego po nagłym skoku temperatury.
Poza sokiem z cytryny równie doskonale działa również najzwyklejszy ocet spirytusowy. W jego przypadku warto zachować umiar, ponieważ wlanie zbyt dużej ilości doprowadzi do katastrofy. Cała kuchnia zacznie pachnieć octem i zapachem tym, przejdą również jajka.
Poszukujesz więcej ciekawych przepisów na jajka? Zajrzyj do tego artykułu , z którego możesz dowiedzieć się jak przyrządzić doskonałego tatara z jajkiem. W tym tekście wyjawiamy tajniki najlepszej pasty jajecznej.
Źródło zdjęcia: canva/Paul Burton, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Obłędnie soczysta biała kiełbasa z piekarnika. Zdradzamy najlepszy przepis
-
Żurek last minute na zakwasie. Najszybsza, ekspresowa wersja pysznej zupy
-
Jak uratować zbyt gorzki chrzan? Nie wpadaj w panikę, jest prosty sposób
Źródło: gotowanie.onet; akademiasmaku