Jak uratować zbyt gorzki chrzan? Nie wpadaj w panikę, jest prosty sposób
Chrzan jest wszechobecny w czasie Wielkanocy i na jego bazie przygotowuje się wiele potraw. Jeśli borykasz się z problemem gorzknienia tego produktu, nie panikuj - mamy rozwiązanie. Wystarczy nie podgrzewać sosów chrzanowych po dodaniu startego korzenia. W wysokiej temperaturze produkt ten nabiera bowiem gorzkiego smaku.
Chrzan jest obowiązkowym elementem każdego wielkanocnego ucztowania. Dodaje się go do żurku, sosów czy podaje do stołu jako zwykły składnik do maczania wędlin i innych przystawek.
Aby uniknąć efektu gorzknienia chrzanu, wystarczy pamiętać, aby po dodaniu go to potrawy, więcej jej nie podgrzewać. W taki sposób chrzan zachowa swój specyficzny i ostry aromat.
Przepis na sos chrzanowy
Składniki:
250 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
1 łyżka mąki pszennej
125 g śmietany 18%
pół cytryny
korzeń chrzanu
sól
pieprz
cukier
Zacznij od obrania korzenia, umycia pod bieżącą wodą i włożenia do miski z zimną wodą. Odstaw ją na 1 godzinę na bok. Wymoczenie sprawia, że podczas tarcia chrzan nie piecze tak bardzo w oczy.
Zetrzyj chrzan na tarce o najmniejszych oczkach i wymieszaj go z sokiem z cytryny. W rondelku umieść bulion i do zimnego dodaj 1 łyżkę mąki pszennej, sól, cukier oraz pieprz. Wymieszaj całość i postaw na gazie o średniej mocy.
Gdy wywar zacznie się gotować, zdejmij go z ognia, dodaj 4 łyżki tartego chrzanu i dobrze wymieszaj. Na koniec wlej śmietanę, ponownie wymieszaj i podawaj. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić ćwikłę z chrzanem. Ten tekst zdradza przepis na wielkanocną sałatkę jarzynową z chrzanem.
Źródło zdjęcia: canva/DebbiSmirnoff, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Jak usmażyć mrożony filet z ryby, żeby wyszedł chrupiący i nie rozpadł się na patelni?
Delikatny, lekki i przepyszny krupnik z dodatkiem ryżu. W końcu pokochają go nawet dzieci
Pierogi leniwe lepsze niż włoskie gnocchi. Sekretem jest dodatek pysznego sera
Źródło: beszamel.se.pl; fajerki.pl