Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak uratować zbyt gorzki chrzan? Nie wpadaj w panikę, jest prosty sposób
Adam Moskal
Adam Moskal 16.04.2022 12:27

Jak uratować zbyt gorzki chrzan? Nie wpadaj w panikę, jest prosty sposób

Chrzan tarty
canva/eskymaks, Getty Images

Chrzan jest wszechobecny w czasie Wielkanocy i na jego bazie przygotowuje się wiele potraw. Jeśli borykasz się z problemem gorzknienia tego produktu, nie panikuj - mamy rozwiązanie. Wystarczy nie podgrzewać sosów chrzanowych po dodaniu startego korzenia. W wysokiej temperaturze produkt ten nabiera bowiem gorzkiego smaku.

Chrzan jest obowiązkowym elementem każdego wielkanocnego ucztowania. Dodaje się go do żurku, sosów czy podaje do stołu jako zwykły składnik do maczania wędlin i innych przystawek.

Aby uniknąć efektu gorzknienia chrzanu, wystarczy pamiętać, aby po dodaniu go to potrawy, więcej jej nie podgrzewać. W taki sposób chrzan zachowa swój specyficzny i ostry aromat.

Przepis na sos chrzanowy

Składniki:

  • 250 ml bulionu mięsnego lub warzywnego

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 125 g śmietany 18%

  • pół cytryny

  • korzeń chrzanu

  • sól

  • pieprz

  • cukier

Zacznij od obrania korzenia, umycia pod bieżącą wodą i włożenia do miski z zimną wodą. Odstaw ją na 1 godzinę na bok. Wymoczenie sprawia, że podczas tarcia chrzan nie piecze tak bardzo w oczy.

Zetrzyj chrzan na tarce o najmniejszych oczkach i wymieszaj go z sokiem z cytryny. W rondelku umieść bulion i do zimnego dodaj 1 łyżkę mąki pszennej, sól, cukier oraz pieprz. Wymieszaj całość i postaw na gazie o średniej mocy.

Gdy wywar zacznie się gotować, zdejmij go z ognia, dodaj 4 łyżki tartego chrzanu i dobrze wymieszaj. Na koniec wlej śmietanę, ponownie wymieszaj i podawaj. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić ćwikłę z chrzanem. Ten tekst zdradza przepis na wielkanocną sałatkę jarzynową z chrzanem.

Chrzan

Źródło zdjęcia: canva/DebbiSmirnoff, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se.pl; fajerki.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Gotowanie