Obłędnie soczysta biała kiełbasa z piekarnika. Zdradzamy najlepszy przepis
Biała kiełbasa zagości na wielu wielkanocnych stołach. Zapiekany specjał warto wcześniej przez chwilę parzyć. Dzięki temu stanie się wyjątkowo soczysty i doskonale wchłonie marynatę. Tak smacznego dania dawno nie jedliście. Koniecznie podajcie taką kiełbasę na Święta — bliscy będą zachwyceni.
Biała kiełbasa skradnie serca wielu smakoszy w te Święta. Jeśli nie podajecie jej w żurku, polecamy wam pyszny przepis na soczysty specjał z pieca. Aromatyczna marynata sprawi, że parzony specjał nabierze charakteru i będzie niezwykle soczysty oraz chrupiący. Skusicie się?
Przepis na soczystą białą kiełbasę z pieca
Składniki:
800 g białej kiełbasy
1 spora cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki oleju rzepakowego
3/4 szklanki wody
Przyprawy:
pół łyżeczki słodkiej papryki
pół łyżeczki majeranku
pół łyżeczki rozmarynu
⅓ łyżeczki tymianku
⅓ łyżeczki pieprzu
sól w ilości do smaku
Przygotowanie:
Białą kiełbasę nacinamy w kilku miejscach i parzymy we wrzątku z dodatkiem soli przez 5-10 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. W misce łączymy ze sobą olej, sok z cytryny oraz przyprawy.
Odrobiną marynatą smarujemy naczynie żaroodporne, a następnie układamy w nim parzoną białą kiełbasę. Resztą smakowitej kompozycji przypraw pokrywamy wyrób. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy ja w piórka. Układamy warzywo na kiełbasie.
Czosnek miażdżymy, pozbawiamy go łupiny i wtykamy między mięsne specjały. Całość podlewamy wodą tak, aby biała kiełbasa w niej nie pływała. Pieczemy około 30 minut, aż się zrumieni. Podajemy z chrzanem i świeżym pieczywem.
Wskazówka: aby biała kiełbasa nie była sucha, warto podlewać ja wodą w czasie pieczenia. Wtedy wyjdzie naprawdę soczysta.
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Przepis na placki z sałatki jarzynowej. Idealny sposób na wykorzystanie resztek po Wielkanocy
Sycące placki ziemniaczane z dodatkiem drożdży. Najlepszy, sprawdzony przepis
Kultowy galaretkowiec na mleku. Najszybsze i najlepsze ciasto bez pieczenia
Źródło: kulinarneprzeboje, beszamel.se