Smakosze.pl
Żurek

canva/MKielbievsky, Getty Images

Żurek last minute na zakwasie. Najszybsza, ekspresowa wersja pysznej zupy

16 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Wielkanoc bez żurku nie jest pełna i zupa ta stała się bardzo ważną częścią corocznej tradycji. Niekiedy brakuje czasu na jego ugotowanie przed świętami, dlatego dzisiaj prezentujemy przepis na ekspresową i najszybszą wersję. Dzięki niemu zrobisz żurek na zakwasie w około 30 minut.

Żurek wielkanocny zachwyca treściwością, konsystencją oraz wspaniałym, kwaśnym smakiem. Zupa ta jest pewnego rodzaju trzonem tradycji wielkanocnej i często to właśnie od niej zaczyna się świąteczne śniadanie. Jeśli nie zdążyłeś przygotować go wcześniej, nie panikuj - dzięki poniższej recepturze zrobisz go ekspresowo.

Soczyste kotlety mielone z pieczarkami i serem

Soczyste kotlety mielone z pieczarkami i serem. W sam raz na przepyszny obiad

CZYTAJ DALEJ

Przepis na błyskawiczny żurek na zakwasie

Składniki:

  • 2 l bulionu

  • 500 g zakwasu

  • 400 g białej kiełbasy

  • 400 g boczku wędzonego

  • 130 g śmietany 30%

  • 2 łyżki majeranku

  • sól

  • pieprz

  • 2 łyżeczki suszonego czosnku

  • chrzan

  • jajka na twardo

Zacznij od wlania bulionu do dużego garnka, postawienia go na gazie i doprowadzenie do wrzenia. Boczek pokrój w mniejsze kawałki i dodaj go wraz z białą kiełbasą do gotującego się płynu. Gotuj przez 10 minut.

Zakwas przelej do osobnego naczynia, dodaj do niego nieco wody i dokładnie wymieszaj. Przelej go przez sitko do garnka, aby pozbyć się ewentualnych grudek, a następnie wymieszaj zawartość naczynia.

Wyjmij mięso z zupy i odłóż na bok. Zahartuj śmietanę gorącą zupą i wlej ją do garnka. Dopraw żurek majerankiem, solą, pieprze oraz czosnkiem. Przed podaniem dodaj do niej chrzan, a po rozlaniu do misek pamiętaj o włożeniu mięsa oraz jajek. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić bezmięsną babkę ziemniaczaną. Ten tekst zdradza przepis Ewy Wachowicz na niezwykłe gołąbki w żurku.

Żurek w chlebie

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: stronakuchni

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śliwki w occie na zimę

Przepisy

Robisz śliwki w occie na zimę? Teraz do słoików wszyscy wrzucają też pewne warzywo

Czytaj więcej >
Rozgrzewająca surówka z cukinii

Przepisy

Mało znana, rozgrzewająca surówka z cukinii. W sam raz na chłodny dzień

Czytaj więcej >
Jak zrobić zupę pomidorowa na rosole?

Przepisy

Jak zrobić zupę pomidorową na rosole? Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Naleśniki bez mleka są świetne

Przepisy

Zamiast mleka, wlej gęsty przysmak. Naleśniki wyjdą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >
Herbata z liści laurowych

Przepisy

Zagotuj liście laurowe z uwielbianą przyprawą. Herbata ma ogromne korzyści

Czytaj więcej >
Zraziki wołowe Tomasza Strzelczyka

Przepisy

Strzelczyk przypomniał przepis na zapomniany hit PRL-u. Młodzi praktycznie go nie znają

Czytaj więcej >