Żurek last minute na zakwasie. Najszybsza, ekspresowa wersja pysznej zupy
Wielkanoc bez żurku nie jest pełna i zupa ta stała się bardzo ważną częścią corocznej tradycji. Niekiedy brakuje czasu na jego ugotowanie przed świętami, dlatego dzisiaj prezentujemy przepis na ekspresową i najszybszą wersję. Dzięki niemu zrobisz żurek na zakwasie w około 30 minut.
Żurek wielkanocny zachwyca treściwością, konsystencją oraz wspaniałym, kwaśnym smakiem. Zupa ta jest pewnego rodzaju trzonem tradycji wielkanocnej i często to właśnie od niej zaczyna się świąteczne śniadanie. Jeśli nie zdążyłeś przygotować go wcześniej, nie panikuj - dzięki poniższej recepturze zrobisz go ekspresowo.
Przepis na błyskawiczny żurek na zakwasie
Składniki:
2 l bulionu
500 g zakwasu
400 g białej kiełbasy
400 g boczku wędzonego
130 g śmietany 30%
2 łyżki majeranku
sól
pieprz
2 łyżeczki suszonego czosnku
chrzan
jajka na twardo
Zacznij od wlania bulionu do dużego garnka, postawienia go na gazie i doprowadzenie do wrzenia. Boczek pokrój w mniejsze kawałki i dodaj go wraz z białą kiełbasą do gotującego się płynu. Gotuj przez 10 minut.
Zakwas przelej do osobnego naczynia, dodaj do niego nieco wody i dokładnie wymieszaj. Przelej go przez sitko do garnka, aby pozbyć się ewentualnych grudek, a następnie wymieszaj zawartość naczynia.
Wyjmij mięso z zupy i odłóż na bok. Zahartuj śmietanę gorącą zupą i wlej ją do garnka. Dopraw żurek majerankiem, solą, pieprze oraz czosnkiem. Przed podaniem dodaj do niej chrzan, a po rozlaniu do misek pamiętaj o włożeniu mięsa oraz jajek. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić bezmięsną babkę ziemniaczaną. Ten tekst zdradza przepis Ewy Wachowicz na niezwykłe gołąbki w żurku.
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Jak usmażyć mrożony filet z ryby, żeby wyszedł chrupiący i nie rozpadł się na patelni?
Delikatny, lekki i przepyszny krupnik z dodatkiem ryżu. W końcu pokochają go nawet dzieci
Pierogi leniwe lepsze niż włoskie gnocchi. Sekretem jest dodatek pysznego sera
Źródło: stronakuchni