Smakosze.pl Porady Jak i ile gotować brokuły?
canva/Imágenes de jose gulía

Jak i ile gotować brokuły?

29 września 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Brokuł to warzywo należące do kapusty warzywnej, w kształcie przypominające kalafiora. Posiada intensywny, zielony kolor, a bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów sprawia, że jest jednym z najzdrowszych jarzyn. Sprawdź, jak i ile gotować brokuły, aby były pyszne i zachowały wszystkie wartości odżywcze.

W sklepie wybieraj wyłącznie świeże brokuły, które mają intensywny, zielony kolor. Mrożone warzywa tracą swoje antynowotworowe właściwości. Mrożonki są również trudniejsze w przygotowaniu, ponieważ potrzebują dokładnie 75 stopni C, aby zachować bogactwo witamin i minerałów.

Jak i ile gotować brokuły?

Przed gotowaniem brokułów odpowiednio je przygotuj. Warzywo dokładnie umyj, następnie oddziel każdą różyczkę od łodygi. Mniejsze łodyżki pokrój i również zagotuj.

Brokuły - gotowanie

Możesz ugotować warzywa w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru, lub przygotować je na parze. Jeśli gotujesz je w wodzie, pamiętaj o zachowaniu proporcji: na 2,5 l wody wsyp płaską łyżeczkę soli, dzięki czemu brokuły będą smaczne i nie przesolone.

Jak długo gotować brokuły?

Brokuły gotuj od 5 do 7 minut , rozgotowane brokuły tracą swoją strukturę, wartości odżywcze i powstaje z nich nieestetyczna papka. Najsmaczniejsze i najzdrowsze są warzywa gotowane al dente.

Jeśli chcesz przygotować brokuły na parze, umieść je w sitku, włóż do garnka z małą ilością gotującej się wody, zakryj i gotuj na wolnym ogniu około 8-10 minut. Sprawdzaj stopień miękkości warzyw widelcem.

Niezależnie od tego, czy gotujesz brokuły na parze lub w wodzie, po przygotowaniu należy je zahartować , czyli opłukać pod zimną, bieżącą wodą i odstawić na chwilę. Dzięki temu zabiegowi warzywa zachowają swój piękny, zielony kolor i będą wyjątkowo smaczne i chrupkie.

Brokuły - propozycja podania

Z brokułów możesz ugotować pyszną, zdrową i sycącą zupę-krem. Możesz podać je jako jarzynkę do drugiego dania lub dodać do ulubionej potrawy z ryżem lub makaronem. Kiełki brokułów również są niesamowicie zdrowe - warto dodawać je na kanapkę.

Jeśli szukasz pysznej i zdrowej inspiracji - tu znajdziesz przepis na makaron z kurczakiem z brokułami w sosie śmietanowym.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy