Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > 1 zasada i wykopiesz czosnek w idealnym momencie. W innym wypadku od razu zgnije
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 06.04.2025 16:03

1 zasada i wykopiesz czosnek w idealnym momencie. W innym wypadku od razu zgnije

Uprawa czosnku
Fot. Shutterstock/Jurga Jot

Czosnek jest niezastąpionym warzywem podczas gotowania. Niektórzy nie kupują go jednak w sklepach. Wielu podejmuje wyzwanie i uprawia go na własnej działce. Mimo że uprawa nie jest zbyt wymagająca, nie każdy jednak wie, kiedy wykopać czosnek. Zachowanie odpowiedniego terminu jest o tyle ważne, że zagwarantuje ono, iż plony nie ulegną zepsuciu. Poznaj cenną wskazówkę, a przy okazji dowiesz się, jak przechowywać czosnek. 

Czosnek niezbędny

Trudno jest wyobrazić sobie gotowanie bez czosnku. To niewielkie warzywo wielu daniom nadaje smaku i aromatu. Dla wielu jest także niezastąpionym „lekarstwem” podczas przeziębienia i bólu gardła. Na miano naturalnego antybiotyku wpływają przede wszystkim właściwości czosnku. Ma bowiem działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Ponadto jest w stanie obniżyć ciśnienie krwi i poziom szkodliwego cholesterolu LDL. 

Ci, którzy bez czosnku nie wyobrażają sobie życia, bardzo często decydują się na to, aby uprawiać go samemu. Proces nie jest trudny, ale nawet dla doświadczonych działkowców zagwozdką jest czas zbieranie plonów. Na całe szczęście istnieje zasada, dzięki której w łatwy sposób można stwierdzić, który moment wykopania czosnku będzie odpowiedni. 

ząbki czosnku.jpg
Fot. Canva
Ulep kulki z mięsa mielonego i włóż do pieczarek. To danie zasługuje na medal

Kiedy wykopać czosnek?

W uprawie warzyw ważne jest nie tylko regularne podlewanie, zapewnienie roślinom wartościowego podłoża i nawozów, ale też odpowiedni czas zbiorów. W wypadku warzyw, które dojrzewają na powierzchni, określenie terminu nie stanowi większego problemu, bo ustala się go za pomocą koloru i twardości warzyw. Znacznie trudniej robi się to w przypadku warzyw korzeniowych, które dojrzewają pod ziemią. Właśnie do tej grupy należy czosnek. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Okazuje się jednak, że czas zbiorów tego warzywa, można stwierdzić za sprawą liści. Kiedy tylko połowa z nich zacznie więdnąć i usychać, to idealny moment, aby czosnek wykopać. Jeśli wykopie nastąpi zbyt wcześnie, jego łupina będzie zbyt cienka, a samo warzywo będzie podatne na gnicie. Warto pamiętać, aby nie zbierać czosnku, kiedy gleba jest zbyt wilgotna. Zdecydowanie lepiej poczekać, aż ziemia wyschnie i wtedy zebrać warzywo. 

grządki czosnku.jpg
Fot. Canva

Jak przechowywać czosnek?

Wykopanie czosnku w odpowiednim terminie nie wystarczy, aby zachował swoje właściwości na dłużej. Istotne jest także to, aby zapewnić warzywu odpowiednie warunki podczas przechowywania. Miejsce składowania czosnku powinno być zacienione i przewiewne. Temperatura w tym pomieszczeniu powinna wynosić od 15 stopni Celsjusza do 20 stopni Celsjusza. 

Dodatkowo warzywo powinno znajdować się w wiklinowym koszyku, drewnianej skrzynce lub w papierowej torbie. Pod żadnym pozorem nie można umieścić czosnku w plastikowym wiadrze lub w reklamówce. Brak dostępu do powietrza i brak wentylacji sprzyja gniciu czosnku. Stosując powyższe wskazówki, czosnek nie straci na jakości ani na smaku. Zastosuj je, a wyhodowanym przez siebie warzywem możesz cieszyć się nawet przez kilka miesięcy. 

Niedawno informowaliśmy także o tym, jak pozbyć się szczurów z przydomowego ogrodu oraz wskazywaliśmy, jakiej rośliny z lasu nie można zbierać

czosnek.jpg
Fot. Canva