Wrzuć do sernika 1.5 łyżki. Na Wielkanoc nikt nie zje innego ciasta, będzie idealnie wilgotne

Sernik to jedno z tych ciast, którego nie może zabraknąć na Wielkanoc. W tym roku, zamiast przygotowywać ten deser z tradycyjnej receptury, wypróbuj ten z tego przepisu. Powstaje nie tylko z twarogu, ale i z jednego nietypowego składnika. Połączenie produktów gwarantuje, że będzie to wilgotny sernik, któremu nikt nie będzie w stanie się oprzeć.
Ulubione ciasto na Wielkanoc
Zgodnie z tradycją na Wielkanoc powinno przygotowywać się ciasto mazurek. Jednak od lat oprócz niego na świątecznym stole znajduje się także sernik. Trudno bez tego deseru wyobrazić sobie świąt, dlatego prezentujemy kolejny, lecz nietypowy przepis na to klasyczne ciasto.
Sposób jest zupełnie inny nie ten tradycyjny, ponieważ w składzie ciasta znajduje się zaskakujący produkt. Szczegóły na temat przygotowania ciasta oraz przepis poznasz w dalszej części tekstu.

Wilgotny sernik z nietypowym składnikiem
Choć to twaróg jest głównym składnikiem każdego sernika, w tym wypadku niezbędne będą również… ugotowane ziemniaki. Warzywo dla wielu może być sporym zaskoczeniem, ale to dzięki niemu sernik wychodzi odpowiednio wilgotny. Oprócz sera i ziemniaków niezbędne będą także inne składniki. Co ciekawe, mąki jest w tym wypadku jak na lekarstwo, a za konsystencję i smak wypieku odpowiadają pozostałe produkty. O tym, co będzie potrzebne, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 1 kg twarogu
- 1,5 łyżki ugotowanych ziemniaków
- 1 ¼ szklanki cukru pudru
- 30 g mąki krupczatki
- 8 jajek
- 1 cytryna
- 1 laska wanilii
- masło
- bułka tarta
- rodzynki
- sól

Przepis na najlepszy sernik na Wielkanoc
Przygotowanie sernika rozpocznij od zmielenia sernika. Ser przełóż do miski. Dodaj osiem żółtek, cukier puder, rodzynki, mąkę, ziemniaki oraz sproszkowaną wanilię. Cytrynę sparz we wrzątku. Następnie skórkę owocu zetrzyj na drobnych oczkach tarki i wsyp ją do miski. Wymieszaj składniki.
Do drugiej miski wlej białka z czterech jajek. Wsyp szczyptę soli i za pomocą miksera ubij składniki. Gęstą i sztywną pianę przełóż do miski z jednolitym ciastem. Wymieszaj obie masy.
Foremkę typu tortownica posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż do niej masę serową. Równomiernie ją rozprowadź i wyrównaj. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. W urządzeniu umieść ciasto i piecz je przez godzinę. Po upieczeniu i przestygnięciu sernika udekoruj go cukrem pudrem.
Wypróbuj także przepis na babkę wielkanocną oraz wypróbuj sposób na makaroniki wielkanocne.






































