Smakosze.pl Porady Jak kroić grzyby do suszenia? 1 szczegół jest absolutnie najważniejszy
Canva / Danler

Jak kroić grzyby do suszenia? 1 szczegół jest absolutnie najważniejszy

4 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Suszenie grzybów jest popularną metodą przedłużenia ich żywotności. Dobrze przygotowane suszone grzyby mogą służyć nam swoim smakiem i aromatem nawet przez kilkanaście miesięcy. Tajemnica tkwi w krojeniu grzybów. Plasterki nie mogą być ani za grube, ani zbyt cienkie.

Suszone grzyby wymagają właściwego przygotowania. Niezależnie od wybranej metody suszenia, zasady, jakich należy się trzymać, są te same. Poza grubością krojenia, należy pamiętać o kilku innych szczegółach.

Suszone grzyby czyli tajniki krojenia

Suszenie polega na całkowitym pozbyciu się z danej żywności wody . Może być procesem długotrwałym, ale powinno odbywać się równomiernie . Dzięki temu nasze suszone grzyby będą właściwie przygotowane, ale bez tendencji do nadmiernego kruszenia .

Przed przystąpieniem do właściwego krojenia należy pamiętać o bardzo ważnej zasadzie . Grzybów przed suszeniem absolutnie nie myjemy . Nasiąknięte nadmiarem wody grzyby będą się suszyć bardzo długo . Przed suszeniem wystarczy je delikatnie oczyścić miękka szczoteczką .

Tajemnicą udanych suszonych grzybów jest ich poprawne krojenie . Zbyt grube plastry będą suszyć się zbyt długo , te cienkie natomiast spowodują, że ususzony grzyb będzie bardzo cienki i łamliwy . Optymalna dla suszonych grzybów jest grubość ok. pół centymetra .

W grzybach możemy suszyć zarówno kapelusze jak i nogi . Mniejsze egzemplarze często wystarczy przekroić na pół . Większe osobniki dzielimy na wspomniane powyżej kilkumilimetrowe plasterki .

Co jeszcze należy wiedzieć o suszonych grzybach

Przed samym przystąpieniem do krojenia i suszenia należy przebrać swoje zbiory . Upewnijmy się, że wszystkie znalezione grzyby na pewno są jadalne . Dla początkujących najlepszą metodą będzie zbieranie grzybów z charakterystyczną siateczką pod kapeluszem .

Znalezione grzyby muszą być w zupełności zdrowe . Niedopuszczalne są uszkodzenia, pleśń ani tym bardziej obecność robaków . Ze względu na brak możliwości wymoczenia grzybów, pozbycie się takich pasażerów na gapę jest praktycznie niemożliwe .

Aby wysuszone grzyby służyły nam długo, należy przechowywać je w odpowiednich warunkach . Szczelnie zamknięte pojemniki ochronią suszone grzyby przez zawilgoceniem a także atakiem moli spożywczych . Grzyby nie lubią światła słonecznego , które pozbawia je charakterystycznego smaku i aromatu. Odpowiednim miejscem do trzymania grzybów będzie np. tył szafki kuchennej . Tutaj dowiesz się więcej o suszeniu grzybów w piekarniku . Dla suszenia istnieją też alternatywne, równie skuteczne metody .

Canva / bjones27
Canva / bjones27

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy