Zapomnij o suszeniu grzybów. Strzelczyk ma znacznie lepszy patent. Już nigdy nie zrobisz inaczej
Zebraliście sporo grzybów i zastanawiacie się co z nimi zrobić? Zamiast suszyć skarby lasu, skorzystajcie ze świetnego patentu Tomasza Strzelczyka na smakowite grzybki w słoikach. Kucharza zamyka je wraz z solanką uzupełnioną o proste przyprawy. Wykonanie jest banalne, a smakują obłędnie.
Grzyby zrobione według receptury Tomasza Strzelczyka są wyśmienite. Sekretem ich smaku jest prosta solanka z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, która podkreśla naturalny aromat skarbów lasu. Taki rarytas można wykorzystać do zrobienia wielu dań. Spróbujecie?
Przepis na wyborne grzyby w solance według Tomasza Strzelczyka
Do przygotowania rarytasu przydadzą wam się słoiki o pojemności 1 litra. 6 sztuk wystarczy.
Składniki:
2,5 kg większych grzybów leśnych
2,5 litra wody
100 g soli kamiennej
30 ml octu
6 niezbyt dużych liści laurowych
12 ziaren ziela angielskiego
Jak zrobić pyszne grzyby w słoikach? Tomasz Strzelczyk zna niezawodną recepturę
Grzyby oczyszczamy i kroimy na ćwiartki. W dużym garnku umieszczamy wodę. Wsypujemy do niej sól. Wlewamy ocet — zapobiegnie czernieniu produktu. Czyste słoiki wypełniamy grzybami.
Wrzucamy do nich po 2 ziarna ziela angielskiego oraz 1 niewielkim liściu laurowym. Zalewamy je wrzącą solanka i dokładnie zakręcamy. Słoiki ustawiamy na wyłożonej mokrą ścierką blasze. Wstawiamy do piekarnika.
Nastawiamy temperaturę na 115 stopni Celsjusza, a następnie pasteryzujemy grzyby przez 40-45 minut, licząc od momentu, gdy solanka w słoikach zagotuje się. Studzimy ustawione do góry dnem i przechowujemy w spiżarce. Nagranie ukazujące przygotowania można znaleźć na YouTube na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane powyżej.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów dania z grzybami. Sprawdźcie koniecznie prosty przepis na zupę pieczarkową. Być może też spodoba wam się receptura na kremowy sos kurkowy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepsze kucharki wiedzą jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane. Cały sekret tkwi w 1 sztuczce
Wyrazista grochówka z kapustą kiszoną. Idealna na jesienny obiad
Obłędne kotlety mielone z grzybami leśnymi. Momentalnie znikają z talerzy
Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA