Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o suszeniu grzybów. Strzelczyk ma znacznie lepszy patent. Już nigdy nie zrobisz inaczej

Zapomnij o suszeniu grzybów. Strzelczyk ma znacznie lepszy patent. Już nigdy nie zrobisz inaczej

Najlepszy patent na grzyby
Screeny z wideo na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Zebraliście sporo grzybów i zastanawiacie się co z nimi zrobić? Zamiast suszyć skarby lasu, skorzystajcie ze świetnego patentu Tomasza Strzelczyka na smakowite grzybki w słoikach. Kucharza zamyka je wraz z solanką uzupełnioną o proste przyprawy. Wykonanie jest banalne, a smakują obłędnie.

Grzyby zrobione według receptury Tomasza Strzelczyka są wyśmienite. Sekretem ich smaku jest prosta solanka z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, która podkreśla naturalny aromat skarbów lasu. Taki rarytas można wykorzystać do zrobienia wielu dań. Spróbujecie?

Przepis na wyborne grzyby w solance według Tomasza Strzelczyka

Do przygotowania rarytasu przydadzą wam się słoiki o pojemności 1 litra. 6 sztuk wystarczy.

Składniki:

  • 2,5 kg większych grzybów leśnych

  • 2,5 litra wody

  • 100 g soli kamiennej

  • 30 ml octu

  • 6 niezbyt dużych liści laurowych

  • 12 ziaren ziela angielskiego

Jak zrobić pyszne grzyby w słoikach? Tomasz Strzelczyk zna niezawodną recepturę

Grzyby oczyszczamy i kroimy na ćwiartki. W dużym garnku umieszczamy wodę. Wsypujemy do niej sól. Wlewamy ocet — zapobiegnie czernieniu produktu. Czyste słoiki wypełniamy grzybami.

Wrzucamy do nich po 2 ziarna ziela angielskiego oraz 1 niewielkim liściu laurowym. Zalewamy je wrzącą solanka i dokładnie zakręcamy. Słoiki ustawiamy na wyłożonej mokrą ścierką blasze. Wstawiamy do piekarnika.

Nastawiamy temperaturę na 115 stopni Celsjusza, a następnie pasteryzujemy grzyby przez 40-45 minut, licząc od momentu, gdy solanka w słoikach zagotuje się. Studzimy ustawione do góry dnem i przechowujemy w spiżarce. Nagranie ukazujące przygotowania można znaleźć na YouTube na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane powyżej.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów dania z grzybami. Sprawdźcie koniecznie prosty przepis na zupę pieczarkową. Być może też spodoba wam się receptura na kremowy sos kurkowy.

Grzyby z solanki są znakomite
canva/Sergii Baibak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA