Jak Lewandowska robi placki ziemniaczane? Przepis może zaskoczyć
Placki ziemniaczane są jedną z ulubionych potraw przyrządzanych z rodzimej bulwy. Anna Lewandowska proponuje urozmaicenie tego rarytasu poprzez dodatek tartej dyni i podanie ich z pastą z pieczonego czosnku. Delikatnie słodkie placuszki zachwycą was swoją delikatnością i niecodziennym aromatem. Spróbujecie?
Placki ziemniaczane można przyrządzić z wieloma dodatkami. Przedstawialiśmy wam już pyszny sposób na ten rarytas faszerowany pieczarkami i serem . Zdradzaliśmy też, dlaczego warto jajko i mąkę zastąpić śmietaną . Tym razem zachęcamy was do przetestowania wersji z dodatkiem dyni. Smak pozytywnie zaskakuje.
Przepis na placki ziemniaczane według Anny Lewandowskiej
Składniki:
-
500 g ziemniaków
-
250 g surowej dyni
-
pół średniej cebuli
-
1 jajo
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
szczypta cynamonu
-
pasta z czarnego czosnku do podania (opcjonalnie)
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki i dynię obieramy. Warzywa myjemy, a następnie ścieramy je na tarce o drobnych oczkach. Masę odstawiamy na kilka minut, po czym odciskamy ją z nadmiaru płynu.
Cebulę obieramy i siekamy, dodajemy ja do pulpy ziemniaczano-dyniowej wraz z jajkiem, mąką ziemniaczaną i cynamonem. Starannie mieszamy. Olej rozgrzewamy na patelni, a następnie łyżką wykładamy masę, formując placki.
Smażymy na niewielkim ogniu, aż będą rumiane z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy posmarowane pastą z czarnego czosnku. Smacznego.
Wskazówka: zamiast jajka użyjcie kleiku z siemienia lnianego. Placki będą równie smaczne, a przy tym wegańskie. Wystarczy zalać 1 łyżkę zmielonych ziaren 3 łyżkami wrzątku, by uzyskać odpowiednik 1 jaja.
Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak przygotować soczysty schab z grilla? Sekretem jest wyjątkowa marynata
-
Dlaczego warto dodać do rosołu sok z kiszonej kapusty? Zalety zachwycają
Źródło: hpba