Smakosze.pl Przepisy Jak Lewandowska robi placki ziemniaczane? Przepis może zaskoczyć
canva/bhofack2; IG/annalewandowskahpba

Jak Lewandowska robi placki ziemniaczane? Przepis może zaskoczyć

27 kwietnia 2022

Placki ziemniaczane są jedną z ulubionych potraw przyrządzanych z rodzimej bulwy. Anna Lewandowska proponuje urozmaicenie tego rarytasu poprzez dodatek tartej dyni i podanie ich z pastą z pieczonego czosnku. Delikatnie słodkie placuszki zachwycą was swoją delikatnością i niecodziennym aromatem. Spróbujecie?

Placki ziemniaczane można przyrządzić z wieloma dodatkami. Przedstawialiśmy wam już pyszny sposób na ten rarytas faszerowany pieczarkami i serem . Zdradzaliśmy też, dlaczego warto jajko i mąkę zastąpić śmietaną . Tym razem zachęcamy was do przetestowania wersji z dodatkiem dyni. Smak pozytywnie zaskakuje.

Przepis na placki ziemniaczane według Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 500 g ziemniaków

  • 250 g surowej dyni

  • pół średniej cebuli

  • 1 jajo

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • szczypta cynamonu

  • pasta z czarnego czosnku do podania (opcjonalnie)

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki i dynię obieramy. Warzywa myjemy, a następnie ścieramy je na tarce o drobnych oczkach. Masę odstawiamy na kilka minut, po czym odciskamy ją z nadmiaru płynu.

Cebulę obieramy i siekamy, dodajemy ja do pulpy ziemniaczano-dyniowej wraz z jajkiem, mąką ziemniaczaną i cynamonem. Starannie mieszamy. Olej rozgrzewamy na patelni, a następnie łyżką wykładamy masę, formując placki.

Smażymy na niewielkim ogniu, aż będą rumiane z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy posmarowane pastą z czarnego czosnku. Smacznego.

Wskazówka: zamiast jajka użyjcie kleiku z siemienia lnianego. Placki będą równie smaczne, a przy tym wegańskie. Wystarczy zalać 1 łyżkę zmielonych ziaren 3 łyżkami wrzątku, by uzyskać odpowiednik 1 jaja.

Pyszne placki ziemniaczane skuszą niejednego smakosza
Pyszne placki ziemniaczane skuszą niejednego smakosza

Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy