Placki ziemniaczane z pieczarkami i serem. Najlepszy przepis
Placki ziemniaczane są rarytasem, po który od czasu do czasu sięga większość z nas. Warto je urozmaicić, dodając do masy pieczarki i ser żółty. Składniki te idealnie pasują do ziemniaków i sprawiają, że usmażone placki stają się niezwykle aromatyczne. Spróbujcie, a już nigdy ich nie pominiecie.
Zdradzaliśmy wam już patent na puszyste placki ziemniaczane z kiełbasą. Podpowiadaliśmy też co zrobić, by masa ziemniaczana nie ściemniała przed smażeniem. Tym razem na tapet bierzemy recepturę z dodatkiem pieczarek i sera. Pysznie ciągnące się nadzienie z duszonymi grzybami skradnie serce niejednego smakosza.
Przepis na smakowite placki ziemniaczane z pieczarkami
Składniki:
ok. 1 kg mączystych ziemniaków
200 g sera żółtego
1 średnia cebula
125 g pieczarek
3 małe jaja
2 czubate łyżki mąki pszennej
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy, starannie myjemy i ścieramy je na tarce o drobnych oczkach. Pieczarki oczyszczamy. Rozdrabniamy je na tarce o większych oczkach.
Analogicznie postępujemy z serem żółtym. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, a następnie dodajemy posiekaną cebulę. Wbijamy jaja i wsypujemy mąkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Dokładnie mieszamy masę. Placki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, formując je łyżką. Będą gotowe, gdy zrumienią się z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Wskazówka: bardzo dobrym dodatkiem do tego dania będzie sos pomidorowy. Dodajcie do niego wyraziste przyprawy np. ostrą paprykę czy zioła prowansalskie, a będzie naprawdę smacznie.
Źródło zdjęcia: canva/czarny_bez
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Najpyszniejsze kotlety schabowe marynowane w musztardzie i miodzie
Placki ziemniaczane z pieczarkami i serem. Najlepszy przepis
Źródło: przyslijprzepis