Chrupiące placki ziemniaczane bez mąki i jajek
Placki ziemniaczane są prostą alternatywą dla skomplikowanego obiadu. Jeśli nie masz za dużo czasu na pichcenie, a chcesz zjeść coś pożywnego, ścierasz ziemniaki, mieszasz je z kilkoma składnikami, smażysz i gotowe. Dziś prezentujemy wam przepis na chrupiące placki ziemniaczane bez mąki i jajek. Można je zastąpić odrobiną śmietany.
Robiąc placki ziemniaczane, do startych ziemniaków zwykle dodajemy mąkę i jajka. Dzięki nim masa nabiera zwartej konsystencji i staje się jeszcze bardziej pożywna. Jednak, jak się okazuje, nie są to obowiązkowe składniki placków ziemniaczanych. I bez ich dodatku można przygotować smaczne placki. Z powodzeniem zastąpisz je śmietaną.
Przepis na chrupiące placki ziemniaczane bez mąki i jajek
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 cebula
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie placków ziemniaczanych
Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o średniej wielkości oczkach. Cebulę obierz z łupin, zetrzyj na drobniejszych oczkach.
Starte ziemniaki i cebulę umieść na sicie, zawieś je nad miską i odstaw na kilka minut. Masę dobrze odciśnij, płyn z miski zlej znad osadu. Osad, czyli skrobię ziemniaczaną dodaj do startych warzyw.
Do startych ziemniaków dodaj też śmietanę. Całość wymieszaj, dopraw sporą ilością soli, a także pieprzem według uznania.
Na patelni rozgrzej olej. Kładź na niej porcje ciasta, równomiernie je rozprowadź. Smaż placki, by były rumiane z obu stron. Zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Placki ziemniaczane podawaj np. ze śmietaną i cukrem. Doskonale będą też smakować podane z samym cukrem albo z sosem mięsnym czy grzybowym.
Więcej przepisów na pyszne placki znajdziecie na naszej stronie. Zobaczcie, jak przygotować placki ziemniaczane z grzybowym nadzieniem, a także jak zrobić pieczone placki ziemniaczane.
Źródło zdjęcia: canva/milanfoto
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: smaker