Jak najlepiej myć warzywa i owoce? Potrzebny będzie 1 produkt
Większość z nas automatycznie i bez większego zastanawiania myje owoce i warzywa przed ich zjedzeniem. Niewielu jednak wie, jak robić to w najlepszy sposób. Wystarczy zanurzyć je w roztworze wody i sody oczyszczonej, aby wiele zanieczyszczeń, w tym pestycydy, usunąć. Trzymając się tej zasady, można się cieszyć idealnie czystymi produktami. Niżej zdradzamy dokładną instrukcję.
Owoce i warzywa powinny stanowić największą część codziennej diety. Dzięki nim dostarcza się mnóstwo witamin, minerałów i innych substancji odżywczych, które konieczne są do optymalnego funkcjonowania.
Przed zjedzeniem ich, konieczne jest jednak dokładne umycie. Na powierzchni mogą bowiem znajdować się pestycydy, kurz oraz inne drobinki brudu . Dzisiaj wyjawiamy najlepszą metodę, aby cieszyć się czystymi warzywami oraz owocami.
Jak czyścić warzywa i owoce?
Dla znacznej części ludzi zwykłe wypłukanie pod bieżącą wodą marchewki lub jabłka jest w zupełności wystarczające. I o ile drobinki ziemi, piasek czy kurz zostaną zmyte, chemia dalej może się na nich znajdować.
Aby pozbyć się pestycydów, należy najpierw przygotować alkaliczny roztwór, który skutecznie je rozpuszcza. W tym celu do jednego litra wody wsypuje się jedną łyżkę zwykłej sody oczyszczonej i miesza do rozpuszczenia.
W tak przygotowanym płynie wystarczy następnie zanurzyć warzywa czy owoce i wymoczyć je przez kilka minut. Kilka minut więcej można poświęcić rzodkiewkom, czereśniom, cytrusom czy śliwkom, gdyż te często są nimi spryskane w dużych ilościach.
Przydatne narzędzie
Dobrym przyzwyczajeniem jest również korzystanie ze szczotki do mycia warzyw i owoców. Twardość włosia dobiera się do rodzaju mytego produktu. Miękkie truskawki szoruje się miękką szczotką, a marchewki można potraktować twardszą.
Szczotka przydaje się szczególnie w sytuacjach, gdy do czynienia ma się z warzywami korzeniowymi. Nierzadko są oblepione trudnym w usunięciu brudem, a kilka przeciągnięć szczotką znacznie ułatwia zadanie.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na maślankowe kotlety z piersi z kurczaka.

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepsza karkówka na majówkowego grilla w miodzie i musztardzie. Prosty przepis
-
Pyszna rolada szpinakowa z wędzonym łososiem. Prawdziwa poezja smaku, aromatu i kolorów
-
Lekki chlebek bananowy w wersji fit. Jedz bez żadnych wyrzutów sumienia
Źródło: heroes-diet.pl