Smakosze.pl Porady Jak najlepiej myć warzywa i owoce? Potrzebny będzie 1 produkt
canva/Pol Sole Salles, Getty Images

Jak najlepiej myć warzywa i owoce? Potrzebny będzie 1 produkt

20 kwietnia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Większość z nas automatycznie i bez większego zastanawiania myje owoce i warzywa przed ich zjedzeniem. Niewielu jednak wie, jak robić to w najlepszy sposób. Wystarczy zanurzyć je w roztworze wody i sody oczyszczonej, aby wiele zanieczyszczeń, w tym pestycydy, usunąć. Trzymając się tej zasady, można się cieszyć idealnie czystymi produktami. Niżej zdradzamy dokładną instrukcję.

Owoce i warzywa powinny stanowić największą część codziennej diety. Dzięki nim dostarcza się mnóstwo witamin, minerałów i innych substancji odżywczych, które konieczne są do optymalnego funkcjonowania.

Przed zjedzeniem ich, konieczne jest jednak dokładne umycie. Na powierzchni mogą bowiem znajdować się pestycydy, kurz oraz inne drobinki brudu . Dzisiaj wyjawiamy najlepszą metodę, aby cieszyć się czystymi warzywami oraz owocami.

Jak czyścić warzywa i owoce?

Dla znacznej części ludzi zwykłe wypłukanie pod bieżącą wodą marchewki lub jabłka jest w zupełności wystarczające. I o ile drobinki ziemi, piasek czy kurz zostaną zmyte, chemia dalej może się na nich znajdować.

Aby pozbyć się pestycydów, należy najpierw przygotować alkaliczny roztwór, który skutecznie je rozpuszcza. W tym celu do jednego litra wody wsypuje się jedną łyżkę zwykłej sody oczyszczonej i miesza do rozpuszczenia.

W tak przygotowanym płynie wystarczy następnie zanurzyć warzywa czy owoce i wymoczyć je przez kilka minut. Kilka minut więcej można poświęcić rzodkiewkom, czereśniom, cytrusom czy śliwkom, gdyż te często są nimi spryskane w dużych ilościach.

Przydatne narzędzie

Dobrym przyzwyczajeniem jest również korzystanie ze szczotki do mycia warzyw i owoców. Twardość włosia dobiera się do rodzaju mytego produktu. Miękkie truskawki szoruje się miękką szczotką, a marchewki można potraktować twardszą.

Szczotka przydaje się szczególnie w sytuacjach, gdy do czynienia ma się z warzywami korzeniowymi. Nierzadko są oblepione trudnym w usunięciu brudem, a kilka przeciągnięć szczotką znacznie ułatwia zadanie.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na maślankowe kotlety z piersi z kurczaka.

Mycie owoców i warzyw

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: heroes-diet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy