Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszna rolada szpinakowa z wędzonym łososiem. Prawdziwa poezja smaku, aromatu i kolorów
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.04.2022 20:17

Pyszna rolada szpinakowa z wędzonym łososiem. Prawdziwa poezja smaku, aromatu i kolorów

Jarska rolada szpinakowa z wędzonym łososiem. Prawdziwa eksplozja smaku i zapachu
canva/zofka

Pyszna rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i serkiem śmietanowym to świetny pomysł na wykwintną przystawkę i dodatek do zimnej płyty. Danie jest idealne na kolację, zwykłą przekąskę, a także na większe uroczystości. Poznaj przepis na roladę szpinakową z wędzonym łososiem.

Rolada ze świeżego szpinaku, jajek, łososia i serka kanapkowego jest prosta w przygotowaniu, a jej wygląd i smak za każdym razem spotykają się z wieloma komplementami ze strony rodziny i gości. Szpinak doskonale komponuje się z wędzoną rybą, rolada jest więc przepyszna.

Danie podaję głównie jako przystawkę na spotkania w większym gronie, a także jako główną część kolacji. Rolada rewelacyjnie sprawdza się również podczas świąt, wychodzi za każdym razem.

Aby rulon szpinakowy był puszysty i delikatny jednocześnie, koniecznie dodaj do masy przesianą mąkę i ubitą pianę z białek. Szpinak będzie wtedy również bardziej elastyczny i łatwiej zawiniesz roladę, bez ryzyka popękania i rozwarstwienia dania.

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Składniki na około 20 kawałków:

  • 300 g szpinaku baby

  • 200 g wędzonego łososia

  • łyżka śmietany 18%

  • opakowanie śmietanowego serka kanapkowego

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 duże jajka

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • sól, pieprz do smaku

  • łyżka masła

  • cytryna do podania

Jak zrobić jarską roladę szpinakową z wędzonym łososiem?

Białka oddziel od żółtek, czosnek przeciśnij przez praskę. Na maśle zeszklij czosnek, następnie dodaj liście szpinaku i smaż na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Całość dopraw do smaku solą, pieprzem, dodaj śmietanę, wymieszaj i gotuj, aż śmietana zagęści potrawę, następnie ostudź i zblenduj z żółtkami i przesianą mąką.

Z białek ubij sztywną pianę, przełóż ją do reszty składników, delikatnie wymieszaj łyżką. Nastaw piekarnik na 175 stopni C z opcją grzania góra- dół. Blachę o wymiarach 30 × 40 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż szpinak.

Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut, wyjmij z blachy razem z papierem do pieczenia, ostudź. Upieczony omlet wysmaruj serkiem kanapkowym, następnie poukładaj pokrojone w paski kawałki łososia.

Roladę zawijaj dość ciasto, aby dobrze się zlepiła, następnie cały rulon wstaw do lodówki na około godzinę, po tym czasie możesz pokroić roladę na mniejsze kawałki i podać z ćwiartkami cytryny, smacznego.

Poszukujesz więcej ciekawych przepisów? Zajrzyj do tego artykułu, z którego możesz dowiedzieć się jak przyrządzić doskonałego tatara z jajkiem. W tym tekście wyjawiamy tajniki najlepszej pasty jajecznej.

Liście szpinaku

Źródło zdjęcia: canva/ gabrielasauciuc Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneprzeboje.pl

Tagi: Danie Ryba