Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekki chlebek bananowy w wersji fit. Jedz bez żadnych wyrzutów sumienia
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.04.2022 21:03

Lekki chlebek bananowy w wersji fit. Jedz bez żadnych wyrzutów sumienia

Lekki chlebek bananowy w wersji fit. Jedz bez żadnych wyrzutów sumienia
canva/A_Lein

Lekki chlebek bananowy z dodatkiem miodu, mąki pełnoziarnistej i lubionych bakalii to pomysł na pyszny i małokaloryczny posiłek, a także coś słodkiego do kawy lub herbaty. Chlebek doskonale smakuje sam lub posmarowany masłem orzechowym. Poznaj przepis na lekki chlebek bananowy w wersji fit i jedz bez żadnych wyrzutów sumienia.

Jeśli szukasz pomysłu na słodkie śniadania, podwieczorki lub coś słodkiego do kawy, ale nie chcesz lub nie możesz jeść zwykłych ciast, to chlebek bananowy jest doskonałą alternatywą. Lekki, puszysty, wypiekany z mąki pełnoziarnistej i ulubionymi dodatkami to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, a Ty możesz go jeść bez żadnych ograniczeń.

Jedna porcja chlebka to około 150- 160 kcal. Możesz zmniejszyć jego kaloryczność, dodając ksylitol zamiast miodu. Domowy chleb bananowy pozbawiony jest sztucznych konserwantów i wzmacniaczy smaku, jest zdrowy i lekki.

Przepis na chlebek bananowy możesz dowolnie modyfikować, możesz dodać kakao, cynamon, imbir, garść ulubionych orzechów lub suszonych owoców. Każda wersja będzie tak smaczna, że ciężko będzie Ci przestać jeść po jednym kawałku.

Lekki chlebek bananowy w wersji fit

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany

  • jajko

  • 2 duże łyżki miodu

  • szczypta soli

  • 100 g mąki pełnoziarnistej

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

  • opcjonalnie: ulubione bakalie, np.: orzechy włoskie, daktyle, suszona żurawina

Jak zrobić chlebek bananowy w wersji fit?

Banany obierz ze skóry, włóż do blendera kielichowego, wbij jajko i zblenduj na gładką masę, następnie dodaj przesianą mąkę, sodę, miód, szczyptę soli i ponownie zblenduj. Do masy możesz dodać ulubione bakalie, np. orzechy włoskie lub suszoną żurawinę i wymieszać łyżką.

Całość przełóż do blachy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, żeby nie wysuszyć chlebka, piecz około 40 minut, do suchego patyczka, smacznego.

Banany na desce

Źródło zdjęcia: canva/ margouillatphotos Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Chleb banan Dieta